Ζαβομάρες....από τον Ζαββό !!!
Τι μεταδίδει το insider.gr :
Συνολικό πλέγμα δημοσιονομικών μέτρων και μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, ύψους 24 δισ. ευρώ, έθεσε η κυβέρνηση ως σημαντικό ανάχωμα, σε πρώτη φάση, στην πρωτοφανή πανδημική κρίση.
Όπως ανέφερε χθες(σ.σ. 15/2) στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γ. Ζαββός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Α. Λοβέρδου, το ποσό των 24 δισ. ευρώ αφορά εξήντα δύο παρεμβάσεις οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:
Πρώτον, ποσό 4,9 δισ. ευρώ που προκύπτει από μείωση εσόδων της Κυβέρνησης και αφορά παρεμβάσεις όπως είναι αυτή της μείωσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος, της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, αναστολές ΦΠΑ και άλλα μέτρα.
Δεύτερον, ποσό 10,7 δισ. ευρώ που προκύπτει από αύξηση δαπανών της Κυβέρνησης και αφορά μέτρα όπως είναι μεταξύ άλλων η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, αλλά ακόμα και μέτρα όπως είναι η κάλυψη δαπανών εξοπλισμού για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και προσλήψεις έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.
Τρίτον, ποσό 2,5 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις παροχής ρευστότητας και συγκεκριμένα για προγράμματα «Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ», το λεγόμενο «ΤΕΠΙΧ ΙΙ» και «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων».
Επίσης, ποσό 5,7 δισ. ευρώ που προκύπτει από τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι έχουν γίνει επιπλέον παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων και επιταγών των πληττόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, αλλά αξίζει να αναφερθούν, γιατί συμβάλλουν στη στήριξη επιχειρήσεων.
Οι τράπεζες ιμάντες μεταβίβασης της ρευστότητας στην Οικονομία
Όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών, τα προαναφερόμενα ποσά δεν σημαίνει ότι τα εισέπραξαν οι τράπεζες, αλλά, μέσω των τραπεζών διοχετεύτηκε η ρευστότητα και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προς τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες, δηλαδή, είναι οι ιμάντες μεταβίβασης της ρευστότητας η οποία ήρθε είτε από κοινοτικά ταμεία είτε και από παρεμβάσεις της πολιτείας.
Συγκεκριμένα, διοχετεύτηκε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο με μόχλευση της τάξης των 5,7 δισ. αυξάνεται σε 8,2 δισ. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας παρέχει εγγυήσεις επί νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης που λαμβάνονται από μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και που είτε ανεστάλη η λειτουργία τους είτε πλήττονται ευρύτερα από τον covid-19.
Ο κ. Ζαββός υπενθύμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ορίζονται με βάση τους ενωσιακούς κανόνες, είναι όσες έχουν τζίρο έως και 50 εκατομμύρια ευρώ. Σε όρους απασχόλησης είναι αυτές που απασχολούν έως διακόσιους πενήντα εργαζομένους. Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας έχει διοχετευθεί ως το τέλος του 2020 το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ σε πεντακόσιες είκοσι μία (521) μεγάλες επιχειρήσεις και σε εννιά χιλιάδες εξακόσιες είκοσι (9.620) μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη το ποσό αυτό έχει αυξηθεί κατά περίπου 1 δισ. και ποσοστό 57%, δηλαδή 3,2 δισ. έχουν διοχετευθεί στις μικρομεσαίες και ποσοστό 43%, δηλαδή 2,4 δισ. έχουν διοχετευτεί σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανέφερε ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που συστάθηκε από το 2016, αξιοποιείται κατάλληλα στην παρούσα συγκυρία. Μέσω αυτού παρέχονται δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως και 500.000 ευρώ, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου, για διάστημα δύο ετών. Κάθε δάνειο χρηματοδοτείται με κεφάλαια του Ταμείου και των τραπεζών σε αναλογία 40% προς 60%. Ως το τέλος του 2020 μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν διοχετευτεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεκαεπτά χιλιάδες οκτακόσιες τέσσερις (17.804) μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατομμυρίων, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις είκοσι χιλιάδες (20.000) μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2020, από αυτά τα δύο προγράμματα έχουν χρηματοδοτηθεί είκοσι επτά χιλιάδες τετρακόσιες είκοσι τέσσερις μικρομεσαίες (27.424) επιχειρήσεις και πεντακόσιες είκοσι μία (521) μεγάλες επιχειρήσεις.
Γ. Ζαββός: «Παρακολουθούμε μέρα – νύχτα την πορεία της ρευστότητας προς την Οικονομία»
Ο κ. Ζαββός είπε πως εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, το οικονομικό επιτελείο, κάθε Τρίτη πρωί καλεί όλες τις τράπεζες και παρακολουθεί κονδύλι-κονδύλι την πορεία των χρηματοδοτήσεων. «Είμαστε από πάνω συνεχώς, με προεδρεύοντα τον Υπουργό Οικονομικών. Πολύ πρόσφατα συνεστήθη και το Συμβούλιο της Ρευστότητας, το οποίο αποτελούν όλο το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, στελέχη των τραπεζών, στελέχη της Αναπτυξιακής Τράπεζας και το οποίο κάνει πλέον δουλειά βάθους. Εντοπίζει δηλαδή αυτήν τη στιγμή αν υπάρχουν και πού μπλοκαρίσματα στα θέματα της ρευστότητας, ώστε να υπάρξουν και στο άμεσο μέλλον τα αναγκαία εκείνα εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την παροχή, τη μετάδοση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Είναι κάτι πάνω στο οποίο είμαστε μέρα-νύχτα», τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών.
Όπως σημείωσε, από τα 24 δισ. ευρώ, τα 8,5 έχουν διατεθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Από τα δύο και μόνο αυτά προγράμματα, το 56% των δανείων έχουν πάει σε μικρές επιχειρήσεις πενήντα εργαζομένων.
Με άμεση και έμμεση ρευστότητα 45 δισ. ευρώ έχουν στηρίξει οι τράπεζες την Οικονομία
Ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι από την πλευρά τους, οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι την προηγούμενη χρονιά είχαν τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση που υπήρξε ποτέ, φτάνοντας τα 20 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει ανακοινώσει πως στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2020 δόθηκαν αναστολές σε περίπου τετρακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους οικονομικούς κραδασμούς τους οποίους υφίσταται η οικονομία από την υγειονομική κρίση.
Ο κ. Ζαββός είπε ότι οι αναστολές αυτές γίνονται πέραν και επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων, δηλαδή επιχειρηματικών, στεγαστικών, προσωπικών, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες τον τελευταίο καιρό και που αναλογούν σε 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσω των ρυθμίσεων ή αναστολών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται σε 45 δισ. ευρώ.
Ο κ. Ζαββός κάλεσε τις τράπεζες – και η κυβέρνηση, όπως είπε, θα κάνει προσπάθειες - να δημιουργήσουν τα αναγκαία εργαλεία βάσει των οποίων θα μπορούν να αξιολογούν ποιοι είναι οι βιώσιμοι πελάτες, οι οποίοι θα πρέπει και θα μπορούν να επωφεληθούν ακριβώς από την τεράστια αυτή ρευστότητα που έρχεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου