.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !!!

ΑΦΟΥ Ο ΔΗΘΕΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ...
Υπάρχει κάτι που δεν έχεις καταλάβει ακόμα ;;;




Τον χαοτικό χαρακτήρα που διέπει τόσο το θεσμικό πλαίσιο της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα αλλά-κυρίως- τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, του αρμόδιου δηλαδή οργάνου ελέγχου των χρημάτων που αποδίδονται στους πολιτικούς φορείς, φέρνει στο προσκήνιο απάντηση του προέδρου της Θανάση Μπούρα προς την αστική μη κυβερνητική οργάνωση «vouliwatch».

Στην τρισέλιδη επιστολή του ο πρόεδρος αναγνωρίζει πως από τον έλεγχο που έχει διεξαχθεί την διετία 2016-2017, διαπιστώθηκε πως χρήματα που πήγαν στα κόμματα είτε δεν διακινήθηκαν από τον δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό (ως όφειλαν) αλλά και ότι ποσά που από το νόμο διατίθενται για ερευνητικούς σκοπούς δεν δόθηκαν γι’ αυτούς. Το προβληματικό δε στοιχείο της όλης διαδικασίας είναι πως παρά την ύπαρξή τους στο νόμο, δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, με την επιτροπή να δικαιολογεί τη στάση της επικαλούμενη την ανάγκη της ήπιας ερμηνείας του νόμου.

Αναλυτικότερα, για το 2016 η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα δεν διακίνησαν, ως αντιθέτως οφείλαν κατά νόμο (άρθρ.5, παρ.1, v.3023/2002), το σύνολο των εσόδων ή δαπανών τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εδώ είναι το ΚΚΕ που δαπάνησε ποσό της τάξης των 1.640.715,88 ευρώ εκτός του δηλωμένου λογαριασμού του . Από τα υπόλοιπα κόμματα υπάρχει ένα μικρό ποσό της τάξης των 19.392, 22 ευρώ που δεν δηλώθηκε από τη ΝΔ και 26.091,161 από το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα, η επιτροπή, διαπίστωσε ότι ποσά κρατικής χρηματοδότησης που χορηγήθηκαν για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς σε κόμματα (άρθρ.1, παρ.1, περ. (β') υποπερ. (βγ) ν.3023/2002) είτε δεν δαπανήθηκαν στο σύνολό τους, και το μη διατεθέν χρηματικό ποσό μετεφέρθη στην επόμενη χρήση, είτε δεν δαπανήθηκε για επιμορφωτικούς σκοπούς και κατά παρέκκλιση της διατάξεως του άρθρ.1, παρ.5, v.3023/2002.

Ειδικότερα για τη ΝΔ η επιτροπή σημειώνει πως από τη συνολική κρατική επιμορφωτική δαπάνη που έλαβε, ποσό 356.922,07€ παρακρατήθηκε από τραπεζικά ιδρύματα και το Ελληνικό Δημόσιο για εξόφληση υποχρεώσεων του κόμματος. Για τον δε ΣΥΡΙΖΑ από το συνολικό ποσό που έλαβε ως κρατική επιμορφωτική χρηματοδότηση, δεν δαπάνησε ποσό ύψους 109.384,85€ € το οποίο μετέφερε για διάθεση στην επόμενη χρήση. Το «Το Ποτάμι» από το συνολικό ποσό που έλαβε ως κρατική επιμορφωτική χρηματοδότηση, δεν δαπάνησε ποσό ύψους 85.221,85€ το οποίο μετέφερε για διάθεση στην επόμενη χρήση. ΙΙ) Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων για το

Σε ό,τι αφορά το 2017, η ΝΔ από τη συνολική κρατική επιμορφωτική δαπάνη που έλαβε, ποσό 519.019,53€ παρακρατήθηκε από τραπεζικά ιδρύματα και το Ελληνικό Δημόσιο για εξόφληση υποχρεώσεων του κόμματος. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ από το συνολικό ποσό που έλαβε ως κρατική επιμορφωτική χρηματοδότηση, δεν δαπάνησε ποσό ύψους 303.925,77€ (πάνω από 400.000 ευρώ τη διετία) το οποίο μετέφερε για διάθεση στην επόμενη χρήση.

Συνολικά δηλαδή ένα ποσό κοντά στα 1,5 εκατ. ευρώ της διετίας 2016-2017 δεν δαπανήθηκε για τους λόγους τους οποίους δόθηκε. Ωστόσο για τη ΝΔ πρέπει να σημειωθεί πως η αναφορά σε «παρακράτηση», σημαίνει- όπως ανέφεραν και αρμόδιες πηγές- πως τα τραπεζικά ιδρύματα πήραν τα χρήματα από το ταμείο χωρίς να μπορεί το κόμμα να επέμβει. Ωστόσο το ερώτημα που γεννάται είναι να και κατά πόσο τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα στο ελληνικό δημόσιο (το μεν να καλύψει τη διαφορά, το δε να επιστρέψει τα χρήματα που εγγράφηκαν στην επόμενη χρονιά).

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως σε επικοινωνία του Newpost, η κ. Τ. Χριστοδουλοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής την επίμαχη διετία, εξήγησε πως η προσπάθεια της Επιτροπής Ελέγχου ήταν με ομοφωνία να γίνεται η όσο το δυνατό πιο επιεικής ερμηνεία όλων των διατάξεων που αφορούν τα πόθεν έσχες. Σύμφωνα δε με πληροφορίες η επιτροπή με την παρούσα της σύνθεση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιβάλει τα πρόστιμα που καθορίζει ο νόμος αν τα φαινόμενα αυτά επαναληφθούν.

Δείτε την επιστολή

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates