Οι καταπτώσεις 700.000 δανείων φυσικών προσώπων και εκείνες 30.000 επιχειρήσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα μπουν στο μικροσκόπιο του υπουργείο Οικονομικών
Η ώρα της εξέτασης των 730.000 εκκρεμών αιτημάτων κατάπτωσης δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το υπουργείο Οικονομικών έφτασε. Πρόκειται για 700.000 υποθέσεις, που αφορούν σε φυσικά πρόσωπα και 30.000 σε επιχειρήσεις. Λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων, του ορισμένου 3ετούς χρονοδιαγράμματος εκκαθάρισης τους καθώς και του μη επαρκούς προσωπικού της αρμόδιας Διεύθυνσης Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων, το υπουργείο Οικονομικών θα υπογράψει 30 συμβάσεις μίσθωσης έργου με ισάριθμα φυσικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ειδικότητας Δημοσιονομικών ώστε να συνδράμουν στη διεκπεραίωση του έργου.
Με την εκκαθάριση αιτημάτων, που αφορούν σε δάνεια φυσικών προσώπων, θα απασχοληθούν 15 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι 15 θα αναλάβουν την εκκαθάριση των επιχειρηματικών δανείων.
Το προς εκτέλεση έργο, καθορίζεται ως εξής:
α) Κάθε ανάδοχος ο οποίος θα απασχοληθεί αποκλειστικά με την εκκαθάριση αιτημάτων που αφορούν σε δάνεια φυσικών προσώπων, αναλαμβάνει το έργο της ολοκλήρωσης τουλάχιστον 24.840 αιτημάτων σε χρονικό διάστημα 3 ετών, από την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης, τα οποία επιμερίζονται σε 2.070 αιτήματα παραδοτέα ανά τρίμηνο.
α) Κάθε ανάδοχος ο οποίος θα απασχοληθεί αποκλειστικά με την εκκαθάριση αιτημάτων που αφορούν σε δάνεια φυσικών προσώπων, αναλαμβάνει το έργο της ολοκλήρωσης τουλάχιστον 24.840 αιτημάτων σε χρονικό διάστημα 3 ετών, από την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης, τα οποία επιμερίζονται σε 2.070 αιτήματα παραδοτέα ανά τρίμηνο.
β) Κάθε ανάδοχος ο οποίος θα απασχοληθεί αποκλειστικά με την εκκαθάριση αιτημάτων που αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια, αναλαμβάνει το έργο της ολοκλήρωσης τουλάχιστον 2.340 αιτημάτων σε χρονικό διάστημα τριών 3 ετών, τα οποία επιμερίζονται σε 195 αιτήματα παραδοτέα ανά τρίμηνο.
Για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης κάθε αιτήματος κατάπτωσης έχουν καθοριστεί οι εξής έλεγχοι:
α) Πληρότητας του φακέλου (δανειακών συμβάσεων, ποσού δανείου, υπογραφών κ.λπ.),
β) Τήρησης των γενικών όρων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων,
γ) Τήρησης των ειδικών όρων παροχής της εγγύησης,
δ) Λήψης ή μη ασφαλειών που είχαν τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση παροχής της εγγύησης,
ε) Ανάλυσης οφειλόμενου ποσού,
στ) Πληροφοριακού συστήματος για τυχόν υπαγωγή των δανειοληπτών στις διατάξεις του ν. 3869/2010,
ζ) Περί ακύρωσης της απαίτησης των ποσών από τον αιτούντα την κατάπτωση φορέα (Πιστωτικό Ίδρυμα κ.α.), λόγω εξόφλησης από τους δανειολήπτες,
η) Παραγραφής των απαιτήσεων των Τραπεζών λόγω παρέλευσης του κανονικού χρόνου υποβολής αυτών,
θ) Αναγκαιότητας σύνταξης Ατομικών Φύλλων Έκπτωσης – ΑΦΕΚ, ι) Νομιμοποίησης του αιτούντος την κατάπτωση φορέα (Πιστωτικού Ιδρύματος κ.α.) σε περίπτωση διαδοχής, νομιμότητας άσκησης αγωγής, σύνταξης πλήρους ιστορικού της υπόθεσης και έλεγχος της ορθότητας των αιτούμενων ποσών σύμφωνα με τα υπάρχοντα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία.
Το έργο της εκκαθάρισης θα εκτελείται, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, στην έδρα της διεύθυνσης Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων της γενικής διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών Κανόνων ενώ το ύψος της συνολικής δαπάνης των 30 συμβάσεων ανέρχεται σε 1.471.959,36 ευρώ και αναλύεται κατ’ έτος ως εξής:
α) Για το 2020 ποσό 61.332 ευρώ,
β) Για το 2021 ποσό 490.655 ευρώ,
γ) Για το 2022 ποσό 490.655 ευρώ,
δ) Για το 2023 ποσό 429.323 ευρώ.
Η αμοιβή ανά ανάδοχο για την ολοκλήρωση του έργου είναι της τάξης των 49.065,31 ευρώ και θα καταβάλλεται τμηματικά ανά μήνα. Στην περίπτωση υστέρησης άνω του 10% του αριθμού των εκκαθαρισθέντων αιτημάτων από τον τριμηνιαίο στόχο, θα παρακρατείται εντός του επόμενου τριμήνου, ποσό αντίστοιχο της υστέρησης. Αντίθετα, σε περίπτωση υπέρβασης του αριθμού των εκκαθαρισθέντων αιτημάτων σε σχέση με τον τριμηνιαίο στόχο, κατά τουλάχιστον δέκα εκατοστιαίες μονάδες (10%), θα καταβάλλεται εντός του επόμενου τριμήνου ως αμοιβή, ποσοστό επ’ αυτής το οποίο αντιστοιχεί στην εν λόγω υπέρβαση.
πηγη
Από τα πρώτα δάνεια που αποπληρώθηκαν, μέσο των ανακεφαλαιοποιησεων των τραπεζών δε θα έπρεπε να είναι αυτά που είναι με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου!
ΑπάντησηΔιαγραφή