.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ "ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ" ΤΡΩΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ & ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!





Το γκρεμοτσάκισμα της τουρκικής λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, έχει πυροδοτήσει νέο πανικό στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η αναζήτηση ασφαλέστερων περιουσιακών στοιχείων από τους επενδυτές μετά τις απογοητευτικές εξαγγελίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει πληγώσει το τουρκικό νόμισμα.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών των Τούρκων αξιωματούχων, έχει ενεργοποιηθεί ο κρατικός τραπεζικός μηχανισμός, με τις κρατικές τράπεζες να πωλούν δολάρια και να αγοράζουν λίρα για να ανακόψουν το κατρακύλισμα του τουρκικού νομίσματος.

Οι κρατικές τράπεζες πούλησαν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια χθες , σύμφωνα με δύο άτομα με πρόσβαση στους τραπεζικούς κύκλους.

Οι εξελίξεις αυτές ασκούν πιέσεις πίεση στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στις 24 Σεπτεμβρίου. Με τον πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό κοντά στο 12%, οι αναλυτές λένε ότι η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ χαλαρή για να βοηθήσει τη λίρα.

Στο μεταξύ χθες οι μετοχές των ιδιωτικών τουρκικών τραπεζών δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα μετά το μαζικό sell-off από τους ξένους επενδυτές.


Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μόνο ένας συνδυασμός αύξησης των επιτοκίων και αλλαγών στην κυβερνητική πολιτική θα μπορούσαν να ανακόψουν την πτώση τους.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει 32% φέτος, ενώ οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με discount 61%, με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών, το μεγαλύτερο χάσμα τουλάχιστον από το 2006.

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή για την Τουρκία, μετά τα στοιχεία για το τουρκικό χρέος.

Σύμφωνα με  τα στοιχεία αυτά:

Το βραχυπρόθεσμο χρέος της Τουρκίας έκανε άλμα 4,2% από την αρχή του έτους, στα $128,4 δισ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Πρόκειται για εξωτερικό δανεισμό που ωριμάζει και πρέπει να αποπληρωθεί ή αναχρηματοδοτηθεί στο επόμενο δωδεκάμηνο και εκφράζει τις πλέον πιεστικές ανάγκες της τουρκικής οικονομίας προκειμένου να αποφύγει ένα ανεξέλεγκτο κύμα χρεοκοπιών.

Από αυτόν τον υπέρογκο λογαριασμό σε συνάλλαγμα, το 41,6% είναι σε δολάρια, το 29,2% αφορά δάνεια σε ευρώ. Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το ένα πέμπτο της αξίας της σε σχέση με αυτά τα νομίσματα, έτσι η αποπληρωμή τους θα είναι σημαντικά πιο δύσκολη.

Σχεδον $57 δισεκατομμύρια αφορά δανειακές υποχρεώσεις των τουρκικών τραπεζών σε ξένα ιδρύματα. Οι τουρκικές τράπεζες υποβαθμίστηκαν από τη Moody’s – πράγμα που δυσκολεύει περαιτέρω την αναχρηματοδότηση του χρέους τους.

Το τουρκικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει $27 δισεκατομμύρια ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων που όμως θα είναι πιο ακριβές λόγω και της υποβάθμισης χώρας.

πηγες

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates