.

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΤτΕ VS ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑ BAD BANK+ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

"ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΡΥΣΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΑΨΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ(ΜΕ FUNDS)" ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Εν ολίγοις λένε "μας χαλάτε την μπίζνα με τα κόκκινα δάνεια με το σχέδιο για Bad Bank"...


Τι γράφει η axianews.gr :

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει τα πάντα στην οικονομία και κατ’ επέκταση στο τραπεζικό σύστημα. Εκεί που το ζήτημα των κόκκινων δανείων γίνεται ακόμη πιο οξύ και επιτακτικό, καθώς πέραν της νέας γενιάς κόκκινων δανείων που λόγω της κρίσης θα προκύψουν, είναι και όλα εκείνα τα δάνεια των επιχειρήσεων που ζούσαν στο μεταίχμιο, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χωρίς ωστόσο να κοκκινίζουν για καιρό, πλήρως και οριστικά. Και φυσικά υφίσταται και το ούτως ή άλλως ανοικτό ζήτημα του συνόλου των κόκκινων δανείων, που κινούνται μεταξύ funds, εταιριών ειδικού σκοπού και πρόβλεψης εφαρμογής για το σχέδιο Ηρακλής που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας!

– Άνοιξε το θέμα badbank η ΤτΕ

Σε αυτή τη συγκυρία, με τα έσοδα να βυθίζονται, τις δαπάνες να έχουν εκτιναχθεί, την ύφεση να βαθαίνει με πρόβλεψη να αγγίξει φέτος ακόμη και το 10 τοις εκατό, ενώ το μαξιλάρι δεν μπορεί για λόγους πολλούς και ποικίλους η κυβέρνηση να το αγγίξει, προέκυψε από την Τράπεζα της Ελλάδος ζήτημα badbank.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Ι. Στουρνάρας εξαρχής ήταν αντίθετος με το σχέδιο Ηρακλής και η ΤτΕ είχε εκπονήσει το δικό της πλάνο, ωστόσο στο τέλος η κατάσταση περιπλέχθηκε ανάμεσα σε τραπεζικές και πολιτικές ισορροπίες.

– Αρνητικοί οι 3 στους 4 συστημικοί τραπεζίτες

Το γεγονός, όμως, είναι πως έστω και έτσι οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες, και ειδικότερα οι Πειραιώς και Eurobank, αλλά και η Alpha, έχουν δημιουργήσει τις απαιτούμενες δομές όσον αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Έχουν μπει σε μια σειρά, έχουν συνάψει συμφωνίες, έχουν ιδρύσει εταιρίες.

Υπό αυτό το πρίσμα η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για σύσταση badbank αφενός ανατρέπει τον σχεδιασμό τους, αφετέρου προκαλεί μια αβεβαιότητα που υπό προϋποθέσεις ενδεχομένως να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα ρευστότητας, μέσα από ένα αίσθημα ανασφάλειας ως προς τις εξελίξεις. Και το συναίσθημα αυτό αναμφίβολα θα διοχετευθεί τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην κοινωνία.

Και τούτο παρότι η ΤτΕ δεν τους βάζει το μαχαίρι στον λαιμό αλλά τους αφήνει να προχωρήσουν τις περιπτώσεις που εξελίσσονται ως έχουν και ό,τι δεν χωράει στους σχεδιασμούς να εντάσσεται στην badbank.

– Ψάχνουν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση

Ανεξαρτήτως, πάντως, των λεπτομερειών και των επιμέρους κόκκινων δανείων, παλαιών ή νέων, οι τραπεζίτες δεν θέλουν την Badbank, είναι αντίθετοι με το πλάνο της ΤτΕ και προσφεύγουν στο οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση για να αντικρούσουν την πρόταση της ΤτΕ. Και υποστηρίζουν επιπλέον ότι η πρώτη και μοναδική εμπειρία από badbank που προέκυψε μετά από σχετικό διαγωνισμό της ΤτΕ ήταν αποτυχημένη.

– Η ετυμηγορία της DGcomp

Επιπροσθέτως, υποστηρίζουν πως ακόμη και εάν έλεγαν ναι σε πλάνο εφαρμογής badbank, τούτο πιθανότατα να αναιρείτο από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και ειδικότερα την DGcomp. Και χρόνος θα απαιτείτο, άρα καθυστερήσεις στα υφιστάμενα μοντέλα, αλλά και κίνδυνος απόρριψης, καθώς υπάρχει κίνδυνος η διαδικασία που προβλέπει και ρυθμίσεις-διαγραφές αναβαλλόμενου φόρου να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε διαδικασία bailin.

Ο μόνος που κρατάει αποστάσεις και δεν παίρνει θέση είναι ο Μυλωνάς της Εθνικής, ενώ η κυβέρνηση, θολωμένη εν μέσω κρίσης, νίπτει τας χείρας της.

– Τις δικές τους σκοπιμότητες

Και, φυσικά, οι τραπεζίτες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μόνιμη βάση κινούνται στον αστερισμό των δικών τους επιλογών, προτεραιοτήτων και σκοπιμοτήτων. Διότι δεν έπαψαν ποτέ να προχωρούν σε χαριστικές ρυθμίσεις φίλων και «ημέτερων», να αντιμετωπίζουν το πελατολόγιό τους με δύο μέτρα και δύο σταθμά, βασιζόμενοι στις προσωπικές σχέσεις, σε κομματικές και πολιτικές επιλογές, αλλά και σε διαχρονικές διαπλοκές με πρόσωπα εξουσίας και βαρόνους της επιχειρηματικής ζωής της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates