.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Ο "ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ" ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ+ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ !!!

ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΟΙ "ΠΙΕΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
Αν ήθελαν οι τραπεζίτες ας έκαναν και αλλιώς αφού εκεί δεν υπάρχει ασυλία, αλλά κατευθείαν κελί με συνοπτικές διαδικασίες...



Τι μεταδίδει το capital.gr :

Η πίεση της κυβέρνησης της Τουρκίας υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για παροχή φθηνού και χαμηλότοκου δανεισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, καθώς επιχειρήσεις και καταναλωτές έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τον φθηνό δανεισμό και να ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση.

Ο δανεισμός σημείωσε αύξηση που ξεπέρασε το 60% τις 13 εβδομάδες μέχρι τις 24 Απριλίου, σε ετήσια βάση και με προσαρμογή των συναλλαγματικών διακυμάνσεων. Την αντίστοιχη περίοδο του 2019, το αντίστοιχο μέγεθος είχε συρρικνωθεί κατά 10%, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Τα εμπορικά δάνεια έχουν σημειώσει αύξηση 80%.

Η επιτάχυνση, της οποίας ηγούνται οι κρατικές τράπεζες, αποτελεί εφαρμογή της βούλησης του επικεφαλής του τουρκικού κράτους να υπάρξει ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της τουρκικής οικονομίας μέσω δανεισμού - ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Στην Τουρκία, η συγκεκριμένη τάση οδήγησε σε αλλεπάλληλες μειώσεις του βασικού επιτοκίου από πλευράς κεντρικής τράπεζας και μια σειρά ρυθμιστικών πράξεων, που είχαν ως επίκεντρο να εξαναγκάσουν τις τράπεζες να διευρύνουν τον δανεισμό, μεταξύ άλλων με μείωση των απαραίτητων για τη λειτουργία τους κεφαλαιακών δεικτών.

"Οι τράπεζες πρέπει να διευρύνουν τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις μέχρι να φτάσουν στα νέα επίπεδα κεφαλαιακών δεικτών που έχουν οριστεί", τονίζει ο Bulent Sengonul, τραπεζικός αναλυτής της Is Investment, με έδρα στην Κωνσταντινούπολη. "Είναι καλή ευκαιρία να επαναχρηματοδοτήσει κανείς υπάρχον χρέος με χαμηλότερα επιτόκια και να εξασφαλίσει ρευστότητα για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται", προσθέτει.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το οικονομικό πλήγμα εξαιτίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση της Τουρκίας εξήγγειλε πακέτο 200 δισ. τουρκικών λιρών, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του αφορά δάνεια προς επιχειρήσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Επανενεργοποίησε επίσης ένα Ταμείο Εγγυήσεων, με την κάλυψη του οποίου οι κρατικές τράπεζες χορηγούν δάνεια με επιτόκιο 7,5%, κάτω του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας, που διαμορφώνεται στο 8,75% και κάτω του πληθωρισμού, που τον Απρίλιο κυμάνθηκε στο 10,9%.

Οι ιδιωτικές τράπεζες, υπό το καθεστώς του ίδιου προγράμματος, χορηγούν δάνεια με μέσο επιτόκιο της τάξης του 9,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates