.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

BLOOMBERG: Η ΕΚΤ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΟΜΟΛΟΓΑ ΧΩΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΦΡΕΝΟ !!!



Νέα απόφαση «βόμβα» κατά του κορονοϊού από την ΕΚΤ: Κανένα «φρένο» στις αγορές ομολόγων για καμία χώρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταργήσει τα όρια που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τις αγορές ομολόγων από κάθε κράτος εκδότη, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος των 750 δισ. ευρώ που εξήγγειλε.

Πρόκειται για μια απόφαση ορόσημο που δίνει στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης σχεδόν απεριόριστη δύναμη πυρός για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Η ΕΚΤ έδωσε στη δημοσιότητα νομικό έγγραφο το οποίο ανέφερε ότι τα λεγόμενα «issue limits», τα οποία περιόριζαν τις αγορές κρατικών ομολόγων στο 33% των ομολόγων που έχει σε κυκλοφορία κάθε κράτος μέλος μέλος, «δεν θα ισχύουν» για το νέο έκτακτο πρόγραμμά της . (ΣτΜ: κάτι για το οποίο είχε «προειδοποιήσει» σε πρόσφατη ανάλυσή της η Capital Economics.)

Το έκτακτο πρόγραμμα, το οποίο προγραμματίζεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, θα περιλαμβάνει επίσης ομόλογα μικρότερης διάρκειας, αντίθετα με ό,τι ισχύει για το τρέχον, κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Η απόφαση έφερε μεγάλη άνοδο στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τους βραχυπρόθεσμους ιταλικούς τίτλους να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς η απόδοση των 2ετών ομολόγων της γειτονικής χώρας υποχώρησαν μέχρι 13 μονάδες βάσης, στο 0,32%, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο του τελευταίου επταημέρου.

Μεγάλη πτώση και για το ελληνικό 10ετές, με την απόδοση να υποχωρεί κοντά στο 2%.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates