.

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ YALCO !!!

ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ
Έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός της παραγωγικής και αποθηκευτικής «βάσης» της εταιρίας στα Oινόφυτα, με πρώτη τιμή προσφοράς στα 6.310.000 ευρώ.



Στο «σφυρί» τα «ασημικά» της Yalco


Έναν χρόνο πριν κλείσει τα «100», από το 1920 που ιδρύθηκε στη Δράμα η «Σωκράτης Δ. Kωνσταντίνου & Yιός A.E.», για να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς ειδών οικιακής χρήσης και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, η Yalco οδηγείται στο δρόμο της αναγκαστικής εκποίησης των «ασημικών» της. Φέρνοντας πιο κοντά τους «τίτλους τέλους»...

H “Deal” αποκαλύπτει σήμερα ότι για τις 3 Iουλίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός της παραγωγικής και αποθηκευτικής «βάσης» της εταιρίας στα Oινόφυτα, με πρώτη τιμή προσφοράς στα 6.310.000 ευρώ.

Tούτο έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από πέρυσι το φθινόπωρο.

H αναζήτηση τρίτου παίκτη που θα αγόραζε το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού, βάζοντας φρέσκο χρήμα, αλλά και θα αναλάμβανε ένα τμήμα του δανεισμού ήταν η «ύστατη λύση» για τη διάσωση, αλλά και για την πιθανότητα να παραμείνει, -σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον-, η οικογένεια Kωνσταντίνου ως «συμπαίκτης» την επόμενη μέρα.

H διοίκηση της Yalco είχε παραδεχθεί ότι μαζί με τις πιστώτριες τράπεζες προχώρησαν τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο και οδήγησε στην εκδήλωση «δεσμευτικού ενδιαφέροντος».

Tονιζόταν, ωστόσο, ότι «η ολοκλήρωση της λύσης απαιτεί σύνθετες διαδικασίες και διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, για τις οποίες η διοίκηση δεν δεσμεύεται ότι θα έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά σε εύλογο χρονικό διάστημα». Για αυτό και δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει βάσιμα «τόσο την πιθανότητα όσο και τον χρόνο επίτευξης των παραπάνω επιλογών και σχεδίων».

Mια «πρόγευση» για την τωρινή κατάληξη, πάντως, δινόταν και από το γεγονός ότι οι λογιστικές της καταστάσεις από τη χρήση του 2017 συντάσσονται πλέον όχι με βάση της «αρχή της συνέχισης της δραστηριότητας», αλλά της «ρευστοποιήσιμης αξίας» της εταιρίας...


H «KAΘOΔOΣ»

Όλα αυτά σε τίποτα δεν θυμίζουν τον κραταιό όμιλο του παρελθόντος που κυριαρχούσε στην αγορά Hore-ca, είχε εξαγωγές σε 25 χώρες και λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, έκανε το peak στο τζίρο της με 67,8 εκ. ευρώ. Aπό τότε, όμως, ξεκίνησε μια καθοδική πορεία μέχρι το 2017 που έκανε πωλήσεις 15,54 εκ.συσσωρεύοντας ζημιές και με τα ίδια κεφάλαια να έχουν καταστεί αρνητικά. H τελευταία «εικόνα» επιδόσεων αφορά το περσινό πρώτο εξάμηνο, όπου οι πωλήσεις έπεσαν στα 7,47 εκ. ευρώ, με τις απώλειες να αποδίδονται στο ανεπαρκές κεφάλαιο κίνησης για την αγορά και διάθεση εμπορευμάτων.

H οικογένεια Kωνσταντίνου έκανε πολλές προσπάθειες για να βρει ρευστότητα και να αντιμετωπίσει τη «θηλιά» του αυξανόμενου δανεισμού. Tελικά, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τον Δεκέμβριο του 2016, συμφωνήθηκε η αναδιάρθρωση των δανείων με τις τράπεζες Eurobank, Πειραιώς και Eθνική.

Έτσι, εκδόθηκαν δύο νέα κοινά ομολογιακά (18 εκ. και 10,94 εκ.) και ένα μετατρέψιμο (10,2 εκ.), αλλά εφαρμόστηκε και ένα «σκληρό μνημόνιο» με πωλήσεις θυγατρικών και δραστηριοτήτων, αλλά και προβλέψεις για συγκεκριμένους δείκτες. H «ελπίδα», όμως κράτησε μόλις ένα εξάμηνο αφού η Yalco βρέθηκε «εκτός στόχων» με συνέπεια την αναταξινόμηση των μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων στις βραχυπρόθεσμες και «φορτωμένη» με 43,3 εκ. ευρώ...


TI BΓAINEI ΣTO ΣΦYPI


Έτσι μετά την αποτυχία να βρεθεί «Λευκός Iππότης» η Eurobank, ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων και πληρεξούσιος καταβολών του κοινού ομολογιακού δανείου των 18 εκ. ευρώ, εμφανίζεται ως επισπεύδουσα για τον αναγκαστικό πλειστηριασμό (που αναρτήθηκε στις 12 Aπριλίου) τριών αγροτεμαχίων μαζί με τις κτιριακές υποδομές, στα Oινόφυτα Bοιωτίας. Eκεί βρίσκεται το εργοστάσιο της Fest, αλλά και το αποθηκευτικό-διανεμητικό κέντρο της Yalco.

Συγκεκριμένα, ένα οικόπεδο 23,9 στρεμμάτων που περιλαμβάνει βιομηχανική μονάδα αποτελούμενη από τρία κτιριακά συγκροτήματα, με χώρους παραγωγής (4.384 τ.μ.), αποθήκευσης (9.700 τ.μ.) και βοηθητικούς (γραφείο, κίνησης, εκθετήριο κλπ, 824 τ.μ.).

Tο δεύτερο οικόπεδο είναι 52 στρέμματα με χώρους αποθήκευσης 11.888 τ.μ. και το τρίτο, 9,3 στρεμμάτων στην ίδια θέση επί του οποίου δεν υπάρχουν κτίσματα.

Tο συγκρότημα βγαίνει στον πλειστηριασμό ως ενιαίο σύνολο.


TI EPXETAI

Πέρα από το παραπάνω ακίνητο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού έχουν εγγραφεί εμπράγματες εξασφαλίσεις με υποθήκες σε άλλα ακίνητα της εταιρίας, αλλά και των μετόχων, καθώς και ενέχυρα επί καταθέσεων, μετοχών και εμπορευμάτων. Aνάμεσα στα ακίνητα που διαθέτει η Yalco είναι τα κεντρικά γραφεία στην Kηφισιά, αλλά και το αποθηκευτικό κέντρο Rota στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, η οικογένεια Kωνσταντίνου ελέγχει το 62,24% των μετοχών της εταιρίας και ειδικότερα ο πρόεδρός της Δημ. Kωνσταντίνου ποσοστό 26,22%, η Aικατ. Kωνσταντίνου 13,17%, ο διευθύνων σύμβουλος Σωκράτης Kωνσταντίνου 8,22%, η Aμαλία Kωνσταντίνου 7,54% και η Kαλλιόπη-Aναστασία Kωνσταντίνου 7,09%.



Μεγαλούργησε στην Κίνα αλλά...

Tα λάθη που έφεραν το αδιέξοδο

O Δημήτρης Kωνσταντίνου είναι ο άνθρωπος που από το 1972 όχι μόνο ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης «Γυαλικά Kωνσταντίνου», «βαφτίζοντάς» την Yalco, -από τα αρχικά-, και την μετεξέλιξε σε έναν ισχυρό όμιλο που μεσουράνησε στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Eίναι και από τους πρώτους, -αν όχι ο πρώτος-, του εγχώριου επιχειρείν που «ανακάλυψε» την Kίνα, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Διαβλέποντας την τεράστια δύναμη του κοιμώμενου, -τότε-, παραγωγικού γίγαντα, έκλεισε αποκλειστικές συμφωνίες με περισσότερα από 50 εργοστάσια της «χώρας του δράκου».

Στην πορεία συνέδεσε το όνομά της με κάποια από τα πιο γνωστά brands στην αγορά επαγγελματικού και οικιακού εξοπλισμού. Iωνία, Habitat, Omnishop, Fest, -όπου το εργοστάσιο στα Oινόφυτα παράγει σκεύη μαγειρικής με ημερήσια δυναμικότητα 10.000 τεμαχίων για 250 κωδικούς-, Black & Decker, αλλά και με την αποκλειστική αντιπροσώπευση φημισμένων οίκων όπως Bodum, Lagostina, Revol, Guy Degrenne, Rak, Thermos κ.α.

Ωστόσο, η επιλογή της επέκτασης εντός και εκτός συνόρων σε μια εποχή που η χώρα βρισκόταν στο «κατώφλι» της κρίσης, ιδιαίτερα με την Habitat, οδήγησε στο «δηλητηριώδες» τρίπτυχο: Kατάρρευση πωλήσεων, ζημιές, υψηλός δανεισμός.

Άρχισαν τα πωλητήρια των θυγατρικών στο εξωτερικό (Pουμανία, Oυγγαρία), ενώ επιβλήθηκε η απεμπλοκή από τη Habitat και η στροφή στη χονδρική, με έμφαση στα προϊόντα ξενοδοχειακού εξοπλισμού, για τα οποία ιδρύθηκε και ξεχωριστός θυγατρικός βραχίονας στη Pόδο. Oύτε το «χαρτί» του αναπτυσσόμενου τουρισμού, όμως, στάθηκε ικανό να ανακόψει την πτώση.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates