.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ: ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μικρές διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν ξεχωριστά από κάθε τράπεζα, κοινή αντιμετώπιση μόνο στο πρόβλημα των περιοχών με ένα ΑΤΜ.




«Διακοσμητικού» χαρακτήρα θα είναι οι αλλαγές που θα κάνουν οι τράπεζες στις νέες προμήθειες που θα αρχίσουν να «τρέχουν» από το τέλος του μήνα, ενώ η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αποφεύγει, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οποιαδήποτε δημόσια αναφορά σε θέματα τιμολόγησης των τραπεζικών υπηρεσιών, για τα οποία κάθε τράπεζα θα λάβει μεμονωμένα τις αποφάσεις της.

Παρά το γεγονός ότι, όπως «διέρρευσε» από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης εκφράσθηκε με έντονο τρόπο στη συνάντηση με τους τραπεζίτες για τις αυξημένες προμήθειες που σκοπεύουν να επιβάλλουν από τα τέλη Οκτωβρίου σε συναλλαγές που γίνονται με κάρτες, η Ένωση Τραπεζών δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Η Ένωση, όπως εξηγούν νομικοί με γνώση του δικαίου για τον ανταγωνισμό, απαγορεύεται... δια ροπάλου να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε θέματα που άπτονται της τιμολόγησης των τραπεζικών υπηρεσιών. Μάλιστα, έχει αναλάβει ρητή δέσμευση έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να αποφευχθεί η επιβολή προστίμων για την υπόθεση των προμηθειών του ΔΙΑΣ, ότι δεν θα αναμειγνύεται σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής.

Έτσι, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις που γίνονται, μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν μόνο επιμέρους αλλαγές στις νέες προμήθεις από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, που δεν θα αλλάζουν όμως την ουσία της τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών, δηλαδή ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια να αντλήσουν περισσότερες προμήθειες από τη διεκπεραίωση καθημερινών συναλλαγών στα συστήματα πληρωμών, οι οποίες αυξάνονται θεαματικά τα τελευταία χρόνια και δημιουργούν μια πολύ μεγάλη πίτα, που δεν μπορεί να μείνει αναξιοποίητη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΣ, οι συναλλαγές του συστήματος πληρωμών, την περίοδο 2009 – 2018 συνολικά υπερδιπλασιάστηκαν, από 79,85 σε 267,61 εκατομμύρια συναλλαγές. Ειδικά οι συναλλαγές μέσω POS, την περίοδο από το 2015 και μετά, που επιβλήθηκαν τα capital controls εκτινάχθηκαν από την... ανυπαρξία στα 9,18 εκατ. συναλλαγές, ενώ μεγάλη αύξηση εμφανίζουν και οι άμεσες χρεώσεις, που έχουν υπερτετραπλασιαστεί.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates