.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Λ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 5G: "ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ" !!!



"Αρκετές χώρες όπως το Βέλγιο στην Ευρώπη και η Ιαπωνία έχουν αρνηθεί τη χρήση του 5G..."

Αρκετά επιφυλακτικός, μιλώντας στο «Θάρρος» για την πιλοτική εφαρμογή δικτύου 5ης γενιάς (5G) στην πόλη της Καλαμάτας, είναι από την πλευρά του ο Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, Ραδιοβιολογίας & Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λουκάς Μαργαρίτης.

Το Πρόβλημα

Ο κ. Μαργαρίτης τονίζει ότι στο βωμό του κέρδους οι επιπτώσεις στην υγεία αγνοούνται, ενώ εκφράζει την ανησυχία του και για το γεγονός ότι δεν έχουν προηγηθεί “μελέτες επικινδυνότητας” της ακτινοβολίας του 5G, που απέχει πολύ, σε ενέργεια φωτονίων και σε διαμόρφωση, από τα υφιστάμενα δίκτυα 3ης και 4ης γενιάς. Επισημαίνει δε, ότι αρκετές χώρες όπως το Βέλγιο στην Ευρώπη και η Ιαπωνία έχουν αρνηθεί τη χρήση του 5G.

“Μεγαλύτερη ταχύτητα επικοινωνίας σημαίνει περισσότερη ακτινοβολία η οποία θα επιβαρύνει τον πληθυσμό” σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει ότι “τουλάχιστον οι υπεύθυνοι εγκατάστασης θα έπρεπε για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας να αναφέρουν μετρήσεις έντασης ακτινοβολίας σε θέσεις όπου υπάρχει πολύωρη ανθρώπινη παρουσία”. 

Ειδικά για την περίπτωση της Καλαμάτας εξηγεί ότι οι λίγες κεραίες που έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής στην πόλη, δεν θα βοηθούσαν την εικόνα των μετρήσεων, που θα είναι ελλιπής, καθώς για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα θα χρειαστούν εκατοντάδες κεραίες. Σημειώνει δε, πως καλό θα ήταν πριν προχωρήσουν στην επιλογή των θέσεων εγκατάστασης να γίνει συνεννόηση της Δημοτικής αρχής με την Εταιρεία, παρουσία εξειδικευμένου επιστήμονα επί των επιπτώσεων και όχι φυσικά επί των μετρήσεων. 

Ο κ. Μαργαρίτης δεν αρνείται τα “τεχνολογικά” οφέλη από τη χρήση δικτύου 5ης γενιάς, ωστόσο σημειώνει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας και η υγεία των πολιτών, πρέπει να προηγείται και να σταθμίζεται μπροστά στον ανεξέλεγκτο “βωμό” του κέρδους. Προσθέτει, ότι δεν έχει διαπιστωθεί θάνατος ανθρώπου από ακτινοβολία αλλά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αλλά και η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Το 5G, που όπως προείπαμε για την ορθή λειτουργία του χρειάζεται πολύ “πυκνότερο” δίκτυο, έρχεται να λειτουργήσει επιπρόσθετα στην ήδη επιβαρυμένη έκθεση των πολιτών στην ασύρματη ακτινοβολία, από wi-fi , tablet, ασύρματα τηλέφωνα κ.α. Ουσιαστικά, ζούμε πλέον κάτω από μια “ομπρέλα ακτινοβολίας” , υπογραμμίζει ο κ. Καθηγητής και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, όπως π.χ. μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς.

Οι Λύσεις

Αναφορικά με τις λύσεις, ο κ. Μαργαρίτης, πιστεύει ότι στον 21ο αιώνα δεν είναι λύση, ομάδες πολιτών “συνεπικουρούμενες” από δημάρχους να κατεβάζουν κεραίες, καθώς αυτές θα τοποθετηθούν κάπου αλλού. Στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα της πρόληψης και της ενημέρωσης. Από την πλευρά του, τονίζει ότι η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να δρα συμβουλευτικά προς την πολιτεία, ζητώντας τη μείωση των ορίων ακτινοβολίας των κεραιών βάσης κινητής τηλεφωνίας, αλλά και προς τους Δήμους, υποδεικνύοντας χώρους τοποθέτησης κεραιών , μακριά από τον “ιστό” των πόλεων.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μαργαρίτης επισημαίνει ότι το ζητούμενο στις μέρες μας είναι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης των πολιτών στην ασύρματη ακτινοβολία , φροντίζοντας : 1) Να κρατάμε το κινητό μακριά από το σώμα όταν μιλάμε με ακουστικά 2) Όταν πρέπει να έχουμε το κινητό δίπλα στο κρεβάτι, να είναι σε λειτουργία πτήσης και με το WiFi κλειστό και 3) Διαλέγουμε σημεία στο σπίτι για πολύωρη παραμονή όπου η ακτινοβολία είναι στο ελάχιστο.

Συμπεράσματα

Κλείνοντας, ο κ. Μαργαρίτης σημειώνει: «Αναμφισβήτητα η κινητή τηλεφωνία αποτελεί στην εποχή μας πολύτιμο αγαθό που μπορεί να σώζει ζωές. Θα πρέπει όμως να διακρίνουμε ότι είναι διαφορετική περίπτωση η χρήση κινητών τηλεφώνων (αφού είναι δική μας επιλογή, μολονότι γνωρίζουμε τους κινδύνους) , από τις κεραίες βάσης, που ακτινοβολούν άτομα που δεν έχουν καμία επιθυμία να δεχθούν την (ασθενή έστω) ακτινοβολία αυτή και μάλιστα σε 24ωρη βάση. 

Ως Κυτταρικοί Βιολόγοι και Βιοφυσικοί, με ιδιαίτερη γνώση του αντικειμένου της επίπτωσης των ακτινοβολιών , είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στα «όρια επιτρεπόμενης έκθεσης», που έχουν θεσπιστεί κύρια με πολιτικο-οικονομικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνονται υπ΄όψιν οι αποδεδειγμένες πλέον μη – θερμικές επιπτώσεις, που κυρίως για τέτοιες μιλάμε, και θα μπορούσαν κάτω από ορισμένες συνθήκες να είναι εξ ίσου σοβαρές με τις θερμικές…»


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates