.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ ΓΛΚ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΤΗΣ ΤτΕ & ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ "ΘΗΣΑΥΡΩΝ" !!!

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΡΟΣ..."ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ"
Σε αναζήτηση παλαιών εκδόσεων μεταλλικών ή χάρτινων νομισμάτων που είναι ενδεχομένως ξεχασμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ή σε άλλους φορείς, προχωρεί πενταμελής επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που τοποθέτησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.




Έργο της επιτροπής είναι η αναζήτηση και η συγκέντρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος και από όσες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ή άλλους φορείς, διαθέτουν παλαιές εκδόσεις μεταλλικών ή χάρτινων νομισμάτων του ελληνικού κράτους ή σειρές αναμνηστικών κερμάτων ή μεταλλίων ή γενικότερα νομισματικό υλικό που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αξιοποιηθούν.

Μάλιστα, η υπουργική απόφαση δίνει περιθώριο 60 ημερών για τη συγκέντρωση του νομισματικού υλικού, προκειμένου εν συνεχεία να γίνει η συνολική καταγραφή του και να ακολουθήσει η υποβολή προτάσεων για τη βέλτιστη αξιοποίηση του.

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια. Προ οκταετίας η Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων Δανείων και Αξιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είχε ασχοληθεί με την αξιοποίηση 57 σάκων γεμάτων με κατοχικά μάρκα, που καταλάμβαναν μεγάλο χώρο στο θησαυροφυλάκιο του Ιδρύματος Εκτυπώσεων Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τραπέζης της Ελλάδος. Επρόκειτο για 14.334.000 χαρτονομίσματα γερμανικών μάρκων Κατοχής που εκδόθηκαν μεταξύ Μαΐου 1941 και Αυγούστου 1941, δηλαδή στους πρώτους μήνες της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα.

Τα γερμανικά μάρκα Κατοχής δεν είναι ένα σπάνιο χαρτονόμισμα. Στο διάστημα Μαΐου 1941 - Αυγούστου 1941 «πλημμύρισαν» την Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του Άξονα για τη διευκόλυνση των πρώτων αναγκών του στρατού Κατοχής. Χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από το Ράιχ και τελικώς αποσύρθηκαν τον Αύγουστο του 1941 (με αναλογία 60 μάρκα Κατοχής προς 1 κανονικό γερμανικό μάρκο), οδηγώντας τους Έλληνες παραγωγούς στην εξαθλίωση.

Από το συγκεκριμένο παράδειγμα προκύπτει πως οι παλαιές εκδόσεις μεταλλικών ή χάρτινων νομισμάτων που είναι ενδεχομένως ξεχασμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν αποτελούν κυριολεκτικά «θησαυρό», αλλά έχουν τη δική τους ιστορία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική ιστορία του τόπου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates