.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

ΒΟΜΒΑ SSM ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΗΡΑΚΛΗΣ": ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΟΥΝ ΜΕΤΡΗΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ !!!

ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΩΣ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Ο SSM για να αποδεχθεί τις κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής», ως μηδενικού κινδύνου απαίτησε την δέσμευση μετρητών, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, από το μαξιλάρι ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου !!!




Ψυχρολουσία στο σχέδιο «Ηρακλής» επιφύλαξε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Business Daily, διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να δεχθεί ως μηδενικού κινδύνου τις κρατικές εγγυήσεις, που θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του Asset Scheme Protection (ASP).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο SSM, για να αποδεχθεί τις κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής», ως μηδενικού κινδύνου απαίτησε την δέσμευση μετρητών, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, από το μαξιλάρι ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αν ο SSM δεν δεχθεί τις κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες προβλέπεται να φτάσουν τα 9 δις. ευρώ, ως μηδενικού κινδύνου (να αποδεχθεί το RWA - risk weighted assets στο 0%) τότε η επίπτωση στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα είναι μεγάλη. «Αν δεν δώσει ο εποπτικός μηχανισμός RWA στο 0% δεν βγαίνουν τα νούμερα, οι συναλλαγές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και το σχέδιο Ηρακλής είναι άχρηστο», σχολιάζει τραπεζική πηγή. Αν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι οι νέοι τίτλοι που θα εκδοθούν εμπεριέχουν κίνδυνο και απαιτηθεί να σχηματιστούν προβλέψεις, οι συναλλαγές τινάζονται στον αέρα.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα εκδώσουν τίτλους υψηλής διαβάθμισης (senior tranches), οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τα πιο ποιοτικά από τα προβληματικά τους δάνεια και για τις ζημιές των οποίων θα εγγυηθεί το Δημόσιο σε ποσοστό 80%, με ποσό εγγυήσεων μέχρι 9 δισ. ευρώ. Το ύψος αυτών των τιτλοποιήσεων υπολογίζεται σε 11 δισ. ευρώ. Αυτούς τους τίτλους θα κρατήσουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους και, αν δεν θεωρηθεί ότι είναι τίτλοι μηδενικής στάθμισης κινδύνου, δεν θα μπορέσουν να αφαιρέσουν την αξία τους από το σταθμισμένο ενεργητικό, άρα θα επηρεαστεί αρνητικά ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.

Συναγερμός στην κυβέρνηση

Η απαίτηση του SSM για cash collateral προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο και ζητήθηκε η συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες τεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο και να μπορέσει να εξασφαλιστεί η θετική εποπτική αξιολόγηση χωρίς να απαιτηθεί η δέσμευση μετρητών για τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και υπάρχει χρόνος να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι αλλαγές που ζητεί η ελληνική πλευρά θα γίνουν δεκτές από τον SSM και την DG Comp.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates