.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΙΙΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟ ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

 



Τι μεταδίδει το bankingnews.gr :

Πολύ υψηλά κεφαλαιακά ελλείμματα αναμένεται να προάγει η εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών που ζητά να ληφθεί σχετική μέριμνα.

Ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς των τραπεζών παραμένει πολύ σημαντικός (+ 18,5%, και ακόμη περισσότερο για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο κομμάτι αγοράς στην Ευρώπη: + 22,4%).

Η εκτίμηση αυτή προάγει δυνητικά ένα έλλειμμα κεφαλαίου μεταξύ 33 δισεκατομμυρίων ευρώ και 52,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα αυτού σε μεγάλες τράπεζες.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν κομμάτι της ενημερωμένης αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) σχετικά με τον αντίκτυπο της επικείμενης εφαρμογής της συμφωνίας Βασιλείας III στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών δεν λαμβάνει υπόψη την επίδαρση της πανδημίας αν και οι προσομοιώσεις της υποδηλώνουν πως τα κεφάλαια μειώνονται περαιτέρω.

Η μελέτη της EBA εξακολουθεί να μην λαμβάνει υπόψη τους τρέχοντες δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών.

Για τις συστημικές τράπεζες της χώρας μας αν η εφαρμογή δεν αλλάξει μπορεί να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο έλλειμμα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ λένε τραπεζικές πηγές.

Η τρέχουσα κρίση ωστόσο αποκάλυψε τη σημασία των ρυθμιστικών αποθεμάτων.

Χάρη στο απόθεμα διαχείρισης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπόρεσαν να αντέξουν ένα μεγάλο οικονομικό σοκ και να διατηρήσουν το επίπεδο δανεισμού.

Επομένως, η Ομοσπονδία επαναλαμβάνει την προειδοποίηση ότι η ΕΒΑ πρέπει να χρησιμοποιεί ως κύρια αναφορά το τεράστιο ποσό κεφαλαίου που απαιτείται για την αποκατάσταση των τρεχόντων δεικτών κεφαλαίου.

Φαίνεται λοιπόν απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει το πλαίσιο της Βασιλείας IV σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς σημαντική αρνητική επίπτωση στα κεφάλαια σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία, σεβόμενη παράλληλα το διεθνές επίπεδο ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών πιστεύει ότι η κατάλληλη εφαρμογή της Βασιλείας IV είναι ακόμη πιο σημαντική στο πλαίσιο της ανάκαμψης από την κρίση COVID-19, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν την αναγκαία χρηματοδότηση για μικρομεσαίες εταιρίες και νοικοκυριά.

"Το να το κάνουμε με διαφορετικό τρόπο θα θέσει σε κίνδυνο την πιθανότητα μιας βιώσιμης ανάκαμψης στην Ευρώπη" αναφέρει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Επιλογές εφαρμογής

Για να μειώσει το αντίστροφο αποτέλεσμα, η EBF η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών προσδιόρισε έναν αριθμό συγκεκριμένων επιλογών εφαρμογής προκειμένου το πακέτο να προσαρμοστεί καλύτερα στις ιδιαιτερότητες των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα εφαρμογής του output floor (ελάχιστο κεφάλαιο) ως ξεχωριστή κεφαλαιακή απαίτηση στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες εφαρμόζονται τα διεθνώς συμφωνημένα στάνταρ κεφαλαίων ασφαλείας (τη λεγόμενη παράλληλη προσέγγιση) καθώς επίσης και λύσεις που να μην λειτουργούν τιμωρητικά απέναντι στις μη αξιολογημένες εταιρίες, οι οποίες αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των εταιριών στην Ευρώπη.

Επίσης το πακέτο προβλέπει μία οροφή όσον αφορά τις απαιτήσεις περί του λειτουργικού κινδύνου.

Με τον τρόπο αυτό υπάρχει ευθυγράμμιση με άλλες δικαιοδοσίες ενώ διατηρείται η δυνατότητα που έχει ήδη ενεργοποιηθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ( CVA προσαρμογή αξιολόηησης πιστοληπτικής ικανότητας Credit Valuation Adjustement, στήριξη για τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates