.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΛΑΤΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ MALL !!!



Το οποίο θέλει να αποκτήσει...τζάμπα ;;; 

Το οικόπεδο της Εθνικής που «καίγεται» να πάρει η Lamda

Σε προχωρημένες συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα βρίσκεται ο όμιλος Lamda Development, με αντικείμενο την αγορά οικοπέδου 16 στρεμμάτων, που διαθέτει η τράπεζα, πλησίον του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens».

Το οικόπεδο της Εθνικής, που χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος στάθμευσης, το χρειάζεται η Lamda Olympia Village, θυγατρική της Lamda, στην οποία ανήκει το «The Mall Athens», προκειμένου να το αποδώσει στον Δήμο Αμαρουσίου, για να μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο.

Με την αγορά του οικοπέδου, η εταιρεία θα υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ρυμοτομικό σχέδιο, που εφόσον εγκριθεί, θα σταλεί προς έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το τελευταίο θα κρίνει αν η απόδοση ελεύθερου χώρου 16 στρεμμάτων «θεραπεύει», εκ των υστέρων, τον υπερδιπλάσιο συντελεστή δόμησης που δόθηκε στο The Mall Athens, σε σχέση με αυτόν που ισχύει στην περιοχή.


Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε, το 2014, ότι δεν προκύπτει η συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων, κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος, για τον καθορισμό του συντελεστή δόμησης, που δόθηκε στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens.

Η κυβέρνηση θέλει, βάσει όσων πληροφορείται η στήλη, να τελειώσει το θέμα, με τη Lamda να αναλαμβάνει το κόστος «θεραπείας».

Πρόκειται για πολυετή εκκρεμότητα, που πρέπει να επιλυθεί, καθώς μπαίνει μπροστά η μεγαλεπήβολη επένδυση στο Ελληνικό.


ΠΗΓΗ

Τι γράφει σχετικά και η fmvoice.gr :

Του Νίκου Μανεσιώτη

Η Lamda Development -ιδιοκτήτρια του «The Mall»- μεταξύ των άλλων λόγων φαίνεται ότι απέρριπτε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του 2016, διότι αυτό περιλάμβανε το οικιστικό συγκρότημα «Ήλιδα», καθώς και αρκετές ιδιοκτησίες τρίτων, που μετατρέπονταν σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

Οι εκτάσεις αυτές δεν είναι τυχαίες: Είναι απαραίτητες προκειμένου το σχέδιο να σταθεί νομικά, αφού υποκαθιστούν την έκταση που δεν δινόταν από το οικόπεδο του «The Mall» και αιτιολογούν τον πολύ υψηλό συντελεστή του.

Οι εκτάσεις αυτές μπερδεύουν στην ιστορία την Εθνική. Τριάντα στρέμματα από αυτές ανήκουν στην τράπεζα. Η περιουσία της Εθνικής έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο Αμαρουσίου (με συντελεστή δόμησης 0,8).

Λάτσης: Δεν θέλει να πληρώσει;

Κάπου εδώ αρχίζουν τα (νέα) ωραία στην ιστορία. Από την στάση και τη συμπεριφορά της Lamda απορρέει ότι ο κύριος Λάτσης δεν επιθυμεί να αποζημιώσει την Εθνική (και τους άλλους τρίτους) για να αποκτήσει το «The Mall» τις εκτάσεις αυτές.

Όμως, κανένα υπουργείο δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την επένδυση, αν δεν υπάρξει συμφωνία του Λάτση με την Εθνική και τους τρίτους. Στο πλαίσιο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που καταρτίστηκε το 2016.

Η αξία των τριάντα στρεμμάτων της Εθνικής ανερχόταν περίπου στα τριάντα εκατομμύρια ευρώ την περίοδο έγκρισης ολόκληρου του σχεδίου για την περιοχή του ΟΑΚΑ. Από τότε, πέρασαν 15 χρόνια, η έκταση αυτή έχει ευλόγως αποκτήσει πολλαπλάσια αξία.

Και το θέμα για τον κύριο Μυλωνά είναι ευρύτερο. Τα τριάντα αυτά στρέμματα η τράπεζα πρέπει να τα αξιοποιήσει κάποια στιγμή. Αν δεν τα αγοράσει ο Λάτσης, να τα αξιοποιήσει κάπως αλλιώς. Το σίγουρο είναι ότι στην αξιοποίηση δεν περιλαμβάνεται το χάρισμα των τριάντα στρεμμάτων στο «The Mall» και στην Lamda.

Να προσέξει πολύ τις αποφάσεις της η Εθνική. Αλλά, και η κυβέρνηση. Άλλο η αξιοποίηση και οι επενδύσεις, άλλο τα ρουσφέτια σε επιχειρηματίες και τα σκάνδαλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates