.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΣΧΕΔΙΟ "ΗΡΑΚΛΗΣ": 9 ΔΙΣ ΑΠΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΤΟΥ SSM (37 ΔΙΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ !!!

ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΡΑΚΛΗΣ !!!
Και το τραγικότερο της υπόθεσης είναι, ότι, μαζί με την Κυβέρνηση, συμφωνεί και η μείζων αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ+ΚΙΝΑΛ, όπως δήλωσε προσφάτως στο KONTRA CHANNEL ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος !!!



Τι μεταδίδει το bankingnews.gr :

Εννέα δισ. ευρώ από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 δισ. του Ελληνικού Δημοσίου, που έλαβε από τον ESM, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου το μέσο-σταθμισμένο ενεργητικό (risk weight asset - RWA) του Ηρακλή να διαμορφωθεί στο μηδέν στο πλαίσιο της υλοποίησης του APS.

O λόγος που αυτή η παράμετρος έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είναι άλλος από το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός πως η χώρα μας δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

Το στοιχείο τούτο διαφοροποιεί κάπως τις εξελίξεις από το αρχικό πλάνο. 

Η ανάγκη το risk weigth asset να καταλήξει στο μηδέν είναι απόλυτη, άλλως πως το APS δεν χαρακτηρίζεται συμφέρον για τις τράπεζες που είναι έτοιμες να εισέλθουν με το σύνολο των τιτλοποιήσεών τους.

Η ΕΚΤ έχει δει και μελετά το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή το οποίο εκτιμάται πως πολύ σύντομα ίσως και την άλλη εβδομάδα- αλλιώς στις αρχές της μεθεπόμενης- θα είναι απολύτως έτοιμο προς κατάθεση, αφού ξεπεραστεί η παραπάνω άκανθος.


Τα επιπλέον κεφάλαια θα μπορούσαν σταδιακά να απεγκλωβιστούν εφόσον η χώρα αποχτήσει την επενδυτική βαθμίδα, κάτι όπως που θα πραγματοποιηθεί μετά τον Ηρακλή.

Ας σημειωθεί πως καταβάλλονται όπως όλα δείχνουν- με επαφές και με την τράπεζα της Ελλάδος- προσπάθειες για να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο θέμα αφού σήμερα υπήρχαν διεργασίες και αναζήτηση κοινού τόπου με τους θεσμούς για το θέμα αυτό.

Επισημαίνεται πως πραγματοποιήθηκε και συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Γιώργου Ζαββού υφυπουργού Οικονομικών με τον Διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Υπουργός Οικονομικών πάντως κ. Χρήστος Σταϊκούρας χθες επεσήμανε ότι σε συνεργασία με τη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει την ψήφιση εντός των ερχόμενων τριών εβδομάδων, του φορολογικού νομοσχεδίου, του κρατικού προϋπολογισμού «που πρέπει να ψηφιστεί το ταχύτερο, ώστε οι υπηρεσίες του ΓΛΚ να προχωρήσουν σε πληρωμές έγκαιρα», καθώς και του σχεδίου «Ηρακλής» για το οποίο αναμένεται η γνωμοδότηση της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πάντως πως οι τράπεζες θέλουν να έχουν γνώση των εξελίξεων μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας που παρουσιάζουν τα σχέδιά τους στους ξένους επενδυτές.

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η άφιξη διεθνών οίκων στην Αθήνα ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μπαράζ από road shows σε Ευρώπη και Αμερική θα λάβουν χώρα στα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν το παρόν.

Ετσι στις 3 Δεκεμβρίου συνέδριο πραγματοποιεί η Wood & Co στην Πράγα, ενώ ακολουθεί στις 5.12 αντίστοιχο road show της Autonomous στο Λονδίνο.

Στις 6 Δεκεμβρίου ακολουθεί το συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο και στις 9 Δεκεμβρίου 2019 το road show της Capital Link που παραδοσιακά πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Οι διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται για δύο ειδών επενδύσεις: Από τη μία οι τιτλοποιήσεις μέσω του Ηρακλή και από την άλλη οι μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων κάτω από ένα πλήθος προϋποθέσεων.

Σε ότι αφορά την πρώτη πάντως αγορά το θεσμικό πλαίσιο ρυθμίζεται και πολύ σύντομα οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates