Ούτε μία ούτε δύο, αλλά επτά(!) ώρες συνομιλιών χρειάστηκαν οι κυβερνητικοί εταίροι στο Βερολίνο προκειμένου να συμφωνήσουν στην παράταση των μέτρων στήριξης της γερμανικής οικονομίας ουσιαστικά και για το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης χρονιάς, καθώς η πανδημία και οι συνέπειες της εμμένουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Θυμίζουμε πως η γερμανική οικονομία υποχώρησε κατά το δεύτερο τρίμηνο κατά επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που ενέτεινε την πίεση προς την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Η εθνική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προχθές τα νούμερα του δευτέρου τριμήνου εκτιμώντας πως τελικά η γερμανική οικονομία υποχώρησε σε ποσοστό 9,7%, αντί του 10,1% που είχε υπολογίσει αρχικά. Όμως, και πάλι πρόκειται για ένα ποσοστό ρεκόρ που αντανακλά την κατάρρευση των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής και την καθίζηση της κατανάλωσης με φόντο την πανδημία.
Έτσι δόθηκε το πράσινο φως για την παράταση των μέτρων που ισχύουν, μεταξύ τους το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των θέσεων εργασίας για να μην αυξηθούν οι απολύσεις, το πάγωμα των κανόνων που αφορούν τις πτωχεύσεις και τα ειδικά προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το κόστος της παράτασης των μέτρων θα φτάσει έως και τα 10 δισ. ευρώ.
Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία ήταν η παράταση των κρατικών επιδοτήσεων προς την αγορά εργασίας. Το πακέτο ουσιαστικά είχε ήδη παραταθεί έως και το Μάρτιο του 2021, όπως ήταν σαφές ότι τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν εύκολα ή γρήγορα σε όλα τα επίπεδα της γερμανικής οικονομίας. Έτσι ενέκριναν την παράταση του μέχρι και τα τέλη του 2021.
Άλλωστε, πέρα από τα οικονομικά δεδομένα, τα κόμματα του συνασπισμού της κυρίας Μέρκελ έπρεπε να υπολογίσουν και το πολιτικό κόστος, δεδομένου πως σε περίπου ένα χρόνο από τώρα θα έχουν γενικές εκλογές και προφανώς θέλουν να πάνε στις κάλπες με την κατάσταση στην πραγματική οικονομία να έχει ομαλοποιηθεί.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου