.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ !!!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΔΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ....
Τι δεν καταλαβαίνεις ;;;





Συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 3,6% προβλέπουν για φέτος αναλυτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, ενώ αντιθέτως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ θεωρεί πως είναι εφικτό να υπάρξει ανάπτυξη. Ο βασικός παράγων της αρνητικής εκτίμησης είναι πως οι καταναλωτές, η κινητήρια δύναμη της οικονομίας της γείτονος, έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους.

Επιπροσθέτως, η ζήτηση για ενέργεια ελαττώθηκε, ενώ παρατηρείται και ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού. Οι ενδείξεις των τελευταίων εβδομάδων, ακόμα και πριν υπάρξουν τα νέα 3.000 κρούσματα του Σαββατοκύριακου, υποδηλώνουν μια ασθενική και ανομοιογενή ανάκαμψη, οπότε το έργο του κ. Αλμπαϊράκ είναι ακόμα πιο δυσχερές – η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Ο ίδιος έχει υποσχεθεί πως θα ενεργοποιήσει και πάλι την τουρκική οικονομία συνολικά και την απασχόληση ειδικότερα, σε μια χώρα η οποία έχει πληθυσμό 83 εκατομμυρίων και σχεδόν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Οι αρμόδιες αρχές στην Τουρκία διοχέτευσαν πιστώσεις στον οικονομικό μηχανισμό, ώστε να τονώσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι κρατικές τράπεζες παρέχουν δάνεια με αρνητικά επιτόκια, καθώς και μακρές περιόδους χάριτος σε νέες χορηγήσεις, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση του δανεισμού τείνει να φθάσει σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, όντας ήδη στο σχεδόν 50%.


Από την άλλη πλευρά, όμως, τα δεδομένα, που επιτρέπουν την παρακολούθηση της οικονομίας σε πραγματικό χρόνο, δείχνουν πως η Τουρκία έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. Στην αρχή, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, οι άνθρωποι συνέρρεαν στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα λιανικής και συγκέντρωναν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Εκτοτε, όμως, η συμπεριφορά τους έχει αλλάξει, οι αγορές τους μειώνονται, διότι είτε σημειώθηκαν περικοπές στις θέσεις εργασίας είτε διότι σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις έχουν σχεδόν καθιερώσει να δίδουν άδειες άνευ αποδοχών. Επιπλέον, ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τις μέσω πιστωτικών καρτών καταναλωτικές δαπάνες έχει μετά βίας αγγίξει τα επίπεδα προ ενός έτους.

Οπως παρατηρεί το Bloomberg, αυτός ο μέσος όρος είναι ένα σημαντικό βαρόμετρο της ζήτησης. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Google, οι Τούρκοι δείχνουν διστακτικοί στο να επανέλθουν στην εργασία τους ή να κυκλοφορήσουν στον δρόμο, ακόμα και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στα τέλη Μαΐου.

Οπως συμβαίνει και αλλού, οι ψηφιακές αγορές των καταναλωτών συνιστούν ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία της περιόδου, στο πλαίσιο της οποίας η οικονομία γονάτισε και η όλη κινητικότητα μετακινήθηκε στο Διαδίκτυο.

Παρά ταύτα, η κατανάλωση ενέργειας έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Μια εύλογη εξήγηση έχει να κάνει με το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που απασχολούνται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών εξακολουθούν να εργάζονται από την κατοικία τους και δεν μετακινούνται, οπότε η ζήτηση για διυλισμένο πετρέλαιο περιεστάλη.

Τα εργοστάσια και τα γραφεία λειτουργούν με λιγότερο δυναμικό, οπότε καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια. Η παρούσα κατάσταση στη ζήτηση για πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια φανερώνει πως ορισμένοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας δείχνουν πιο τρωτοί στην παρατεταμένη ζημία λόγω κορωνοϊού, ακόμα κι αν η ανάκαμψη συνεχιστεί παρά την αύξηση των περιστατικών. Πάντως, ο αρμόδιος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Τεβφίκ Οζλού δήλωσε, εν κατακλείδι, ότι είναι φυσιολογική η αύξηση των κρουσμάτων και δεν σημαίνει πως είναι αναπόφευκτη η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων στην οικονομία.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates