.

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ !!!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 300 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ...
Υπάλληλοι απολύθηκαν, άλλοι βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών, ενώ για άλλους εκκρεμούν οι υποθέσεις τους !!!




Βαρύς έπεσε το 2018 ο πέλεκυς σε εφοριακούς υπαλλήλους που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς, με δεκάδες υπαλλήλους να διώκονται ενώ ταυτόχρονα οι καταγγελίες πολιτών για παραβατική συμπεριφορά υπαλλήλων της ΑΑΔΕ ξεπέρασαν τις 300.

Υπάλληλοι απολύθηκαν, άλλοι βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών, ενώ για άλλους εκκρεμούν οι υποθέσεις τους ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων ή των δικαστηρίων.

Η ηγεσία της ΑΑΔΕ διαβεβαιώνει ότι η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της υπηρεσίας, παραμένει κεντρική προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο διεξάγει δεκάδες ελέγχους είτε κατόπιν πληροφοριών που υπάρχουν είτε καταγγελίας είτε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Στο πλαίσιο αυτό, ενεργό ρόλο έχει αναλάβει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιεί τους ελέγχους, για τη διακρίβωση της ακεραιότητας των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

Πάντως η σοδειά το 2018 ήταν ιδιαίτερα πλούσια, όπως προκύπτει από τον Απολογισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα, διενεργήθηκαν 143 έλεγχοι συνολικά για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων, στοχευμένοι οικονομικοί και διαχειριστικοί έλεγχοι δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων, καθώς και υποθέσεων που ανάγονται σε χρόνο πριν την 22/03/2017.

Αντίστοιχα, το έτος 2018 διενεργήθηκαν 43 επιτόπιοι έλεγχοι στις κατά τόπους Υπηρεσίες από Οικονομικούς Επιθεωρητές για την τήρηση των διατάξεων νόμων, εγκυκλίων διαταγών, πρόληψης και αποκάλυψης τυχόν παραβατικής συμπεριφοράς των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, επιτυγχάνοντας ποσοστό 107,5% έναντι του ετήσιου στόχου των 40 ελέγχων.

Από τους ανωτέρω 143 ελέγχους, στους δεκαεννιά (19), προέκυψαν ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα για συνολικά σαράντα τρεις (43) υπαλλήλους και οι υποθέσεις τους διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες (Εισαγγελέα, Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, κλπ.), για τις κατά νόμο ενέργειές τους.

Ωστόσο, κατά τους 43 επιτόπιους ελέγχους, δεν προέκυψαν ζητήματα ελλιπούς τήρησης διατάξεων νόμων, εγκυκλίων διαταγών, ή/και παραβατικής συμπεριφοράς υπαλλήλων.

Επίσης, κατά το έτος 2018, εκδόθηκαν εκατόν έξι (106) εντολές, που αφορούσαν έρευνες, προκαταρκτικές εξετάσεις και ένορκες διοικητικές εξετάσεις, στοχευμένους διαχειριστικούς ελέγχους, ποινικές προκαταρκτικές εξετάσεις σε εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, καθώς και καταλογισμούς.

Πάνω από 300 καταγγελίες

Το Γραφείο καταγγελιών της Διεύθυνσης, κατά το έτος 2018 υποδέχτηκε 306 καταγγελίες – αναφορές – πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες καταγγέλλεται, αναφέρεται ή αναγράφεται, ότι έχουν τελεσθεί πειθαρχικά παραπτώματα ή ποινικά αδικήματα, εκ μέρους υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Από το σύνολο των προαναφερθεισών καταγγελιών, εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν (εντός του 2018) 287 καταγγελίες.

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων συνεχίζει να διατηρεί πολύ υψηλά το ποσοστό των εξετασθεισών καταγγελιών που περιέρχονται στη γνώση της και το 2018 όπως και τα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 93,8% το 2018 (έναντι ετήσιου στόχου 85%) και σε 97,6% το 2017 (έναντι ετήσιου στόχου 85%).

Συνολικά, το 2018 παραπέμφθηκαν πενήντα τέσσερις (54) υπάλληλοι στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΑΑΔΕ.

Οι ποινές

Με βάση τις υποθέσεις που τελεσιδίκησαν εντός του 2018 επιβλήθηκαν οι ακόλουθες ποινές:

  • Λύση υπαλληλικής σχέσης για δύο (2) υπαλλήλους το 2018 λόγω εκτέλεσης ποινής οριστικής παύσης.
  • Αυτοδίκαιη έκπτωση από την υπηρεσία για εννέα υπαλλήλους (9) υπαλλήλους το έτος 2018 λόγω αμετάκλητης ποινικής απόφασης.

Τα ενδεικτικά πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία υπέπεσαν είναι:

  • Παράβαση καθήκοντος κατά τον ΠΚ ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους,
  • Απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ’ αφορμής αυτών.
  • Αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός της υπηρεσίας.
  • Κατάθεση, χρήση, συμπερίληψη και διατήρηση στον ατομικό υπηρεσιακό φάκελο υπαλλήλου πλαστού, νοθευμένου ή παραποιημένου πιστοποιητικού ή τίτλου ή βεβαιώσεως.

Επίσης, ενδεικτικά ποινικά αδικήματα είναι η απιστία, δωροληψία, ενεργητική δωροδοκία, εκβίαση, ψευδής βεβαίωση, λαθρεμπορία, πλαστογραφία, παράβαση καθήκοντος, συγκρότηση συμμορίας με σκοπό διάπραξη κακουργημάτων & πλημμελημάτων, αποδοχή – απόπειρα διάθεσης & υπεξαίρεση μνημείου.


Από το sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates