.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΑ FUNDS !!!

ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΜΕ ¨ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΤΑ FUNDS ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Την ίδια ώρα από την τουρκική κυβέρνηση προωθείται νομοσχέδιο-προστασία στις τράπεζες ώστε να προχωρήσουν σε διαγραφές !!!





Άκαρπες συναντήσεις τουρκικών τραπεζών - funds για τα κόκκινα δάνεια

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των τουρκικών τραπεζών και ξένων επενδυτών για την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν καν να συμφωνήσουν στον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποκάλυψαν πηγές που μίλησαν χθες ανώνυμα στο πρακτορείο Bloomberg επειδή οι συναντήσεις είναι εμπιστευτικές.

Η μεγάλη πτώση της λίρας, η οποία πέρυσι απώλεσε το 28% της αξίας της έναντι του δολαρίου, έχει αυξήσει τις υποχρεώσεις των εταιρειών που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα. Πολλές από τις εταιρείες αυτές έχουν ζητήσει αναδιάρθρωση των δανείων, συνολικού ύψους 28 δισ. δολαρίων, με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να αποδυναμώνονται όσο εξασθενεί το ενεργητικό τους.

Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters είχαν ήδη αποκαλύψει μέσα στην εβδομάδα πως η Αγκυρα βρίσκεται σε επαφές με τράπεζες για την ψήφιση νομοσχεδίου που θα τις προστατεύει από τη διαγραφή κόκκινων δανείων, προωθώντας ακόμη και το σενάριο πώλησης χαρτοφυλακίων σε ξένους επενδυτές για να περιοριστούν οι απώλειες. 


Σε πρώτη φάση, όμως, οι επαφές με υποψήφιους αγοραστές, όπως η Goldman Sachs και η Bain Capital, ήταν άκαρπες, καθώς δεν βρέθηκε κοινό έδαφος σε βασικά θέματα. Σύμφωνα με μία από τις πηγές του Bloomberg, οι επενδυτικές εταιρείες ζήτησαν απομείωση 30% της ονομαστικής αξίας των δανείων ή και μερίδιο στα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν υπό την κατοχή τους οι τράπεζες. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αρνήθηκαν την όποια διαγραφή δανείων, προτιμώντας την αναδιάρθρωσή τους. Το Reuters είχε αναφέρει νωρίτερα στην εβδομάδα πως ορισμένες τουρκικές τράπεζες τηρούν επιφυλάξεις για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μόνο στον ενεργειακό κλάδο τα κόκκινα δάνεια υπολογίζονται στα 13 δισ. δολάρια, ενώ εκτεθειμένοι είναι επίσης ο κατασκευαστικός κλάδος και αυτός των ακινήτων.


ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates