.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ & ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ...
Κάποιες τράπεζες στη Γερμανία και την Ελβετία περνούν ολοένα και πιο συχνά το κόστος των αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις των πελατών τους.



Αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους καταθέτες και έτσι δεν μειώνεται η συσσώρευση κεφαλαίων στα τραπεζικά συστήματα των παραπάνω χωρών. Μέχρι σήμερα, η επιβολή αρνητικών επιτοκίων στις εταιρικές καταθέσεις ήταν συνηθισμένο φαινόμενο, όχι όμως στις καταθέσεις των ιδιωτών.

Αλλες γερμανικές και ελβετικές τράπεζες δεν προσφέρουν καμία απόδοση στις καταθέσεις των πελατών όσο η νομισματική πολιτική στην Ελβετία και την Ευρωζώνη παραμένει χαλαρή, με την επιβολή μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων.

«Παρότι δεν καταβάλλουμε σχεδόν κανένα επιτόκιο στις καταθέσεις, έχουμε λάβει πάνω από 3,5 δισ. ελβετικά φράγκα από πελάτες το τελευταίο δωδεκάμηνο», σχολίασε εκπρόσωπος της ελβετικής Postfinance στο Bloomberg.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) αποφάσισε να εφαρμόσει πολιτική αρνητικών επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2014 για να αποθαρρύνει τους επενδυτές που διοχέτευαν μαζικά κεφάλαια στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Οι μεγάλες εισροές κεφαλαίων ενίσχυαν το ελβετικό φράγκο τόσο πολύ, που το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της χώρας. Το επιτόκιο libor στις καταθέσεις τριμήνου κυμαίνεται μεταξύ -0,25% και -1,25%, ενώ το επιτόκιο ovenight στα repos (συμφωνίες ανταλλαγής) είναι στο -0,75%.

Διαφορετικά ήταν τα κίνητρα που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) να ακολουθήσει πολιτική μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων. Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων για τις εμπορικές τράπεζες, ώστε να αναγκαστούν να διοχετεύσουν τη ρευστότητά τους στον δανεισμό. Απώτερος στόχος ήταν η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και άρα η αποτροπή του κινδύνου του αποπληθωρισμού.

Παρότι έχουν ενισχυθεί οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων, καπνού, αλκοολούχων ποτών και ενέργειας, παραμένει υποτονικός. Τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 1,1%, από το 0,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019.

Μέχρι σήμερα ήταν λίγες οι εμπορικές τράπεζες στην Ευρώπη που χρέωναν τους καταθέτες με τα αρνητικά επιτόκια που ορίζουν οι κεντρικές τράπεζές τους, αλλά αυτό το ταμπού φαίνεται ότι καταρρίπτεται. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Postfinance, που ελέγχεται από το ελβετικό κράτος. Αποφάσισε να μειώσει το όριο των καταθέσεων που θα υπόκεινται σε χρεώσεις, από 1 εκατ. σε 500.000 ελβετικά φράγκα. «Για να συγκρατήσουμε τις μεγάλες εισροές κεφαλαίων, πρέπει να επιβάλουμε αυστηρότερη πολιτική απέναντι στους καταθέτες μας», τόνισε ο Ρέτο Κόρμαν του Bloomberg. «Τώρα πια είναι λίγα τα προϊόντα μας που δεν επωμίζονται το βάρος των αρνητικών επιτοκίων», προσέθεσε ο ίδιος στο Bloomberg.

Ανάλογα μέτρα αποφάσισε να εφαρμόσει η γερμανική Hamburger Sparkasse (Haspa). Ετοιμάζεται να επιβάλει τιμωρητικό επιτόκιο από τον Σεπτέμβριο, που θα ανέρχεται στο 0,4% για τις καταθέσεις ιδιωτών από 500.000 ευρώ και πάνω. Αυτή η προμήθεια δεν αρκεί για να καλύψει το κόστος που επωμίζονται οι εμπορικές τράπεζες από το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ που σήμερα διατηρείται στο -0,4%. «Αν οι πελάτες μας διατηρούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τρεχούμενους λογαριασμούς, η Haspa χρεώνεται με μεγάλα ποσά ημερησίως», επισήμανε η εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας, Στέφανι φον Κάρλσμπουργκ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Haspa είχε τις περισσότερες αποταμιεύσεις στη Γερμανία συγκριτικά με κάθε άλλη τράπεζα στη χώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates