.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΔΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ARTUME ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ !!!

ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ...
ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΝΦΙΑ ΥΨΟΥΣ 700.000€ ;;; ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/05/artume-blackrock-300000000.html


Στην τελική φάση εισέρχεται η κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος καθώς ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. 

Όμως η κατασκευή του εμπορικού κέντρου της εταιρείας εκτός των μεγάλων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει σε κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, έχει κατηγορηθεί για διπλή μη φορολόγηση, όπως προέκυψε μετά από μεγάλη διεθνή έρευνα (Lux Leaks) ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει άγνοια για φορολογικές εκκρεμμότητες της εταιρείας.

Η διπλή φορολόγηση

Το 2007 όταν ακόμη η Ελλάδα δεν είχε μπει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, η εταιρεία Artume με έδρα στο κέντρο της Αθήνας παίρνει την απόφαση να αγοράσει τους χώρους του πρώην εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, επί της λεωφόρου Κηφισού, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, έναντι 37 εκατ ευρώ. 

Η Artume ανήκε κατά 100% στην εταιρεία Artemis Hermes, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία με τη σειρά της συνδεόταν με άλλες εταιρείες μέσα από ένα πολύπλοκο σχήμα που ξεκινούσε από το Μεγάλο Δουκάτο και την Μάλτα έως τον «φορολογικό παράδεισο» της πολιτείας του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ. 

Όσον αφορά το σχήμα που είχε αναλάβει την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα, ξεκινούσε από το Ντέλαγουερ και το αγγλικού τύπου MGP Europe Fund III, περνούσε από την θυγατρική MGP Europe ΙΙΙ Ltd με έδρα την Μάλτα, που είχε θυγατρική την MGP Europe III Sarl στο Λουξεμβούργο, μετά στην MGP Artemis στο Λουξεμβούργο, μετά την Artemis Hermes και πάλι στο Λουξεμβούργο και τελικά στην Artume SA στην Ελλάδα. 

Για τις ανάγκες της επένδυσης μέσω της Artume, η Artemis Hermes είχε χορηγήσει έως το τέλος του 2008 στην ελληνική θυγατρική της δάνεια ύψους σχεδόν 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ηδη όμως από τον Ιούνιο του 2007 πριν δηλαδή αρχίσει να χορηγεί δάνεια η λουξεμβουργιανή Artemis Hermes στην ελληνική Artume, οι φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου είχαν δώσει την έγκρισή τους στο σχέδιο για την ελάφρυνση δαιδαλώδους εταιρικού σχήματος της MGPA.

Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονταν και τα λεγόμενα υβριδικά δάνεια, ένα είδος χορηγήσεων που μπορούν να χαρακτηρίζονται και ως χρέος και ως μετοχικό κεφάλαιο ανάμεσα σε διαφορετικές επικράτειες και έτσι να αποφεύγονται οι φόροι. Τα συγκεκριμένα υβριδικά δάνεια στα σχέδια της MGPA ονομάζονται Profit Participating Loans (PPL), δηλαδή δάνεια με συμμετοχή στο κέρδος. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης φορολογικής συμφωνίας, το ποσοστό της συμμετοχής στα κέρδη της εταιρείας που ελάμβανε το δάνειο κυμαινόταν από 80-100%. Έτσι, τα κέρδη των εταιρειών που δανείζονταν χρήματα θα επέστρεφαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ως τόκοι των δανείων που είχαν λάβει και έτσι δεν θα φορολογούνταν. Επίσης σύμφωνα με την φορολογική συμφωνία, το υβριδικό δάνειο που έχει χορηγηθεί θα μετρούσε ως χρέος και έτσι οι τόκοι που θα επέστρεφαν θα εξέπιπταν από τους φόρους.

Τον Ιούνιο του 2009 ένα νέο παράρτημα προστίθεται στην συμφωνία μεταξύ MGPA – Λουξεμβούργου, το οποίο ενημερώνει τις φορολογικές αρχές ότι η επένδυση στην Ελλάδα έγινε μέσω υβριδικών (PPL), εντόκων και άτοκων δανείων βάσει του σχεδίου που είχε εγκριθεί το 2007. Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Artume έλαβε επιπλέον 11,5 εκατομμύρια άτοκα για την χρηματοδότηση αμοιβών σε σχέση με την ανάπτυξη του poject – ποσό το οποίο θα εξέπιπτε από τον φόρο περιουσίας των εταιρειών με έδρα στο Μεγάλο Δουκάτο.

Το 2013 η Blackrock, η οποία ήταν αυτή που συνέταξε έκθεση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, εξαγοράζει την MGPA τον Οκτώβριο του 2013, μαζί με όλο το εταιρικό πλέγμα της, τις επενδύσεις αλλά και τις δαιδαλώδεις φορολογικές συμφωνίες με τις αρχές του Λουξεμβούργου.

Για το θέμα αυτό πάντως ρωτήθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος από την Εφημερίδα τω Συντακτών, το οποίο ανέφερε τα εξής: «Οι όποιες φορολογικές εκκρεμότητες μιας εταιρείας δεν αποτελούν αντικείμενο μελέτης των υπηρεσιών που ασχολούνται με τη δόμηση, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ή του περιβάλλοντος, αλλά του υπουργείου Οικονομικών και, εφόσον συντρέχει λόγος, της Δικαιοσύνης. Στον βαθμό που σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία βρεθεί έκθετη, προφανώς και θα υπάρξουν οι συνέπειες του νόμου».

Η επένδυση


Η συνολική επένδυση για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου εκτιμάται σε 300 εκατ.ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του τοποθετείται για το 2020. 

Στην συνολική έκταση του οικοπέδου θα οικοδομηθούν 120.000τ.μ. Θα κατασκευαστούν 1750 θέσεις στάθμευσης και θα απασχοληθούν περίπου 2.000 άτομα.


ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates