.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΕΚΤ: ΜΕ BAD BANKS & ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΚΑΛΩΝ" ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!




Τι μεταδίδει το bankingnews.gr :

Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια - Μελέτη της ΕΚΤ για τα NPLs λόγω πανδημίας


Ιδιαίτερα σημαντική μελέτη εκπόνησε η ΕΚΤ προκειμένου να αντλήσει συμπεράσματα για τη συμπεριφορά των κόκκινων δανείων ανά την Ευρώπη μετά τις κρίσεις.

Κατά τη διάρκεια των κρίσεων, αυξάνεται ο αριθμός των δανείων που δεν μπορούν να εξοφληθούν.

Για την απάντηση στο ερώτημα αυτό χρησιμοποιήθηκε μια νέα βάση δεδομένων που καλύπτει μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) σε 88 τραπεζικές κρίσεις από το 1990 και μετά.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αντιμετώπιση των NPLs είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάκαμψη.

Σε σύγκριση με την κρίση του 2008, ορισμένοι παράγοντες συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αυτή τη φορά: οι τράπεζες έχουν περισσότερα κεφάλαια, τα λογιστικά πρότυπα του ΔΠΧΑ 9 μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση των κόκκινων δανείων και πριν την πανδημία δεν υπήρχε πιστωτική έκρηξη.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να κάνουν την επίλυση του προβλήματος πιο δύσκολη:
  • Το δημόσιο χρέος είναι σημαντικά υψηλότερο, οι τράπεζες είναι λιγότερο κερδοφόρες και οι εταιρικοί ισολογισμοί είναι συχνά αδύναμοι.

Ένα νέο σύνολο δεδομένων σχετικά με τη δυναμική των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τη διάρκεια τραπεζικών κρίσεων


Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κοροναϊού (COVID-19), η οικονομία σταμάτησε να λειτουργεί ξαφνικά.
Αυτό είναι πιθανό να επιφέρει υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) - δηλαδή δανείων που βρίσκονται σε ή πλησιάζουν σε αθέτηση.

Τα υψηλά επίπεδα NPLs είναι προβληματικά επειδή επηρεάζουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, μειώνουν την πιστωτική ανάπτυξη και καθυστερούν την οικονομική ανάκαμψη.
Οι επίμονα υψηλοί δείκτες NPLs ήταν ανησυχητικοί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μετά την κρίση 2008-2012 και η πανδημία COVID-19 μπορεί να προκαλέσει επανεμφάνιση του προβλήματος .

Τα υψηλά επίπεδα NPLs είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των τραπεζικών κρίσεων και συχνά μελετούνται γύρω από τέτοια γεγονότα.

H μελέτη καλύπτει μεγάλες περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις - τη σκανδιναβική κρίση, την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση, την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση - και πολλές αυτόνομες κρίσεις στην ανάπτυξη, τη μετάβαση και τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.
Για κάθε κρίση μελετώνται τα κόκκινα δάνεια για περίοδο 11 ετών γύρω από την κρίση.

Τι μαθαίνουμε από αυτά τα δεδομένα;

Οι περισσότερες τραπεζικές κρίσεις οδηγούν σε υψηλά επίπεδα NPLs
Κατά τη διάρκεια κρίσεων, τα NPLs ακολουθούν συνήθως ένα αντίστροφο σχήμα του σχήματος U.

Αναπτύσσονται μετά την κρίση και κορυφώνονται λίγα χρόνια αργότερα πριν σταθεροποιηθούν και υποχωρήσουν.

Εξετάζοντας όλες τις κρίσεις, βλέπουμε ότι τα επίπεδα NPLs ανέρχονται στο 20% περίπου των συνολικών δανείων κατά μέσο όρο, αλλά η διακύμανση είναι μεγάλη: ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα NPLs μπορούν να υπερβούν το 50% των συνολικών δανείων.

Λιγότερο από το ένα πέμπτο των τραπεζικών κρίσεων αποφεύγουν τα υψηλά επίπεδα NPLs (κόκκινα που δεν ξεπερνούν το 7% του συνόλου των δανείων)

Η πρόβλεψη μελλοντικών επιπέδων NPLs είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση στρατηγικών ανάλυσης επί του θέματος.

Τα επίπεδα NPLs πριν από την κρίση δεν αποτελούν καλό δείκτη των προβλημάτων NPLs μετά την κρίση.

Μετά από μια κρίση, τα NPLs αυξάνουν κατά μέσο όρο τρεις φορές τις τιμές πριν από την κρίση και πάνω από δέκα φορές σε ακραίες περιπτώσεις

Η έγκαιρη ανάλυση του δείκτη είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη

Οι χώρες μπορούν να διευκολύνουν την επίλυση του προβλήματος χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μέτρων πολιτικής όπως:

-Αξιολογήσεις ποιότητας ενεργητικού για τον εντοπισμό δανείων που οδεύουν προς καταγγελία και χρειάζονται αναδιάρθρωση
-Διαχωρισμός καλών και κακών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (με την τεχνική της καλής και κακής τράπεζας). Αυτό καθιστά τους ισολογισμούς των «καλών τραπεζών» πιο διαφανείς, σταθεροποιεί την πρόσβαση στην αγορά και τους επιτρέπει να επικεντρώνονται στην επέκταση νέων δανείων. Οι «κακές τράπεζες», συχνά δομημένες ως εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, προχωρούν στην εξαγωγή αξίας από κακά περιουσιακά στοιχεία.
-Ανακεφαλαιοποίηση «καλών τραπεζών», για να διασφαλιστεί η ικανότητα δανεισμού τους.

Παρά τα οικονομικά οφέλη από τη μείωση του NPLs και την ποικιλία των διαθέσιμων μεθόδων, τα δεδομένα διαμορφώνουν μια απογοητευτική εικόνα της ιστορικής ανάλυσης των NPLs.

Ενώ ορισμένες χώρες επιλύουν το πρόβλημα γρήγορα, το ένα τρίτο των χωρών είναι φορτωμένο με NPLs για πάνω από επτά χρόνια μετά από μια κρίση.

Τα αποτελέσματα μείωσης των κόκκινων δανείων μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι ακόμη πιο προβληματικά:

Τα δύο τρίτα των χωρών που αντιμετώπισαν υψηλά επίπεδα NPL δεν μπορούσαν να τα επιλύσουν εντός επτά ετών μετά την κρίση.

Αυτά τα αποτελέσματα ρίχνουν φως στους παράγοντες πίσω από τα υψηλά και επίμονα NPLs σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μετά την κρίση 2008-2012. (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ουγγαρία και Σλοβενία).

Αποδεικνύεται ότι τα υψηλά επίπεδα NPL στην Ευρώπη το 2010 ήταν δύσκολο να προβλεφθούν: η κρίση ήταν εξαιρετικά σοβαρή για τις προηγμένες οικονομίες.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εισέλθει στην πανδημία COVID-19 με κατά μέσο όρο υψηλότερους δείκτες κεφαλαίου σε σύγκριση με την κρίση του 2008.

Εάν πάντως η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία είναι αργή και παρατεταμένη, οι πιστωτικές απώλειες από την εταιρική δυσχέρεια θα αυξηθούν και θα μπορούσαν να κατακλύσουν τις τράπεζες, περιπλέκοντας περαιτέρω την ανάλυση των NPLs.

Δεδομένης της σπουδαιότητας της μείωσης των NPLs για την οικονομική ανάκαμψη και των ιστορικών δυσκολιών πολλών χωρών στην εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων που σχετίζονται με τα NPLs, ο σχεδιασμός αποτελεσματικών πολιτικών εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών μετά το COVID-19 είναι ένα βασικό μελλοντικό ζήτημα χρηματοοικονομικής πολιτικής για την Ευρώπη σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates