.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΕΞ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΕΞΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ !!!



Παραγράφονται οι σωματικές βλάβες εξ αμελείας (π.χ τροχαία) που έγιναν πριν τον Μάρτιο του 2016

Σε μια διαπίστωση με εξαιρετική σημαντική -και σημειολογική σημασία- καταλήγουν έμπειροι νομικοί σχετικά με την ισχύ των νέων κωδίκων από την 1η Ιουλίου. Όπως αναφέρουν επιπτώσεις και σε σειρά ποινικών υποθέσεων της καθημερινότητας, δηλαδή σε δίκες, που εξελίσσονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόκειται για παρενέργειες, οι οποίες είτε δεν είχαν προβλεφθεί είτε θεωρήθηκαν ήσσονος, όπως π.χ οι σωματικές βλάβες από αμέλεια, που τελέστηκαν προ της 31.3.2016.

Όπως εξήγησε με άρθρο του ο πρόεδρος Πρωτοδικών Γ. Πλαγάκος (dikastis.blogspot.gr) από ένα πλέγμα διατάξεων (μείωση της ποινής μέχρι 2 έτη κλπ) εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πλημμελημάτων, που τελέσθηκαν μέχρι και την 31.3.2016 και κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.

Η παραγραφή αφορά όλες αυτές τις πράξεις και δεν είναι καθόλου μικρός ο αριθμός τους καθώς στην πράξη, εκκρεμεί στα δικαστήρια της χώρας, είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό, ικανός αριθμός υποθέσεων με σωματικές βλάβες από αμέλεια, δηλαδή υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων, εργατικών ατυχημάτων ή ιατρικής αμέλειας, με χρόνο τέλεσης προγενέστερο της 31.3.2016. Αυτό οφείλεται αφ’ ενός στον αργό ρυθμό προόδου της ποινικής διαδικασίας και αφ’ ετέρου στον τεχνικό χαρακτήρα των υποθέσεων της ιατρικής αμέλειας και ορισμένων εργατικών ατυχημάτων.

Οι αποζημιώσεις

Μείζων θέμα γεννάται εξ αυτού όμως για τις αποζημιώσεις που ζητούσαν τα θύματα των σωματικών βλαβών. Όπως εξηγεί ο δικαστής οι παθόντες αυτών των υποθέσεων θα συνεχίσουν βεβαίως να διατηρούν τις αστικού δικαίου αξιώσεις τους. Ως προς τις αστικές αξιώσεις των παθόντων από ποινικά αδικήματα, για τα οποία εξαλείφεται ο αξιόποινος χαρακτήρας και παύει η ποινική δίωξη, ορίζεται στην παρ.4 του ογδόου άρθρου του ν. 4411/2016 ότι αυτές δεν θίγονται με οποιοδήποτε τρόπο. Ο νέος ΠΚ ΟΜΩΣ ΔΕΝ περιέχει ανάλογη διάταξη, όπως αντιθέτως συμβαίνει με τη διάταξη του άρθρου 466 ΠΚ για τη διατήρηση των αστικών αξιώσεων του παθόντος επί εξάλειψης του αξιοποίνου λόγω παραγραφής κακουργηματικών πράξεων που μετέπεσαν σε πλημμελήματα. Παραδρομή λοιπόν ή κάτι άλλο;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates