Νέα κίνηση σοκ από την Tράπεζα της Ελλάδος, που έσπευσε σήμερα να ανοίξει ακόμη περισσότερο το spread των τιμών για τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών.
Πλέον, η διαφορά ανάμεσα στις τιμές πώλησης και αγοράς που δίνει η ΤτΕ εκτινάχτηκε από το 33,5% στο… 44,5%, με συνέπεια αυτή η τεράστια διαφορά να μεταφράζεται σε 146,73 ευρώ.
Τυπικά και ουσιαστικά, με τη νέα της παρέμβαση, η κεντρική τράπεζα της χώρας υψώνει ακόμη περισσότερο τον «φράκτη» καθιστώντας αποτρεπτική για τους ιδιώτες, την αγορά λιρών από τα γκισέ της Τ.τ.Ε. Όλα αυτά έρχονται μέσα σε άκρως ανατρεπτική συγκυρία που έχει δημιουργήσει η εφιαλτική εξάπλωση του κορονοϊού. Απόρροια της οποίας είναι η μεγάλη βουτιά στα χρηματιστήρια, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδυτικές τοποθετήσεις σε χρυσό.
Μάλιστα η εντεινόμενη ζήτηση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ ικανοποιείται μετά δυσκολίας. Η οποία είναι μεγαλύτερη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς όπως αναφέρουν οι Financial Times τα μεγάλα χυτήρια χρυσού στην Ελβετία έχουν αναστείλει την παραγωγή τους, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό…
Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε «καραντίνα» και την τιμή του χρυσού να καταγράφει έντονες μεταβολές, η Τ.τ.Ε όρισε σήμερα ως τιμή πώλησης της χρυσής λίρας στα 476,62 ευρώ και αγοράς στα 329,89 ευρώ. Το τεράστιο αυτό spread ουσιαστικά εκμηδενίζει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο ζήτησης, αφού για να αρχίσει να αποκομίζει κάποιος κέρδη, θα πρέπει πρώτα ο χρυσός να ανέβει 44,5% πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδά του.
Η τρίτη, βίαιη αναπροσαρμογή μέσα σε μία βδομάδα
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Tράπεζα της Ελλάδος, προχωρά για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας, σε βίαιη, ανοδική, αναπροσαρμογή του spread στη χρυσή λίρα. Το οποίο από το 20,6% όπου βρισκόταν, έχει αυξηθεί τώρα κατά…116%.
Πηγές της Τ.τ.Ε ανέφεραν προ ημερών ότι οι παρεμβάσεις με φόντο της τιμές αγοραπωλησιών χρυσών λιρών, ανάγονται στις γενικότερες συνθήκες όξυνσης της αβεβαιότητας. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι τέτοιου είδους κινήσεις γίνονται και από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση το εξαιρετικά διευρυμένο Spread κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι η τράπεζα της Ελλάδος επιζητεί να βάλει φραγμό στην ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ζήτησης για λίρες. Και ανάλογα φυσικά με το πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις στα ανοικτά ακόμη «μέτωπα» του κορονοϊού, της οικονομίας, αλλά και της αναζήτησης επενδυτικών καταφυγίων.
Ζήτημα… επάρκειας λιρών δεν τίθεται, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια η τράπεζα της Ελλάδος απορροφούσε όλη τη μεγάλη προσφορά που υπήρχε από ιδιώτες. Μόνο πέρσι η Τ.τ.Ε αγόρασε 93.000 λίρες περισσότερες από όσες πούλησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου