.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

ΕΡΧΕΤΑΙ "ΣΦΑΓΗ" ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html



Όσοι δεν θα μπορούν να ρυθμίσουν(όπως θέλουν οι τράπεζες) με τον νέο πτωχευτικό θα βγαίνει στο σφυρί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία τους, ενώ θα ακολουθούν και εξώσεις fast track(εντός 20ημέρου) αν η τράπεζα ή το fund δεν είναι αρκετά "φιλεύσπλαχνη/ο" ώστε να επιτρέψει να παραμείνεις στο σπίτι σου καταβάλλοντας ενοίκιο !!!

Διαβάστε τα κάτωθι αποσπάσματα από το capital και το economistas και θα καταλάβετε τι έρχεται για τους Έλληνες δανειολήπτες:

Τι ζητούν οι τράπεζες στο νέο πτωχευτικό

Το ραντεβού κυβέρνησης – Θεσμών για τα τραπεζικά έχει οριστεί για την Πέμπτη. Οι θέσεις των τραπεζών θα έχουν σημαντικό ρόλο και στις διαπραγματεύσεις για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, αν και οι δύο πλευρές συμφωνούν στη γενική κατεύθυνση του νέου νόμου, ο οποίος θα κινείται στη γραμμή της κοινοτικής οδηγίας 1023/2019.

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που θα θέσουν οι τράπεζες κατά τη διαμόρφωση του νέου νόμου και αυτά αφορούν στην πλήρη κατοχύρωσή τους ως πιστωτών. Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με την προστασία από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που θα παρέχει στον οφειλέτη ο νόμος, μετά την υποβολή της αίτησης πτώχευσης. Η κοινοτική οδηγία ορίζει το διάστημα προστασίας του οφειλέτη από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έως τους 12 μήνες από την αίτηση πτώχευσης. Οι τράπεζες θεωρούν ότι το δωδεκάμηνο πρέπει να συμπτυχθεί στο ελάχιστο, προκειμένου να προχωρεί άμεσα η εκτέλεση των αναγκαστικών μέτρων και να επισπεύδονται οι ανακτήσεις οφειλών.

Το δεύτερο ζήτημα είναι συναφές και αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων, τα οποία συνιστούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τράπεζες, κατέχοντας την υποθήκη του οφειλέτη, ζητούν να μπορούν να προχωρούν "αυθημερόν" σε πλειστηριασμό, με την αίτηση της πτώχευσης, αποκτώντας έτσι προνόμιο σε σχέση με τους υπόλοιπους πιστωτές.

Σημειώνεται ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, οπότε εκπνέει και η παράταση του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην πράξη, ωστόσο, ο νέος νόμος θα μπορεί να "δουλέψει" από τον Σεπτέμβριο, καθώς θα απαιτηθεί ένα διάστημα προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι για την εφαρμογή του και να ενοποιηθούν σε μία οι εννέα πλατφόρμες που υπάρχουν σήμερα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Τρεις εναλλακτικές οδοί για εξωδικαστική ρύθμιση

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η Κοινοτική Οδηγία, πάνω στην οποία «χτίζεται» ο Πτωχευτικός, δίνει τη δυνατότητα στο εθνικό δίκαιο να προβλέπει τρεις εναλλακτικές οδούς κατά τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης: 1) απευθείας διαβούλευση του οφειλέτη με την τράπεζα 2) διαμεσολάβηση τρίτου εμπειρογνώμονα 3) λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι Ελληνικές Αρχές θα εισηγηθούν (και) τη λειτουργία πλατφόρμας, καθώς κατά την Οδηγία, αν η διαδικασία αυτή τελεί υπό τη σκέπη διοικητικής Αρχής, τότε αναστέλλονται σε αυτό το στάδιο τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Τι σημαίνει αυτό; Ο οφειλέτης θα διαπραγματεύεται χωρίς να επικρέμαται ο πέλεκυς της κατάσχεσης πάνω από το κεφάλι του. Τι μπορεί να συμβεί εάν οι Θεσμοί και οι τράπεζες απορρίψουν την εναλλακτική της πλατφόρμας; Θα υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης ακόμα και όταν θα καταβάλλεται προσπάθεια ρύθμισης.

Και πώς ή ποιος θα διασφαλίζει ότι οι πιστωτές δεν θα λειτουργούν καταχρηστικά, αξιώνοντας ρυθμίσεις πέρα από τις δυνατότητες των οφειλετών; Εξειδικευμένοι νομικοί σημειώνουν ότι υπάρχει πάντα ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας, ωστόσο δεν είναι σαφές αν και πώς θα εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές, ακόμα κι αν οι τράπεζες θα υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψιν τις Ελάχιστες Δαπάνες Διαβίωσης, αυτές θα κινούνται στα ελάχιστα ποσά, εξαιρώντας άλλες συνήθεις οικογενειακές δαπάνες.

Τα βήματα μετά την Πτώχευση
Στη δεύτερη φάση, δηλαδή στη φάση της Πτώχευσης όσων δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τα πράγματα είναι λίγο ως πολύ σαφή. Θα ρευστοποιείται κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας. Αν απομένει χρέος, αυτό θα διαγράφεται σε 1-3 χρόνια και δεν θα αναβιώνει, ακόμα κι αν μετά από αυτήν την περίοδο ο οφειλέτης αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία.

Η τρίτη φάση προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Τι θα προβλέπεται για όσους χάσουν το σπίτι τους; Θα υποχρεούται η τράπεζα ή το fund να δίνει τη δυνατότητα παραμονής έναντι ενοικίου π.χ. μέσω του στεγαστικού επιδόματος, που θα λαμβάνει ο οφειλέτης; Αρμόδιες πηγές παραδέχονται ότι ο οφειλέτης θα μπορεί να υποβάλει σχετικό αίτημα, αλλά αυτό δεν θα είναι δεσμευτικό για τον πιστωτή. Έτσι, στην περίπτωση που η τράπεζα ή το fund αρνηθεί ή ζητήσει ενοίκιο που δεν μπορεί να καταβάλει ο οφειλέτης, τότε θα ενεργοποιείται διαδικασία έξωσης εντός 20 ημερών, με εικόνες ανάλογες αυτών της Ισπανίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να προτείνουν και να προβλέψουν ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες δεν θα βρουν «τοίχο» στους Θεσμούς ή στις τράπεζες, οι οποίες «καίγονται» να μειώσουν το stock των «κόκκινων» δανείων. Στο επίκεντρο δεν βρίσκονται μόνο τα αδύναμα νοικοκυριά, αλλά και τα μεσαία στρώματα, που πλήρωναν προ κρίσης τα δάνεια τους και ξαφνικά βρέθηκαν στον «αέρα», χωρίς, μάλιστα, να καλύπτονται από τις κατά καιρούς προστατευτικές διατάξεις λόγω εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates