Την επιβολή πόθεν έσχες σε όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών εξετάζει η κυβέρνηση, Σύμφωνα με πληροφορίες του Economistas.gr η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις της στις τράπεζες.
Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ενισχύσει τη διαφάνεια, ωστόσο πολλοί τη θεωρούν ως άλλη μια κίνηση για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η επιβολή πόθεν έσχες είναι ιδιαίτερα προβληματική για τα ξένα μέλη των ΔΣ των τραπεζών -σήμερα περίπου τα μισά μέλη των ΔΣ των τραπεζών είναι ξένοι. Το να υποχρεωθούν να δηλώσουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων στο ελληνικό δημόσιο μάλλον θα προκαλέσει... επανάσταση και πολλοί ίσως προτιμήσουν να αποχωρήσουν, παρά να μπλέξουν με την ελληνική γραφειοκρατία.
Μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία για την επιβολή πόθεν έσχες σε όλα τα μέλη του ΔΣ των τραπεζών στοχεύει ακριβώς εκεί: την απομάκρυνση των ξένων μελών των ΔΣ. Να εξωθήσει πολλούς σε παραιτήσεις και να αναζητηθούν νέοι υποψήφιοι. Σημειώνεται ότι με τον ιδιαίτερα αυστηρό νόμο που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, μετά τη «διαπραγμάτευση» του 2015, για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των ΔΣ των τραπεζών, όχι μόνο έχασε κάθε επιρροή στη διαδικασία, αλλά ο νόμος απέκλειε τα στελέχη που εργάζονταν σε ελληνικές τράπεζες, απαιτώντας για πολλές θέσεις πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό.
Κάθε αλλαγή στον νόμο του ΤΧΣ, για τα κριτήρια των μελών του ΔΣ, θέλει έγκριση από τον ESM, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει τη νομική δυνατότητα να προχωρήσει στην επιβολή της υποχρέωσης για πόθεν έσχες σε όλα τα μέλη των ΔΣ των τραπεζών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου