.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

ΗΠΑ: ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ "ΑΦΟΠΛΙΣΕΙ" ΤΟΝ ΟΠΕΚ !!!



Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν συμφωνούν σε πολλά αυτές τις ημέρες. Ωστόσο μία ομάδα βουλευτών των δύο κομμάτων κατάφερε να ενώσει δυνάμεις για την προώθηση ενός νομοσχεδίου, που θα καθιστά τη ζωή δύσκολη στον ΟΠΕΚ. Το ερώτημα είναι εάν η πρωτοβουλία μπορεί να λάβει τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ. 

Η προτεινόμενη νομοθεσία έχει ως στόχο να εμποδίσει το καρτέλ των 14 πετρελαιοπαραγωγών χωρών από το να συντονίζει την παραγωγή και να επηρεάζεται τις τιμές. Την Παρασκευή τουλάχιστον ένας κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ εξεφρασε στήριξη στο νομοσχέδιο, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το παράθυρο για αλλαγή στην έως τώρα στάση του Λευκού Οίκου.

Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες η αμερικανική κυβέρνηση αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοιου είδους προσπάθειες, καθώς θεωρεί ότι είναι σημαντικό να έχει ένα μίνιμουμ συνεργασίας με τον ΟΠΕΚ, ώστε να αποτρέπεται μία εκρηκτική άνοδος των τιμών. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένα εξαπολύσει επιθέσεις κατά του καρτέλ- όχι όμως με στόχο να σταματήσει τη δυνατότητά του να συντονίζει τη δράση του, αλλά με στόχο να τον πιέσει σε ενέργειες, που θα αποτρέψουν ράλι των τιμών.

Το πρτεινόμενο νομοσχέδιο θα καθιστά παράνομη τη συνεργασία των ξένων χωρών για τον περιορισμό της προσφοράς και τον καθορισμό των τιμών και θα δίνει τη δυνατότητα στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να μηνύει πετρελαιοπαραγωγούς.

Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις τις ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία. Η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, έδειξε ότι ο Τραμπ δεν είναι πρόθυμος να αφήσει τις σχέσεις με το βασίλειο των Σαούντ να καταστραφούν, καθώς όπως έχει πει, θεωρεί το Ριάντ «πολύτιμο σύμμαχο». Στην υπόθεση Κασόγκι πήγε κόντρα στο Κογκρέσο και στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.


Από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates