Ο μέσος εργαζόμενος στην Ελλάδα πρέπει να δουλέψει έως και 48 εβδομάδες, κάτι λιγότερο δηλαδή από έναν ολόκληρο χρόνο, για να βγάλει τα χρήματα που κερδίζουν μέσα σε μόλις… 5 λεπτά οι κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι που βρίσκονται στο τιμόνι των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο.
Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που διεξήγαγε η Gigacalculator.com. Εξετάζοντας τα κέρδη των CEO διεθνώς, εντόπισε τους 10 υψηλότερα αμειβόμενους CEO στον κόσμο και στη συνέχεια υπολόγισε τον ωριαίο μισθό τους για να καταλήξει στο πόσο καιρό θα έπαιρνε στον μέσο Ελληνα εργαζόμενο να βγάλει όσα βγάζουν οι «ηγέτες» του επιχειρηματικού κόσμου σε πέντε λεπτά.
Παράλληλα, η έρευνα, η οποία έγινε στο περιβάλλον 1.494 Ελλήνων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης με μέσες μεικτές ετήσιες αποδοχές ύψους 13.392 ευρώ, εξέτασε και τη στάση των εργαζομένων στη χώρας μας απέναντι στους διευθύνοντες συμβούλους.
Οι ισχυροί CEO παγκοσμίως κερδίζουν αστρονομικά χρηματικά ποσά κάθε χρόνο και, όπως αναφέρει η έρευνα, ο κόσμος συχνά αμφισβητεί εάν αξίζουν τις αποδοχές που λαμβάνουν. Αυτό αποτυπώθηκε και στην έρευνα στους Ελληνες εργαζομένους, οι περισσότεροι από τους οποίους θεωρούν πως δεν δικαιολογούνται αυτά τα μεγάλα ποσά, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς το τι σημαίνει κάποιος να «οδηγεί» μια επιχείρηση και τις ανάγκες της, ειδικά σε μια περίοδο που οι προκλήσεις λόγω και της πανδημίας είναι τεράστιες. Από την άλλη, ωστόσο, σίγουρα τα ποσά που παίζονται στο… χρηματιστήριο των CEO έχουν και το στοιχείο της υπερβολής, κάτι που έχει αναδειχθεί και από διεθνείς οργανισμούς. Ετσι, σύμφωνα και με τα ευρήματα της έρευνας, υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι οι CEO αξίζουν αυτά τα ποσά, δεδομένης της τεράστιας ευθύνης που έχουν στους ώμους τους, ενώ άλλοι απλώς τους θεωρούν «άπληστους κροίσους».
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις ώρες εργασίας, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι Ελληνες εργαζόμενοι πρέπει να εργαστούν το εντυπωσιακό διάστημα των 48 εβδομάδων, 3 ημερών και 4 ωρών για να βγάλουν τα χρήματα που βγάζει ο Ελον Μασκ, CEΟ της Tesla, σε πέντε λεπτά (12.854 ευρώ). Μάλιστα, όπως υπολογίζεται, o δισεκατομμυριούχος ηγέτης της Tesla σε πέντε λεπτά μπορεί να αγοράσει 289 εισιτήρια πτήσεων μετ’ επιστροφής για Αθήνα προς Λονδίνο. Σημειώνεται πως η μετοχή της Tesla έχει εκτοξευθεί κατά περισσότερο από 400% φέτος.
Στη δεύτερη θέση είναι ο Τιμ Κουκ, καθώς οι Ελληνες εργαζόμενοι θα χρειάζονταν 10 εβδομάδες, 4 ημέρες και 6 ώρες για να κερδίσουν το ίδιο ποσό που βγάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Apple σε πέντε λεπτά (2.888 ευρώ) ή για να αγοράσουν τρία iPhone 12, κάτι που μπορεί να κάνει ο Κουκ μέσα σε 300 δευτερόλεπτα χωρίς καν να… ιδρώσει.
Ο Τομ Ράτλετζ της Charter Communications είναι στην τρίτη θέση. Για να κερδίσουν τις 2.526 ευρώ που βγάζει ο Αμερικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών κάθε πέντε λεπτά, οι Ελληνες εργαζόμενοι θα πρέπει να εργαστούν για 9 εβδομάδες, 2 ημέρες και 7 ώρες.
Επίσης, για να ισοφαρίσουν τους μισθούς πενταλέπτου των CEO των Viacom, Blackstone Group και Intel, θα χρειαστεί να δουλεύουν περίπου 8 με 9 εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να εργαστούν 7 εβδομάδες για να βγάλουν τα 1.861 ευρώ που βγάζει σε πέντε λεπτά ο CEO της Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι, και περίπου 6 εβδομάδες για τα 1.669 ευρώ που κερδίζει ο Σάτια Ναντέλα που βρίσκεται στο τιμόνι της Microsoft.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του μέσου εργαζομένου στην Ελλάδα απέναντι στους μεγάλους διευθύνοντες συμβούλους, η έρευνα διαπίστωσε ότι:
• Το 87% των Ελλήνων εργαζομένων πιστεύει ότι είναι «αδικαιολόγητο» για τους μεγάλους διευθύνοντες συμβούλους να πληρώνονται εκατομμύρια κάθε χρόνο, ενώ το 13% πιστεύει ότι είναι «δικαιολογημένο».
• Το 81% των Ελλήνων εργαζομένων δεν κατανοεί τι ακριβώς κάνουν οι μεγάλοι CEO σε καθημερινή βάση για να αξίζει να πληρώνονται εκατομμύρια κάθε χρόνο.
• Το 74% θα ήθελε οι μεγαλύτεροι CEO να είναι πιο διαφανείς σχετικά με το τι κάνουν σε καθημερινή βάση και τις θετικές δράσεις που λαμβάνουν για την ανάπτυξη/βελτίωση των αντίστοιχων οργανισμών των οποίων ηγούνται.
• H συντριπτική πλειονότητα, το 92%, πιστεύει ότι η τρέχουσα διαφορά εισοδήματος μεταξύ CEO και μέσων εργαζομένων είναι «πολύ μεγάλη» και πρέπει να «συρρικνωθεί» δραστικά τα επόμενα πέντε χρόνια.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου