.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΕΡΧΕΤΑΙ ΥΠΕΡ-ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ: Ή ΘΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙΣ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ Ή ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ !!!

Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2020...
Οι οφειλέτες θα έχουν την "δυνατότητα" με τον νέο πτωχευτικό, που είναι υπό διαμόρφωση, είτε να ρυθμίζουν με έναν προκαθορισμένο τρόπο είτε να κηρύττουν πτώχευση χάνοντας έτσι όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία !!! 
Όμως έτσι θα ξεσπιτώσουν funds+τράπεζες μαζικά όλους τους Έλληνες, οπότε τι σκέφτηκαν ;;; Να δίνουν ένα επίδομα στέγασης(εφόσον είσαι στα όρια της φτώχειας και έχεις εισόδημα κάτω από 10.000€) για να πληρώνεις ενοίκιο για το σπίτι σου(για να έχουν έτσι και ένα σταθερό έσοδο τράπεζες+funds) και αν αργότερα βελτιωθούν τα εισοδήματα σου...να το αγοράζεις και πίσω !!! Κατάλαβες τώρα με τι εγκέφαλους έχεις να κάνεις ;;;



Τι μεταδίδει το insider.gr :

Μέσα από μία ενιαία υπερ-πλατφόρμα που θα λειτουργήσει το 2020 θα μπορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ρυθμίζουν συνολικά τα χρέη τους ή να κηρύσσουν πτώχευση για να κάνουν νέο ξεκίνημα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, το Υπουργείο Οικονομικών συστήνει ομάδα εργασίας που θα γράψει τον νέο πτωχευτικό κώδικα βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας περί αναδιάρθρωσης χρεών και αφερεγγυότητας που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο. Στη συνέχεια, το σχέδιο νόμου θα υποβληθεί για έγκριση στους Θεσμούς με στόχο να ψηφιστεί τον Απρίλιο. Η πλατφόρμα θα χρειαστεί 3-4 μήνες να υλοποιηθεί, συνεπώς το χρονοδιάγραμμα εκτείνεται έως το φθινόπωρο του 2020.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο νέος νόμος θα προσφέρει στους «κόκκινους» οφειλέτες δύο ευκαιρίες: είτε να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βιώσιμο και προκαθορισμένο τρόπο, είτε να κηρύξουν πτώχευση «μηδενίζοντας» όλα τα χρέη που τους βαραίνουν έναντι των τραπεζών, του Δημοσίου, ιδιωτών κ.λπ. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να «στήσουν» έναν μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών αλλά και πτώχευσης ώστε οι ιδιώτες να απαλλάσσονται από τα χρέη τους για να μπορούν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Η νέα πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη το δεύτερο εξάμηνο του 2020, θα αποτελεί λύση «όλα σε ένα» για τα νοικοκυριά που έχουν βυθιστεί στα χρέη και αδυνατούν να γυρίσουν σελίδα. Συγκεκριμένα:

Ρύθμιση οφειλών


Από τη στιγμή που ο οφειλέτης υποβάλει αίτηση για ρύθμιση στην πλατφόρμα, θα απολαμβάνει προστασία 4 μηνών. Εντός του διαστήματος αυτού, θα πρέπει να έχει έρθει σε ρύθμιση με τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την Εφορία κ.λπ.

Για τις ρυθμίσεις θα προβλεφθούν συγκεκριμένοι κανόνες, όπως για παράδειγμα το κούρεμα της οφειλής έναντι στεγαστικού δανείου, όταν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει την αξία του ακινήτου που έχει ληφθεί ως εξασφάλιση. Η νέα πλατφόρμα θα υποκαταστήσει και την πλατφόρμα πρώτης κατοικίας, η οποία θα βρίσκεται σε λειτουργία έως τον Απρίλιο.

Δεύτερη ευκαιρία

Ένας ιδιώτης που κηρύσσει πτώχευση και χάσει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία, θα δει τα χρέη του προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες να μηδενίζονται. Εφόσον το εισόδημά του δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο κατώτατο όριο, της τάξης των 10.000 ευρώ περίπου, θα δικαιούται επίδομα στέγασης. Με βάση το επίδομα αυτό, θα μπορεί να ζητήσει από την τράπεζα ή το fund που έχει εκπλειστηριάσει και αγοράσει το σπίτι του, να παραμείνει σε αυτό καταβάλλοντας το επίδομα της στέγασης. Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες και τα funds θα εισπράττουν σταθερά εισοδήματα από τα «κόκκινα» ακίνητα που περιέρχονται στην κατοχή τους.

Η λογική είναι οι οφειλέτες που πτωχεύουν να μην βρεθούν στον δρόμο, ταυτόχρονα όμως να δοθεί λύση στον τεράστιο όγκο των κόκκινων δανείων που έχουν στον ισολογισμό τους οι τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο, τα χρέη των ιδιωτών είτε διαγράφονται είτε ρυθμίζονται και ταυτόχρονα οι τράπεζες εξασφαλίζουν σταθερές εισροές έναντι των ακινήτων που έχουν συσσωρεύσει. Σε περίπτωση δε που ο οφειλέτης δει τα εισοδήματά του να βελτιώνονται, θα μπορεί να προτείνει στην τράπεζα ή το fund να επαναγοράσει το σπίτι του.

Η νέα νομοθεσία έρχεται να δώσει δραστική λύση στο πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και την αναντιστοιχία μεταξύ των υπέρογκων στεγαστικών δανείων και της βουτιάς στην αξία των ενεχύρων. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί τον μηχανισμό «θεραπείας» των δανείων που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για τον τραπεζικό κλάδο που όμως δεν έχουν κατορθώσει να πετύχουν μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates