.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ...ΤΗΣ "ΕΛΙΤ" !!!





Κολλέγιο Αθηνών: Πως…εξαφανίστηκαν οι απουσίες κάποιων «επιφανών μαθητών»


Για οργανωμένα συμφέροντα που κρύβουν «κάτω απ’ το χαλί» σοβαρά θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Κολλεγίου Αθηνών, κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).

Η Ομοσπονδία που κατήγγειλε δημόσια ότι στο Κολλέγιο Αθηνών σε (τουλάχιστον δέκα) μαθητές -γόνους επιφανών οικογενειών «εξαφανίστηκαν» περισσότερες από 400 απουσίες, ώστε να αποφοιτήσουν χωρίς να επαναλάβουν την τάξη, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως για το θέμα, την οποία και κατηγορεί «για ειδικές σχέσεις της» με το ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα (σ.σ είναι απόφοιτος του συγκεκριμένου σχολείου).

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης που ταλανίζει το σχολείο της επιχειρηματικής, πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, περιγράφει στην «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ», πως όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2018. Τότε, είχε περιέλθει σε γνώση της Ομοσπονδίας καταγγελία για παράνομες διαγραφές απουσιών ικανού αριθμού μαθητών του Κολλεγίου, για το σχολικό έτος 2017-2018.

Η Ομοσπονδία ζήτησε από την διεύθυνση του Κολλεγίου στοιχεία σχετικά με την καταγγελία, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν ότι τα βιβλία έχουν καταστραφεί! «Τα απουσιολόγια πρέπει να κρατιούνται για ένα χρόνο», σημειώνει ο κ. Κουρουτός.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η ΟΙΕΛΕ έκανε επίσημη καταγγελία προς τη ∆ιεύθυνση ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, η οποία διενήργησε Ε∆Ε για το περιστατικό.«Ενημερώσαμε την υπουργό να προβεί σε ενέργειες γιατί όταν ένα μεγάλο σχολείο κάνει τέτοια πράγματα, καταλαβαίνετε τι μπορεί να γίνεται σε μικρότερα, εν όψει Πανελλαδικών, τράπεζας θεμάτων κ.λπ. Τι παραβίαση θα υπάρχει της πραγματικής εικόνας, της αξίας και της αξιολόγησης των μαθητών», αναφέρει ο κ. Κουρουτός, ο οποίος και τονίζει, πως η υπουργός ενημερώθηκε και προφορικά και η απάντησή της ήταν «θα δούμε».

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «…στις 7 Αυγούστου, κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά κατά της υπουργού Παιδείας κυρίας Νίκης Κεραμέως για την υπόθεση των κατεστραμμένων απουσιολογίων του Κολλεγίου Αθηνών» και ζητά, να αναζητηθούν όλοι οι υπεύθυνοι αλλά και να εξεταστεί το θέμα των παράνομων τίτλων σπουδών που δόθηκαν σε μαθητές οι οποίοι είχαν κατά πολύ υπερβεί το ετήσιο όριο απουσιών.

«Η κυρία Κεραμέως βρίσκεται στη θέση της υπουργού Παιδείας εδώ και 13 μήνες. Έχοντας ενημερωθεί για το πόρισμα της Ε∆Ε που διεξήχθη από τη ∆ιεύθυνση Εκπαίδευσης, θα έπρεπε ήδη να έχει διατάξει και να επισπεύσει την πειθαρχική διαδικασία για τον ή τους υπευθύνους της καταστροφής των απουσιολογίων και της απονομής παράνομων τίτλων σπουδών σε μαθητές που θα έπρεπε, λόγω της υπέρβασης του ορίου των απουσιών (προκλητικής σε κάποιες περιπτώσεις), να επαναλάβουν την τάξη».

Όπως, μάλιστα, τονίζει η Ομοσπονδία, το πιο σημαντικό είναι «να εντοπιστούν οι μαθητές και να τους αφαιρεθούν οι τίτλοι σπουδών που παρανόμως απέκτησαν και με τους οποίους σήμερα ενδέχεται να φοιτούν σε ξένα, ή σε ελληνικά πανεπιστήμια…». Η Ομοσπονδία κατηγορεί, μάλιστα, την υπουργό για «… ειδικές σχέσεις της με το Κολλέγιο Αθηνών που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ατιμωρησία…».

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας, σε όλα τα παραπάνω ήταν άμεση, χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατα και απαράδεκτα», τα όσα κατήγγειλε η ΟΙΕΛΕ. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Κατόπιν σχετικής καταγγελίας για φερόμενη παράτυπη καταστροφή απουσιολογίων το 2018, διενεργήθηκε Ε∆Ε από τη ∆ιεύθυνση ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2019.

Στο πειθαρχικό

Το πόρισμά της παραδόθηκε στην πειθαρχικώς προϊστάμενη αρχή, τον ∆ιευθυντή της Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, ο οποίος, κρίνοντας ότι τα αναφερόμενα παραπτώματα ενδεχομένως να υπόκεινται σε πειθαρχική ποινή η οποία εκφεύγει της αρμοδιότητάς του, παρέπεμψε άμεσα την υπόθεση στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης Αττικής, όπου και εκκρεμεί, έως και σήμερα, η εκδίκασή της. Τα υπονοούμενα περί επιλεκτικών σχέσεων με ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης είναι πλήρως ανυπόστατα και απαράδεκτα…»

Στην απάντηση αυτή του υπουργείου η ΟΙΕΛΕ επανήλθε με νεώτερη ανακοίνωσή της: «…Κουβέντα για την ταμπακιέρα. Τσιμουδιά για τους παράνομους τίτλους των μαθητών που πήραν μαθητές με πάνω από 400 απουσίες και με τους οποίους σήμερα φοιτούν σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Ούτε λέξη για το πόρισμα και για την παραπομπή των υπευθύνων με πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη», αναφέρει η Ομοσπονδία, η οποία και θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς απάντηση: «Έχουν εκδοθεί ναι ή όχι παράνομοι τίτλοι από το Κολλέγιο Αθηνών σε μαθητές με πάνω από 400 απουσίες; Σε ποιες ενέργειες έχει, ή προτίθεται να προβεί το υπουργείο Παιδείας για να διαπιστωθεί ποιοι μαθητές έλαβαν παρανόμως τίτλους και εν συνεχεία οι τίτλοι αυτοί να ακυρωθούν;

Αφού έχει γνώση η υπουργός του πορίσματος και από τη στιγμή που το αδίκημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, για ποιο λόγο, άραγε, δεν παρεμβαίνει;

Έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχική διαδικασία οι κατά νόμον υπεύθυνοι (οι νόμιμοι εκπρόσωποι και οι διευθυντές του σχολείου), ή μήπως κάποιοι επέλεξαν τη λύση του «αυτοφωράκια…»; Η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όπως διαφαίνεται, όποια και να είναι η έκβασή της θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σειρά από σκάνδαλα

Η σοβαρότατη καταγγελία για την καταστροφή των απουσιολογίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εάν αποδειχθεί, δεν είναι το μόνο θέμα που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το Κολλέγιο Αθηνών. Όπως λέει μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» ο Γενικός Γραμματέας της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, «τα σχολεία του ελληνοαμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος εμπλέκονται σε μια σειρά από σκάνδαλα».

Ανάμεσά τους και καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών σε παράρτημα του Κολλεγίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο υποθέσεις οι οποίες αφορούν το Κολλέγιο Ψυχικού (μονάδα του ελληνοαμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος – Κολλεγίου Αθηνών). Έγιναν δύο καταγγελίες. Στην πρώτη περίπτωση κορίτσι κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής, την απομόνωσαν τρία αγόρια του Λυκείου σε ένα δωμάτιο και την παρενόχλησαν σεξουαλικά. Στη δεύτερη, μαθήτρια κατήγγειλε ότι μαθητής τη βίασε στο δασάκι του σχολείου την ώρα που οι υπόλοιποι συμμαθητές τους παρακολουθούσαν το μάθημα!

Η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (επί Κώστα Γαβρόγλου) διέταξε ΕΔΕ μετά από καταγγελίες ότι η εκδρομή έγινε παράνομα, καθώς δεν είχε ζητηθεί από το Κολλέγιο η άδεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές δεν παρενέβησαν άμεσα, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρξε έγγραφη καταγγελία ή αναφορά από τον σύλλογο διδασκόντων!

Το σχολείο αποφάσισε να λύσει στο εσωτερικό του το θέμα. Οι τρεις μαθητές κλήθηκαν σε ακρόαση και απεβλήθη ο ένας από αυτούς, στο μέσον της σχολικής χρονιάς ως ο ηθικός αυτουργός. Η νυν υπουργός, Νίκη Κεραμέως, άλλαξε τον νόμο για τους σχολικούς περιπάτους και εκδρομές ώστε να μην χρειάζεται πλέον η άδεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης για να πραγματοποιηθούν. Άλλαξε ακόμα το πλαίσιο για τις αποβολές. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ «πρόκειται για φωτογραφικές διατάξεις, για να διευκολύνει το Κολλέγιο». Ένα χρόνο πριν, το υπουργείο είχε δύο ακόμα καταγγελίες για περιστατικά εντός του Κολλεγίου. Την ερωτική συνεύρεση καθηγητή με υπάλληλο του σχολείου εντός του εκπαιδευτικού ιδρύματος και τη σεξουαλική παρενόχληση καθηγητή σε μαθητή στις τουαλέτες του σχολείου! Στη δεύτερη, ο καθηγητής απολύθηκε αλλά «oι διαδικασίες που προβλέπονται δεν τηρήθηκαν για να μην εκτεθεί το Κολλέγιο», λένε πηγές.


Μπακαλορεά

Με 75.000 ευρώ γονείς αγόρασαν τα θέματα κάθε εξεταζόμενου μαθήματος για το δίπλωμα International Baccalaureate το 2009, ώστε να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους το πολυπόθητο διαβατήριο για πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ασκήθηκαν διώξεις εναντίον 21 ατόμων για το εμπόριο των Μπακαλορεά.

Το σκάνδαλο της διαρροής θεμάτων στις εξετάσεις για το International Baccalaureate αμαύρωσε την εικόνα των ελληνικών σχολείων και γενικά της χώρας.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης εξετάστηκε ενδεχόμενη εμπλοκή, επιχειρηματιών, αλλά και υψηλόβαθμων πολιτικών προσώπων. Όσο για τους «πωλητές των θεμάτων», κατάφεραν να βάλουν στην τσέπη τους περί το 1.500.000 ευρώ.Η «ταρίφα» για τα θέματα κάθε μαθήματος έφθανε τα 80.000 ευρώ ενώ το ποσό για όλο το «πακέτο» εκτοξευόταν μέχρι και στα 400.000 ευρώ!

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2008, όταν μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη συνελήφθη με τα θέματα των εξετάσεων στην τσάντα του. Από την έρευνα προέκυψε εμπλοκή μαθητών και γονέων του Κολλεγίου Αθηνών και της Σχολής Μωραΐτη.


ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα συστάθηκε το 1925, με βασικούς εμπνευστές τους Εμμανουήλ Μπενάκη και Στέφανο Δέλτα (πατέρα και σύζυγο, αντίστοιχα, της Πηνελόπης Δέλτα, της οποίας δισέγγονος είναι ο πρώην πρόεδρος του Κολλεγίου Αλέξανδρος Σαμαράς). Το καταστατικό του προέβλεπε την παράλληλη σύσταση του Συμβουλίου Επιτρόπων, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, επί κυβέρνησης Ελευθέριου Βενιζέλου καθορίστηκε το ειδικό καθεστώς του Κολλεγίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates