.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ !!! ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ !!!

 



Κανονικά λειτουργούν όλα τα δικαστήρια τηρώντας όμως τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών οι όροι λειτουργίας των δικαστηρίων στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες αυξημένου κινδύνου (επίπεδο Β) είναι οι εξής:

Για τη λειτουργία όλων των δικαστηρίων προβλέπεται η τήρηση της απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου και η παρουσία μέχρι δεκαπέντε (15) ατόμων στη δικαστική αίθουσα. Κατ’ εξαίρεση ο αριθμός μπορεί να υπερβεί τα δεκαπέντε (15), εάν κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται για τα πλημμελήματα μέχρι 30.6.2021 και για τα κακουργήματα μέχρι 31.12.2021 ή συμπληρώνεται ο ανώτατος χρόνος προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων.

Η διενέργεια των διασκέψεων, καθώς και οποιαδήποτε ενέργεια, που αφορά στη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών της Χώρας, εφόσον είναι εφικτό, πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων.

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου ή εισαγγελίας, που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ’ ευθύνη τους, για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία κάθε εκπαιδευτικής και επιμορφωτικής δραστηριότητας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Κατ’ εξαίρεση, τα μαθήματα και η πρακτική άσκηση δύνανται να διενεργούνται, εφόσον είναι εφικτό, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας MOODLE ή άλλης διαδικτυακής εφαρμογής.
Για όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, εφαρμόζονται αναλογικά τα μέτρα που ισχύουν για το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, εφόσον τούτο είναι εφικτό.

Για τη λειτουργία των Έμμισθων και Άμισθων Υποθηκοφυλακείων καθώς και για τα Κτηματολογικά Γραφεία, επιτρέπονται οι συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του Προϊσταμένου τους.

Επιπλέον, αναστέλλονται:

α) κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και β) η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω-Λέρου, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Για τις ΠΕ Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Λάρισας και Ροδόπης συνεχίζουν να εφαρμόζονται τα ήδη ισχύοντα μέτρα, μέχρι και την 6η Νοεμβρίου 2020. Ειδικά, για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών, αναμένονται, πέραν των ισχυόντων περιορισμών, επιπλέον μέτρα, τα οποία θα καθοριστούν με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.



Αντιδράσεις για τα ανοικτά δικαστήρια - "Δεν θα μείνουμε αδρανείς" προειδοποιούν οι δικαστικοί


«Δεν θα μείνουμε αδρανείς» προειδοποιούν οι δικαστικές ενώσεις οι οποίες αντιδρούν στο ότι παραμένουν τα δικαστήρια ανοιχτά την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται ραγδαία. Όπως ξεκαθαρίζουν θα χρησιμοποιήσουν «όλα τα μέσα συλλογικής δράσης, προκειμένου να επικρατήσει η λογική πριν να είναι πολύ αργά» ενώ « δείχνουν» σαφώς προς την πλευρά των δικηγόρων θεωρώντας ότι κατόπιν δικής τους πίεση συνεχίζεται η λειτουργία των δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«...Η καθυστέρηση μιας ΚΥΑ που όφειλε να έχει εκδοθεί από το Σάββατο, ώστε να εφαρμοστεί από σήμερα Τρίτη, οφείλεται σε ομολογημένες συντεχνιακές παρεμβάσεις, που ουδεμία σχέση έχουν με την προστασία της υγείας. Με την εκδοθείσα πλέον ΚΥΑ προβλέπεται η πλήρης λειτουργία όλων των δικαστικών σχηματισμών της Χώρας σε συνθήκες αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, τη στιγμή που την περίοδο Απριλίου και Μαΐου με υποπολλαπλάσια κρούσματα η λειτουργία των Δικαστηρίων είχε ανασταλεί.

Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους πολίτες που θα συνωστίζονται το επόμενο διάστημα εντός των δικαστικών αιθουσών. Με την επιλογή αυτή ταυτόχρονα εκτίθεται στην δίκαιη κριτική, ότι κοντόφθαλμα συντεχνιακά συμφέροντα, προτάσσονται έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι Δικαστικές Ενώσεις δε θα μείνουν αδρανείς μπροστά σε μια τόσο κυνική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων της Δικαιοσύνης, την προστασία των οποίων οφείλουμε πρώτα από όλα στους πολίτες. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις της, υιοθετώντας εμπράκτως τις εκτιμήσεις των ειδικών της υγείας και να περιορίσει τη λειτουργία των Δικαστηρίων, εκεί που η επιδημία καλπάζει. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε διατεθειμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα συλλογικής δράσης, προκειμένου να επικρατήσει η λογική πριν να είναι πολύ αργά».


Αντίθετες τρεις δικαστικές Ενώσεις στην πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων


Οι πρόεδροι τριών δικαστικών Ενώσεων με κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή της στη λειτουργία των δικαστηρίων κατά το διάστημα των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού και αναφέρουν ότι η κυβερνητική απόφαση «εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους πολίτες που θα συνωστίζονται το επόμενο διάστημα εντός των δικαστικών αιθουσών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωση Διοικητικών Δικαστών και της Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η κυβέρνηση «με την επιλογή αυτή ταυτόχρονα εκτίθεται στην δίκαιη κριτική, ότι κοντόφθαλμα συντεχνιακά συμφέροντα, προτάσσονται έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας» και καλούν την Κυβέρνηση «να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις της» και σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουν διατεθειμένοι να εξαντλήσουν «όλα τα μέσα συλλογικής δράσης, προκειμένου να επικρατήσει η λογική πριν να είναι πολύ αργά».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Όλες τις προηγούμενες ημέρες, σε αναμονή της έκδοσης ΚΥΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού, προειδοποιήσαμε τους αρμόδιους, ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό πολιτών σε περιορισμένους εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να περιοριστεί για την προστασία της υγείας των διαδίκων και όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα προτείναμε εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις προς βελτίωση της αρχικά σχεδιαζόμενης ρύθμισης.

Είναι φανερό πλέον, ότι η καθυστέρηση μιας ΚΥΑ που όφειλε να έχει εκδοθεί από το Σάββατο, ώστε να εφαρμοστεί από σήμερα Τρίτη, οφείλεται σε ομολογημένες συντεχνιακές παρεμβάσεις, που ουδεμία σχέση έχουν με την προστασία της υγείας. Με την εκδοθείσα πλέον ΚΥΑ προβλέπεται η πλήρης λειτουργία όλων των δικαστικών σχηματισμών της χώρας σε συνθήκες αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, τη στιγμή που την περίοδο Απριλίου και Μαΐου με υποπολλαπλάσια κρούσματα η λειτουργία των δικαστηρίων είχε ανασταλεί.

Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους πολίτες που θα συνωστίζονται το επόμενο διάστημα εντός των δικαστικών αιθουσών. Με την επιλογή αυτή ταυτόχρονα εκτίθεται στην δίκαιη κριτική, ότι κοντόφθαλμα συντεχνιακά συμφέροντα, προτάσσονται έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι Δικαστικές Ενώσεις δε θα μείνουν αδρανείς μπροστά σε μια τόσο κυνική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων της Δικαιοσύνης, την προστασία των οποίων οφείλουμε πρώτα από όλα στους πολίτες. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις της, υιοθετώντας εμπράκτως τις εκτιμήσεις των ειδικών της υγείας και να περιορίσει τη λειτουργία των Δικαστηρίων, εκεί που η επιδημία καλπάζει. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε διατεθειμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα συλλογικής δράσης, προκειμένου να επικρατήσει η λογική πριν να είναι πολύ αργά».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates