.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

ΤΑ ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ !!!

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝΑ 4ΜΗΝΟ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ
Αν και θα γίνεται ανωνυμοποιημένα σίγουρα θα βοηθήσει να τρέξουν υποθέσεις που λιμνάζουν επί χρόνια...




Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ανεξάρτητα από το πότε θα οριστεί, θα πρέπει μεταξύ άλλων να τρέξει και μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα.

Ένα από αυτά τα βασικά μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα έχει να κάνει με τη δημιουργία βάσης στατιστικών στοιχείων για την πορεία εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στη δίωξη κακουργημάτων διαφθοράς, οικονομικού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, οι θεσμοί έθεσαν το ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά την τρίτη μεταμνημονιακή αποστολή τους στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Mαΐου.

Αν και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έχει εκδώσει σχετικές εγκυκλίους ήδη εδώ και δέκα μήνες, ζητώντας την προσκόμιση των στοιχείων από τα δικαστήρια σε τακτική βάση, το πώς έχει εξελιχθεί αυτή η διαδικασία παραμένει άγνωστο.

Κατά κάποιες πηγές το θέμα το τρέχει η Γενική Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Αναστασία Ξεπαπαδέα, κατά κάποιες άλλες είναι ζήτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Ανεξάρτητα από το θέμα των αρμοδιοτήτων, αυτό που έχει σημασία είναι πως το κεντρικό σύστημα παρακολούθησης της δικαστικής εξέλιξης υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων και διαφθοράς δεν έχει οριστικοποιηθεί. Και αυτή είναι μια εκκρεμότητα που θα πρέπει να τρέξει η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με εντολές που έχουν λάβει οι Εισαγγελείς Εφετών, οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών, ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και οι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα πρέπει να παρέχουν ανά τετράμηνο στατιστικά στοιχεία για την πορεία όλων των εκκρεμών υποθέσεων στην Επικράτεια τα οποία αφορούν στη δίωξη κακουργημάτων διαφθοράς, οικονομικού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από όλες τις αρμόδιες Εισαγγελίες της Επικράτειας.

Τα σχετικά στοιχεία αφορούν στην άσκηση ποινικής δίωξης, στην εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο προς εκδίκαση και στην τυχόν επιβολή ποινικών κυρώσεων για τα εξής ποινικά αδικήματα:

-Κακουργήματα δωροδοκίας και δωροληψίας.

-Κακουργήματα δωροδοκίας και δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων.

-Κακουργήματα δωροδοκίας και δωροληψίας δικαστικών λειτουργών.

-Κακουργήματα απιστίας στην υπηρεσία και υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.

-Κακουργήματα φοροδιαφυγής.

-Κακουργήματα λαθρεμπορίας.

-Κακουργήματα για τους καταχραστές του Δημοσίου ποινών.

-Κακουργήματα απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Κακουργήματα τα οποία διαπράττουν υπουργοί ή υφυπουργοί, καθώς και κακουργήματα που διαπράττουν βουλευτές, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

-Κακουργήματα τα οποία διαπράττουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Να σημειωθεί πως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει τα σχετικά στοιχεία να είναι στατιστικά αποτυπωμένα και ανωνυμοποιημένα, με μοναδική αναφορά στο νομικό χαρακτηρισμό του διωκόμενου αδικήματος και το ύψος της οικονομικής βλάβης ή του οικονομικού οφέλους που επιτεύχθηκε ή επιδιώχθηκε, ούτως ώστε να μην παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας και τα προσωπικά δεδομένα των κατηγορουμένων, καθώς και η μυστικότητα της ποινικής προδικασίας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates