.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΟ ΤΧΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ !!!

ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ !!!
Αν και η Αγροτική Ασφαλιστική ήταν μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα αποφασίστηκε το 2012 να περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς με συμβολικό τίμημα 1 ευρώ...




Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς (ΤΧΣ) ήγειρε την απαίτηση για αποζημίωση από την Τράπεζα Πειραιώς, λόγω της πώλησης της ATE Ασφαλιστικής, αλλά ακόμη το ζήτημα μένει σε εκκρεμότητα.
Την 01/08/2016, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ATE Ασφαλιστικής στην ERGO International AG και η τράπεζα εισέπραξε σε μετρητά τίμημα ποσού 90,1 εκατ. ευρώ και το επιπλέον ποσό των 3,9 εκατ. ευρώ την 15/02/2018 (τα οποία υπόκεινται σε αναπροσαρμογή σύμφωνα με τη σύμβαση αγοραπωλησίας).

Στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του ΤΧΣ για την περίοδο 2016-2019 επαναλαμβάνεται διαρκώς πως το Ταμείο έχει απαίτηση έναντι της Τράπεζας Πειραιώς επί των καθαρών προσόδων από τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, διότι κάλυψε το funding gap της ATE Ασφαλιστικής. Ωστόσο, παρά τις αναφορές αυτές για τέσσερα χρόνια η εκκρεμότητα δεν έχει διευθετηθεί. 


Δέσμευση για την Πειραιώς η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής


Να σημειωθεί πως η πώληση της ATE Ασφαλιστικής υπήρξε δέσμευση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από την DG Com για την πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Αν και η Αγροτική Ασφαλιστική ήταν μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα αποφασίστηκε το 2012 να περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς με συμβολικό τίμημα 1 ευρώ. Στη συνέχεια έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 172 εκατ. ευρώ, η οποία κάλυψε μέρος της ζημιάς που υπέστη η ΑΤΕ Ασφαλιστική από το PSI (από τη ζημία του PSI η AMK κάλυψε περίπου το 60% ενώ το 40% καλύφθηκε από την κερδοφορίας της ΑΤΕ).


Στις 8/3/2013 ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και Τράπεζα Πειραιώς κάλυψε το σύνολο της εν λόγω αύξησης διατηρώντας έτσι αμετάβλητο το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία, η οποία έχει καταταχθεί στο Διακρατούμενο προς Πώληση χαρτοφυλάκιο.

Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε άμεσα τη διαδικασία πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής και η ασφαλιστική κατέληξε στην Ergo.

Η συναλλαγή αυτή είχε βελτιώσει τον δείκτη CET-1 του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κατά περίπου 5 μονάδες βάσης (στοιχεία της 31ης Μαρτίου 2016), κυρίως από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά 200 εκατ. ευρώ.

Παρά την παρέλευση μια τετραετίας και παρά το γεγονός ότι σε 15 μήνες από σήμερα το ΤΧΣ θα σταματήσει να λειτουργεί, ακόμη το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates