.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 2,9 ΔΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η GOLDMAN SACHS ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!!

 


H Goldman Sachs συμφώνησε να πληρώσει άνω των 2,9 δισ. δολ., μεταξύ άλλων για πρόστιμο - ρεκόρ για την παραβίαση της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς των ΗΠΑ, προχωρώντας σε διεθνή συμβιβασμό γύρω από τον ρόλο της σε διεθνές χρηματοοικονομικό σκάνδαλο.

Στο ποσό συμπεριλαμβάνονται 600 εκατ. δολάρια τα οποία περιλαμβάνονται στον συμβιβασμό της, σε προγενέστερο χρόνο, με την κυβέρνηση της Μαλαισίας. Στα 2,9 δισ. περιλαμβάνονται οι συμβιβασμοί της Goldman με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σιγκαπούρης και άλλων χωρών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η μητρική εταιρεία της τράπεζας έφτασε σε συμφωνία με το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που της επιτρέπει να μην αποχωρήσει από συγκεκριμένες δραστηριότητες. Η θυγατρική της εταιρείας στη Μαλαισία έχει δηλώσει επισήμως ένοχη για το σκάνδαλο 1Malaysia Development Berhad, παραδεχόμενη παραβίαση της νομοθεσίας περί διαφθοράς σε ξένο έδαφος.

"Η Goldman Sachs αποδέχθηκε την ευθύνη για τον ρόλο της στη δωροδοκία υψηλόβαθμών ξένων αξιωματούχων", τόνισε ο βοηθός υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Brian C. Rabbitt.

Η συμφωνία σηματοδοτεί τη λήξη μιας υπόθεσης η οποία έχει "βαρύνει" τη θητεία του CEO David Solomon από τότε που ανέλαβε από τον Lloyd Blankfein προ διετίας.

Η Goldman είχε κατηγορηθεί ότι βοήθησε Μαλαισιανό διαχειριστή πόρων να καταχραστεί δισεκατομμύρια δολάρια από αναπτυξιακό fund 6,5 δισ. 1MDB, χρήματα τα οποία θεωρητικά είχαν ως στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.


Οι πόροι του 1MDB χρησιμοποιήθηκαν αντιθέτως από τον Low Taek Jho για τη χρηματοδότηση μιας επικών διαστάσεων έξαρσης δαπανών, μεταξύ άλλων για ένα γιοτ 250 εκατ. δολ., για μερίδιο στην ταινία "The Wolf of Wall Street” του Μάρτιν Σκορσέζε και για αγορές assets ανά τον κόσμο. Τουλάχιστον 1 δισ. από αυτούς τους πόρους χρησιμοποιήθηκε προς δωροδοκίαν αξιωματούχων της Μαλαισίας και του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι.

Οι τραπεζίτες της Goldman έλαβαν τουλάχιστον 600 εκατ. δολ. σε αμοιβές για συμφωνίες πώλησης ομολόγων το 2012 και το 2013, οι οποίες χρηματοδότησαν το fund 1MDB, ποσά τα οποία, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, κρίνονται ως εξαιρετικά υπέρογκα.

Η Goldman αποδέχθηκε ότι δεν έκανε όσα έπρεπε για να εξασφαλίσει ότι ο Low, ήδη ύποπτος για περίεργες πρακτικές, δεν θα εμπλεκόταν στις τρεις συμφωνίες για ομόλογα, αναφέρεται στην έκθεση του υπουργείου.

Η συμφωνία με τις αρχές των ΗΠΑ αναμενόταν από τις αρχές του 2020, ωστόσο η τράπεζα προσπαθούσε να αποφύγει να δηλώσει ένοχη στην υπόθεση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates