Κυκλώματα επιχειρηματιών εξασφαλίζουν τραπεζική χρηματοδότηση εμφανίζοντας υψηλούς τζίρους, οι οποίοι όμως είναι εικονικοί. Αφού λάβουν το δάνειο ή το μεγαλύτερο μέρος του, εάν εκταμιεύεται σταδιακά, βάζουν λουκέτο και εξαφανίζονται, αφήνοντας, φυσικά, απλήρωτο το δάνειο.
Η απίστευτη υπόθεση, με την οποία ασχολείται το ΣΔΟΕ εδώ και μήνες, αποτελεί συνέχεια ή παρακλάδι εκείνης που αποκάλυψε το Σin για τις εταιρείες που στήνονται με στόχο το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» μέσω καφετεριών, φούρνων, ψητοπωλείων και γενικά καταστημάτων εστίασης.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν ότι, το ξέπλυμα χρήματος και η λήψη του τραπεζικού δανείου γίνονται ταυτόχρονα και το «κανόνι» που ρίχνουν στην αγορά είναι μεγαλύτερο.
Πώς παίρνουν δάνεια με «αέρινο τζίρο»
Το κόλπο που εφαρμόζουν είναι το ακόλουθο. Ανοίγουν μια επιχείρηση startup, με ειδίκευση σε software ή γενικά σε καινοτομικές δράσεις ή ακόμη και αλυσίδα καταστημάτων εστίασης.
Κατόπιν, εμφανίζουν αυξημένους τζίρους, τους οποίους τους δηλώνουν κανονικά στην εφορία. Οι αποδείξεις, δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πωλήσεις, αλλά είναι πολλαπλάσιες των πραγματικών πωλήσεων της εταιρείας.
Στις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι άψογοι, καθώς πληρώνουν φόρους επί των τζίρων που εμφανίζουν όπως επίσης τακτοποιούν και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μετά την πάροδο δύο, τριών ή πέντε ετών και αφού έχουν επωφεληθεί από τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν για τις νέες εταιρείες, πηγαίνουν στην τράπεζα και ζητούν δάνειο για τη χρηματοδότηση της επέκτασης της δραστηριότητάς τους και γενικά για την ανάπτυξη της εταιρείας.
Στην τράπεζα προσκομίζουν τις φορολογικές δηλώσεις, από τις οποίες φαίνονται τεράστιοι τζίροι και κέρδη και κάμπτονται οι όποιες επιφυλάξεις των τραπεζών στελεχών στο αν εγκρίνουν ή όχι το δάνειο. Έτσι λαμβάνουν το δάνειο.
Μόλις πάρουν επαρκές ποσό από τις δόσεις του δανείου ή ολόκληρο το ποσό, αρχίζουν οι καθυστερήσεις πληρωμών σε εφορία και ΕΦΚΑ και φυσικά αθετούν τις πληρωμές προς την τράπεζα.
Κάποια στιγμή κηρύσσουν πτώχευση και εξαφανίζονται. Η τράπεζα όπως και η Εφορία και ο ΕΦΚΑ κυνηγούν τον νομικά υπεύθυνο της εταιρείας, ο οποίος είτε έχει εξαφανιστεί είτε δεν έχει το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του.
Στελέχη του κλιμακίου του ΣΔΟΕ που εξετάζουν συγκεκριμένες υποθέσεις, κάνουν λόγο για εξαιρετικά καλοστημένο κόλπο, το οποίο αποδίδει, μέχρι να πέσουν στην παγίδα της Εφορίας.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου