.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΑ ΜΗΔΑΜΙΝΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ !!! ΑΠΕΣΥΡΑΝ 1,1 ΔΙΣ !!!

 

Τα νοικοκυριά αντιδρούν στα χαμηλά επιτόκια και επιλέγουν να διατηρούν τα κεφάλαιά τους σε λογαριασμούς που εξασφαλίζουν άμεση ρευστότητα. Χωρίς κόστος για τις τράπεζες το 70% της αποταμίευσης στην Ελλάδα !!!



Συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο οι τάσεις που είχαν δημιουργηθεί κατά τους προηγούμενους μήνες και αφορούσαν την εξέλιξη και τη διάρθρωση των τραπεζικών καταθέσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕΕ που δημοσιεύτηκαν χθες. Ειδικότερα:

  • Πρώτον, συνεχίστηκε μέσα στον Αύγουστο η άνοδος των τραπεζικών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ).
  • Δεύτερον, η ανοδική αυτή τάση προέρχεται κατά τους τελευταίους μήνες από το μέτωπο των επιχειρήσεων. Έτσι, ενώ το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου κατά 3,42 δισ. ευρώ (από τα 148,45 στα 151,87 δισ. ευρώ), η συνεισφορά των νοικοκυριών ήταν μόνο 540 εκατ. ευρώ, ή μόλις το 16%. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η άνοδος των επιχειρηματικών καταθέσεων αποδίδεται σε σειρά από λόγους, όπως η αύξηση των τραπεζικών δανειοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις και η αναβολή υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων.
  • Τρίτον, συνεχίζεται να περιορίζεται η συμμετοχή των προθεσμιακών καταθέσεων. Έτσι (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) ενώ κατά το διάστημα Μαΐου-Αυγούστου οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 5,4 δισ. ευρώ (από τα 146,4 στα 151,8), οι προθεσμιακές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ (από τα 46,8 στα 46,2 δισ. ευρώ), αποτελώντας πλέον μόλις το 30,4% του συνόλου.


Με δεδομένο ότι τα επιτόκια στις καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου είναι στην πράξη μηδενικά, ή έστω οριακά, συνάγεται ότι οι τράπεζες δεν καταβάλλουν τόκους για το περίπου 70% των καταθέσεών τους από τον ιδιωτικό τομέα!


Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μετατόπιση των νοικοκυριών από τις προθεσμιακές προς τις άλλες μορφές καταθέσεων. Ειδικότερα, ενώ κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου οι καταθέσεις των νοικοκυριών διογκώθηκαν κατά 540 εκατ. ευρώ (από 119,31 στα 119,85 δισ. ευρώ), οι προθεσμιακές καταθέσεις υποχώρησαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, καθώς από τα 40,61 μειώθηκαν στα 39,51 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων επί των συνολικών τοποθετήσεων των νοικοκυριών έχει περιοριστεί πλέον στο 33%.

Η αποστασιοποίηση των νοικοκυριών από τις προθεσμιακές καταθέσεις έχει ξεκινήσει από το 2019 και οφείλεται στα ολοένα και χαμηλότερα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες. Έτσι, με τις τρέχουσες αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων να μην ξεπερνούν (σε χρήμα) το 0,15%, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να αφήσουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου, διαθέτοντας παράλληλα υψηλότερη ρευστότητα και ευελιξία δράσεων.Πάντως, η κυβερνητική απόφαση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 θα ευνοήσει ελαφρά και τις καθαρές αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων. 

 ΠΗΓΗ

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2043564/ftera-ekanan-prothesmiakes-katatheseis-11-dis-se-d.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates