.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΟ "ΣΧΕΔΙΟ ΗΛΙΟΣ" ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΟΔΟΥ ;;;




Κάθοδος γερμανικών εταιρειών ενέργειας στην Ελλάδα


Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα δείχνει να ανακάμπτει τελευταία. Γερμανικές εταιρίες επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη για να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες επενδύσεων. Νέο στοίχημα η αποθήκευση ενέργειας.

Οι θεωρητικές κουβέντες και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας έδωσαν τη θέση τους πλέον σε έμπρακτες συνεργασίες. Το επιχειρηματικό ταξίδι που διοργάνωσε το ελληνογερμανικό επιμελητήριο για οκτώ γερμανικές εταιρίες πράσινης ενέργειας μόνο πετυχημένο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. «Από τις επιχειρηματικές συναντήσεις φαίνεται ότι θα έχουμε και άλλες ελληνογερμανικές κοινοπραξίες και εντατικοποίηση αυτών που ήδη υπάρχουν. Αν και οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι αργές και σύνθετες, υπάρχει πλέον ένα αίσθημα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης», δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle o Διευθυντής του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Ματίας Χόφμαν. Στα πλαίσια της επιχειρηματικής αποστολής πραγματοποιήθηκαν εκατό επιχειρηματικές συναντήσεις με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα θερμό.

Γερμανικές εταιρίες ενέργειας στην Ελλάδα


Mετά από μακρά περίοδο «ξηρασίας» η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκαλεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, ανάμεσά τους και Γερμανών, που έχουν μακρά παράδοση στον χώρο. Η εταιρεία ABO Wind με έδρα το Βίσμπαντεν διείδε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και από τις αρχές του 2018 δημιούργησε τη θυγατρική της εταιρεία στην Ελλάδα. «Δραστηριοποιούμαστε πολύ στην εφαρμογή υβριδικών συστημάτων, που συνδυάζουν την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Η Ελλάδα αποτελεί λόγω φυσικών συνθηκών μία πολύ ελκυστική περίπτωση για εμάς», τονίζει ο Γιούλιαν Γκέρστνερ, διαχειριστής των υβριδικών ενεργειακών συστημάτων της ΑBO Wind.

H γερμανική εταιρεία ήδη αδειοδοτήθηκε να υλοποιήσει ένα φωτοβολταϊκό έργο στην Ξάνθη και τέσσερις ανάλογες μονάδες στα Τρίκαλα σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Creta Farms συνολικής ισχύος 37,97 ΜWh. «Τώρα προσανατολιζόμαστε στα ελληνικά νησιά που λόγω της μεγάλης απόστασης με το κεντρικό δίκτυο ρεύματος η αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα ήταν η ιδανική λύση», είπε ο γερμανός ειδικός βλέποντα στην Ελλάδα μια αγορά του μέλλοντος. Έπειτα από μία τριετή παύση των λειτουργιών της στην Ελλάδα, λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού συστήματος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η γερμανική εταιρεία Eurosol επανήλθε δριμύτερη. Με τη θυγατρική της εταιρεία στην Ελλάδα προχωρά σε κατασκευές φωτοβολταϊκών πάρκων σε Βοιωτία και Φωκίδα. «Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε, μέσω ενός διεθνούς ερευνητικού έργο στο οποίο συμμετείχαμε, ο πρώτος αδειοδοτημένος υβριδικός σταθμός στην Ελλάδα, με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρία, στο νησί της Τήλου», αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας Χρήστος Πρόνιος συνεχίζοντας: «Με το κέντρο διαχείρισης ενέργειας που έχει προστεθεί, το νησί θα μπορεί να είναι ενεργειακά αυτόνομο στο μέλλον, αρκεί αυτό να επιτραπεί από το κεντρικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».

Προοπτικές


«Αν αναλογιστεί κανείς που βρισκόμασταν το 2000, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου πρώτα στην αιολική και μετά στη χρήση της ηλιακής ενέργειας», επισημαίνει ο Άγις Παπαδόπουλος καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών. Για τον ίδιο οι αλλαγές στις «μαλακές» υποδομές όπως στο κτηματολόγιο, το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και οι νέες φθηνότερες τεχνολογικές λύσεις ωρίμασαν τις συνθήκες ώστε να μπορεί η Ελλάδα το 2020 να μπορεί να παράγει το 18% της συνολικά καταναλώμενης ενέργειας από ήπιες μορφές.

«Η ύφεση μας έκανε σοφότερους για τη διαχείριση της ενέργειας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τους γρηγορότερους ρυθμούς χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αρκεί να υπάρξει μια συνολική αλλαγή του μοντέλου, στο οποίο πρέπει να εμπλακεί και η ελληνική βιομηχανία», τονίζει ο έλληνας καθηγητής.

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο η παραγόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές να χάνεται στο δρόμο ή, όπως στη Γερμανία, να είναι περισσότερη από τις ανάγκες που έχει να καλύψει. Ο Ντιρκ Καλούζα, σύμβουλος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας πιστεύει ότι η λύση για το μέλλον είναι η αποθήκευση ενέργειας: «H χρήση περισσότερων σταθμών αποθήκευσης αλλά και η ενσωμάτωση τεχνολογικών εφαρμογών συγκεκριμένα και εξειδικευμένα σε κάθε κατηγορία έργου για την εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορέσουν να μας δώσουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στο μέλλον».



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates