Πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης που αφορούν κυρίως τον χειρισμό των κόκκινων δανείων, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ συστήνει κατ΄ουσίαν στις τράπεζες, να λαμβάνουν λιγότερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια, προσφέροντάς τους έτσι, σημαντική κεφαλαιακή ανακούφιση που υπολογίζεται σε 120 δισεκ. ευρώ.
Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ, παρέχουν στις τράπεζες περαιτέρω χαλάρωση των εποπτικών κανόνων, έτσι ώστε να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, προσφέροντας ευελιξία στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να επωφεληθούν πλήρως από τις εγγυήσεις και την στάση των πληρωμών που εφαρμόζουν οι δημόσιες αρχές για να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κρίση.
Επίσης, η ΕΚΤ συνέστησε στις τράπεζες να εφαρμόσουν τα νέα λογιστικά πρότυπα με έναν τρόπο που αποφεύγει τις υπερβολικές προβλέψεις για ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η υιοθέτηση μιας λιγότερο αυστηρής προσέγγισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων που έχει εξαγγείλει τις τελευταίες ημέρες η ΕΚΤ.
Πλέον, εναπόκειται στις διοικήσεις των πιστωτκών ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί, τόσο από την ΕΚΤ, όσο και από την κυβέρνηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε χθες (20/3) περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες που υπόκεινται στην άμεση εποπτεία της μπορούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν το ρόλο τους για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω του οικονομικού σοκ που σχετίζεται με το κορωνοϊό για την παγκόσμια οικονομία.
Η ΕΚΤ υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην παροχή βιώσιμων λύσεων σε οφειλέτες που αντιμετωπίζουν προσωρινά πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων τους στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας.
Για το σκοπό αυτό, η ΕΚΤ εισήγαγε εποπτική ευελιξία όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως προκειμένου να επιτρέψει στις τράπεζες να επωφεληθούν πλήρως από τις εγγυήσεις και των μορατόριουμ που θεσπίστηκαν από τις δημόσιες αρχές για την αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσχερειών.
Πρώτον, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και σε προσωρινή βάση οι εποπτικές αρχές θα ασκήσουν ευελιξία όσον αφορά την ταξινόμηση των οφειλετών ως «απίθανο να πληρώσουν» όταν οι τράπεζες προσφεύγουν σε δημόσιες εγγυήσεις που χορηγούνται στο πλαίσιο του κορωνοϊού.
Ο επιβλέπων θα ασκεί επίσης ορισμένες ευελιξίες όσον αφορά τα δάνεια που συνδέονται με το μορατόριουμ για τις αποπληρωμές που σχετίζονται με το Covid-19.
Δεύτερον, τα δάνεια που καθίστανται μη εξυπηρετούμενα και υπόκεινται σε δημόσιες εγγυήσεις θα επωφεληθούν από την προτιμησιακή προληπτική μεταχείριση όσον αφορά τις εποπτικές προσδοκίες για την πρόβλεψη ζημιών.
Τέλος, οι εποπτικές αρχές θα αναπτύξουν πλήρη ευελιξία όταν συζητούν με τις τράπεζες την εφαρμογή στρατηγικών μείωσης των δανειακών υποχρεώσεων, λαμβανομένης υπόψη της εξαιρετικής φύσης των σημερινών συνθηκών της αγοράς.
Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπερβολική μεταβλητότητα των προβλέψεων για ζημίες από δανειακές δυσχέρειες, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική προκυκλικότητα του ρυθμιστικού κεφαλαίου και των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων.
Στο πλαίσιο της προληπτικής αποστολής της, η ΕΚΤ συνιστά όλες οι τράπεζες να αποφύγουν τις προκυκλικές υποθέσεις στα μοντέλα τους για να καθορίσουν προβλέψεις και ότι οι τράπεζες που δεν το έχουν πράξει μέχρι στιγμής επιλέγουν τους μεταβατικούς κανόνες του IFRS 9.
Αυτά τα μέτρα για τον μετριασμό του πιστωτικού κινδύνου προστίθενται στα κεφαλαιακά και λειτουργικά μέτρα ανακούφισης που ανακοινώθηκαν στις 12 Μαρτίου 2020.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ελάφρυνση κεφαλαίου που παρέχεται από τη δυνατότητα να λειτουργούν κάτω από τον Pillar 2 Guidance (P2G) σχετικά με την απαίτηση πυλώνα Pillar 2 Requirement (P2R) ανέρχονται σε 120 δισ. ευρώ κεφαλαίου CET1.
Η ανακούφιση αυτή είναι διαθέσιμη για τις τράπεζες να απορροφούν τις ζημίες χωρίς να ενεργοποιούν οποιεσδήποτε εποπτικές ενέργειες ή να χρηματοδοτούν δυνητικά μέχρι 1,8 τρισεκατομμύρια δάνεια σε νοικοκυριά και εταιρικούς πελάτες που χρειάζονται επιπλέον ρευστότητα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου