.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΔΙΚΗ SIEMENS: ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ...ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ !!!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟ 1.000.000 ΜΑΡΚΑ ΤΗΣ "ΧΟΡΗΓΙΑΣ" SIEMENS ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ»
Σε ποια/ποιες τσέπες μπήκαν λοιπόν ;;; Ποιοι τσέπωσαν και τα συνολικά 94.000.000 μάρκα που δόθηκαν μίζες μόνο για το έργο της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ ;;;





«Ο Τσουκάτος είπε ψέμματα ότι δεν είχε επαφές με τον Χριστοφοράκο πριν το 1998...»


Την ενοχή 11 πρώην στελεχών του ΟΤΕ, καθώς και άλλων κατηγορουμένων της υπόθεσης, ζήτησε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Ελένη Σκεπαρνιά. Η ίδια συνέχισε την αγόρευσή της στη δίκη της Siemens και αναφερόμενη στον Θ. Τσουκάτο, για τον οποίο είχε ζητήσει νωρίτερα την αθώωσή του από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε δωροδοκία αγνώστων υπαλλήλων, είπε πως τα χρήματα που έφτασαν στα χέρια του μέσω παρένθετων προσώπων δεν κατέληξαν ποτέ στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Κατά την εισαγγελέα μάλιστα, ο πάλαι ποτέ στρατηγός του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να πει τα περί χορηγίας, ώστε να καλύψει με σχετικά ανώδυνο τρόπο τον δικό του χρηματισμό καθώς και άλλων προσώπων. Όπως είπε η κ. Σκεπαρνιά, ο κ. Τσουκάτος προέβαλλε αυτό τον ισχυρισμό «γιατί ήταν πλημμέλημα η χορηγία στο κόμμα που ήδη είχε παραγραφεί».

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή αγόρευσή της η εισαγγελέας, ανέφερε πως η ζημία του ΟΤΕ από τη σύμβαση 8002 με την Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού, ήταν κατά πολύ περισσότερη από τα 69 εκ. ευρώ που διατέθηκαν σε μίζες. Και αυτό – σύμφωνα με την εισαγγελέα - λόγω της πλημμελούς άσκησης καθηκόντων των στελεχών του ΟΤΕ τόσο κατά την κατάθεση όσο και κατά την εκτέλεση της σύμβασης.

Ωστόσο, η κ. Σκεπαρνιά επισήμανε πως η επιλογή της Siemens για το έργο της ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ ήταν τεχνικά και οικονομικά ορθή, αφού ο Οργανισμός είχε τεχνολογική εξάρτηση από τη γερμανική εταιρία λόγω προγενέστερων συμβάσεων. Όμως, κατά την εισαγγελέα για το έργο αυτό ο ΟΤΕ κατέβαλλε πολύ μεγαλύτερο ο τίμημα από εκείνο που θα μπορούσε να πετύχει. Χαρακτηριστικά όπως ανέφερε, η εισαγγελέας το αρχικό κόστος του έργου από 158 δισ. δραχμές εκτινάχθηκε στα 236 δισ. δραχμές, εξαιτίας ενεργειών των στελεχών του ΟΤΕ που λειτούργησαν επ' ωφελία της Siemens.


Όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός τα στελέχη του ΟΤΕ δεν διαπραγματεύτηκαν τις τιμές του υλικού που αγόρασαν το οποίο όταν υπογράφηκε η επίδικη σύμβαση το 1997 θεωρούνταν πλέον «ώριμο τεχνολογικά» και επομένως έπρεπε να έχει μειωμένο κόστος. Αντίθετα, οι αρμόδιοι του ΟΤΕ συμφώνησαν η τιμή των υλικών να είναι σε συνάρτηση με προηγούμενες συμβάσεις του οργανισμού από το 1992 όταν οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες στην αγορά.

Ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας: «Εγκρίνονταν ομόφωνα οι κοστολογικές εκθέσεις χωρίς καμία έρευνα συγκριτική με τις αγορές αλλά και την ίδια την Siemens. Δεν εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα της μεγάλης ποσότητας υλικού που αγόραζαν ώστε να πετύχουν μείωση της τιμής. Δεν μερίμνησαν για την εφαρμογή των ρητρών».

Η εισαγγελέας τόνισε ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης 8002\1997 η σύμβαση άρχισε τον χρηματισμό και μεσαίων στελεχών του ΟΤΕ «ώστε να μην διατυπώνουν καμία αντίρρηση και κανέναν έλεγχο». Ακόμη, κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέαςαναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο Μιχ. Χριστοφροάκου με ηγετικά στελέχη του ΟΤΕ,με τον Τσουκάτο και τον Μαντέλη ακριβώς πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Στο πλαίσιο αυτό, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή 11 πρώην στελεχών του ΟΤΕ αλλά και την αθώωση του πρώην προέδρου του οργανισμού, Νίκου Μανασή για τον οποίο ανέφερε ότι ήταν ο μοναδικός που προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προάσπιση συμφερόντων του ΟΤΕ και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τις ρήτρες. Ανάμεσα στα πρώην στελέχη που πρότεινε ενοχή η εισαγγελέας είναι ο Γιώργος Σκαρπέλης ο οποίος φέρεται να έλαβε παράνομες πληρωμές ύψους 7, 5 εκ μάρκων.

Ακόμη, η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για τους κατηγορούμενους: Αθανάσιο Γρεβενίτη, Παναγιώτη Βεργή, Δημήτριο Κόκκινο, Κωνσταντίνο Γκόγκα, Νικόλαο Νίντο, Γεώργιο Καραπλή, Γεώργιο Αργυρόπουλο, Δημήτριο Γυφτόπουλο, Δημήτριο Κουβάτσο και Παναγιώτη Νικάκη.

- Για τους τρεις υπεύθυνους της γερμανικής και ελληνικής εταιρίας Price Waterhouse καθώς και την αθώωση άλλων τριών στελεχών της.

- Για τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Ρούντολφ Βόλφγκανγκ, Ερνστ Καιλ Φον Γιανγκεμαν και Φράνσις Γιόσεφ Ρίχτερ.

Ενοχή για Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Φάνη Λυγινό

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας ζήτησε επίσης να κηρυχθούν ένοχοι για άμεση συνεργεία σε δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος οι τραπεζίτες Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, επισημαίνοντας πως «εισέπραξαν bonus λόγω βελτίωσης των χαρτοφυλακίων τους».

Ακόμη, η η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή και της συζύγου του φυγόδικου Χρηστου Καραβελα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα. Η κ. Σκεπαρνιά ανέφερε χαρακτηριστικά για τη σύζυγο Καραβέλα: «Αποδείχθηκε το ότι γνώριζε, από το ότι ήταν συνιδρύτρια και συνδιαχειρίστρια της offshore εταιρίας η οποία βάσει εγγράφων αποδείχθηκε ότι δέχθηκε εμβάσματα από τη Siemens. Η ίδια υπέγραψε για τη μεταφορά ποσών από την εταιρία. Δεν δικαιολογούνται οι αγορές και ο τρόπος ζωής της από τα εισοδήματα του Καραβέλα. Προχώρησε δε σε μεταφορά ποσού 11 εκ. ευρώ από ελβετική τράπεζα σε ελληνική και μετέπειτα σε offshore και μάλιστα μόλις δυο ημέρες πριν την εντολή δέσμευσης των εισαγγελικών αρχών που χειρίζονταν την υπόθεση. Είχε την σχετική πληροφορία από την κουμπάρα της ή από άλλη υπάλληλο της τράπεζας. Έπειτα άλλαξε το όνομα της και ίδρυσε με τον Καραβέλα offshore, εμβασαν το ποσό στην Κύπρο κι έπειτα πήγαν στην Ουρουγουάη και Παναμα και αγόρασαν διαμέρισμα εκεί».

Ο Τσουκάτος

Σε ό,τι αφορά στον Θ. Τσουκάτο και τους συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων, η εισαγγελέας ζήτησε την αθώωσή τους για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία αγνώστων υπαλλήλων που τους έχει αποδοθεί. Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι ο Τσουκάτος είπε ψέματα ότι δεν είχε επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο πριν από το 1998 αλλά και ότι είπε ψέματα πως τα χρήματα αποτελούσαν «χορηγία» την οποία παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα τα χρήματα που έφτασαν στα χέρια του κ. Τσουκάτου μέσω εμβασμάτων από παρένθετα πρόσωπα (τμηματικά στο γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ) δεν κατέληξαν πότε στα ταμεία του κόμματος «από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε πως τα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ».

Η εισαγγελέας επικαλέστηκε τα ημερολόγια του Μιχ. Χριστοφοράκου για να τονίσει πως από αυτά προέκυψε ότι ο Θ. Τσουκάτος έλεγε ψέματα σε όλη την προδικασία και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι είδε για πρώτη φορά τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens το 1998.

Όπως είπε ο Θ. Τσουκάτος είχε από το 1997 τουλάχιστον 11 επαφές με τον Μιχ. Χριστοφοράκο. «Είχαν πολλές επαφές και το 1998 και το 1999. Ο Χριστοφοράκος είχε τηλεφωνικές επαφές και συναντήσεις με τον Τσουκάτο πριν και μετά την υπογραφή και κατά την υλοποίηση της σύμβασης 8002. Τα χρήματα δεν δόθηκαν για χορηγία», είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Δεν έγινε δυνατό να εξακριβωθεί που κατέληξε η δήθεν χορηγία, αν δόθηκε σε άλλα πρόσωπα ή εάν ήταν για τον ίδιο. Σίγουρα δεν διατέθηκε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ. Ο Χριστοφοράκος δεν είχε κανέναν λόγο να δωροδοκήσει υπαλλήλους του ΟΤΕ μέσω του Τσουκάτου. Είχε με τον Μαυρίδη δικό τους δίκτυο, δικό τους μηχανισμό για να χρηματίζουν στελέχη του οργανισμού».



Από το lawandorder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates