.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΜΑΛΤΑ: ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΙΝΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ PANAMA PAPERS !!!


Αποκάλυψη του πρακτορείου Reuters

"Συμβόλαιο θανάτου" ύψους 150.000 ευρώ για την Μαλτέζα δημοσιογράφο Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια που ερευνούσε τις σχέσεις επιχειρηματία με κυβερνητικά στελέχη της Μάλτας, αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters.

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει την ύπαρξη συμβολαίου θανάτου ύψους 150.000 ευρώ για την εξόντωση της δημοσιογράφου.


Το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου ανατινάχθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017 έξω από το σπίτι της, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Όπως γράφει το πρακτορείο, ένας από τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία, ο Βινς Μουσκάτ, φέρεται ότι αποκάλυψε στην Αστυνομία λεπτομέρειες για το συμβόλαιο θανάτου τον Απρίλιο του 2018, για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και να κερδίσει χάρη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δράστες έλαβαν ως προκαταβολή 30.000 ευρώ, ενώ χρησιμοποίησαν βόμβα που αγόρασαν από Μαλτέζους γκάνγκστερ και προερχόταν από την ιταλική μαφία.

Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, έχει απορρίψει το αίτημα του κατηγορούμενου Βινς Μουσκάτ για απονομή χάρης, παρότι έδωσε χάρη και ασυλία σε άλλο πρόσωπο της υπόθεσης, ένα οδηγό ταξί.


Ο αυτοκινητιστής ομολόγησε στην αστυνομία ότι ενήργησε ως μεσάζων ανάμεσα στους δολοφόνους και το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που έδωσαν εντολή να δολοφονηθεί η δημοσιογράφος των Panama Papers.

Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις δέχεται ο Μαλτέζος πρωθυπουργός προκείμενου να παραιτηθεί, μετά τη σύλληψη του πρώην προσωπάρχη του, Κιθ Σέμπρι, για την υπόθεση δολοφονίας της δημοσιογράφου.

Ο Κιθ Σέμπρι, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού από το 2013, υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς το όνομα του είχε αναφερθεί στην έρευνα για σχέσεις του με τον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και θεωρείται από την οικογένεια της δημοσιογράφου και ορισμένα μέσα ενημέρωσης ο εντολέας, ή εκ των εντολέων, της δολοφονίας.

Εκτός από το διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, την παραίτηση τους υπέβαλαν τις προηγούμενες ημέρες οι υπουργοί Οικονομίας και Τουρισμού της Μάλτας, μέχρι να καταλήξει η αστυνομική έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογράφος Ντάφνι Γκαλιζία δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της το 2017.

Η δημοσιογράφος είχε αναλάβει την έρευνα των "Panama Papers" στη Μάλτα και είχε ανακαλύψει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παναμαϊκές εταιρείες που ανήκαν στον τότε υπουργό Ενέργειας (και μέχρι την παραίτηση του υπουργό Τουρισμού) Κόνραντ Μίτσι και στον διευθυντή του γραφείου του Μαλτέζου Πρωθυπουργού, λάμβαναν πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από μία εταιρεία του Ντουμπάι, την 17Black, για αδιευκρίνιστες υπηρεσίες.

Οι δικαστικές αρχές της Μάλτας ανακάλυψαν ότι η εταιρεία αυτή ανήκε στον Γιόργκεν Φένεκ, μαλτέζο μεγιστάνα των ξενοδοχείων , της ενέργειας και του αυτοκινήτου.

Συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την Μάλτα με το γιοτ του.


Ο Τζόζεφ Μουσκάτ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του διευθυντή του γραφείου του.

«Ο ρόλος μου τώρα είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα έχει σταθερή ηγεσία. Ο ρόλος μου είναι να διασφαλίσω ότι θα προχωρήσουμε μέσα από αυτήν την ταραγμένη περίοδο», δήλωσε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates