.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ & ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ !!!



Σε ισχύ τίθονται από αύριο οι νέοι κανόνες για την ενημέρωση πελατών τραπεζών και παρόχων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ΕΕ σχετικά με τα τέλη που συνδέονται με το άνοιγμα και τη διατήρηση των τραπεζικών λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο πληροφοριών για τα τέλη,”FID”, είναι ένα τυποποιημένο έγγραφο με μια σύντομη περίληψη που παρουσιάζει τα τέλη που σχετίζονται με τις περισσότερες κοινές υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές χρημάτων, τις οποίες μια τράπεζα θα παρέχει στους πελάτες όταν ανοίγουν έναν τραπεζικό λογαριασμό. Επιπλέον, οι καταναλωτές της ΕΕ θα λαμβάνουν επίσης – τουλάχιστον ετησίως και δωρεάν – μια “δήλωση τελών”, ένα ενημερωτικό έγγραφο σύμφωνα με την ίδια τυποποιημένη μορφή. Στο παρόν έγγραφο, οι τράπεζες πρέπει να αναφέρουν λεπτομερώς όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι πελάτες τους καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα επιτόκια για υπηρεσίες που συνδέονται με τραπεζικό λογαριασμό. Η οδηγία περί λογαριασμών πληρωμών απαιτεί από όλες τις τράπεζες της ΕΕ να παρουσιάσουν αυτό το έγγραφο από τις 31 Οκτωβρίου 2018, εκτός από τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες έχουν ήδη θεσπίσει παρόμοιες απαιτήσεις πληροφόρησης και θα εφαρμόσουν αυτές τις αλλαγές μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2019.

Ο Αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, και υπεύθυνος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγοράς, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά ότι “οι τραπεζικοί λογαριασμοί αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι της καθημερινής ζωής, επιτρέποντάς μας να πραγματοποιούμε και να λαμβάνουμε πληρωμές, και να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας και πλέον χάρη στην οδηγία περί λογαριασμών πληρωμών, οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα από το 2016 να ανοίξουν έναν βασικό τραπεζικό λογαριασμό οπουδήποτε στην ΕΕ, καθώς και να στραφούν σε νέο πάροχο υπηρεσιών”. “Με τους νέους κανόνες από αύριο, θα αυξήσουμε τη διαφάνεια των τελών για όλους τους καταναλωτές και αυτό θα διευκολύνει την εξεύρεση καλύτερων και φθηνότερων προσφορών από τις τράπεζες”, τόνισε ο Αντιπρόεδρος.

“Η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα πρόσθεσε ότι “πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις τραπεζικές υπηρεσίες είναι χαμηλή λόγω έλλειψης διαφάνειας. Αυτοί οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι προσφορές των τραπεζών είναι πιο διαφανείς και σαφέστερες όσον αφορά τα τέλη. Καλά νέα για τους καταναλωτές: όχι μόνο θα τους διευκολύνει να έχουν μια επισκόπηση των τελών, αλλά θα μπορούν επίσης να συγκρίνουν διαφορετικές προσφορές”.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates