.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ...ΑΦΡΟΥ !!!




Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Η επικαιρότητα των ημερών κατέγραψε ότι «κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφεραν: Νωρίτερα κύκλοι της ΤτΕ ανέφεραν:

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα απαντήσει θεσμικά και σοβαρά και όχι με διαρροές στις 2 Ιουλίου όταν θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και θα την πάρει στα χέρια του και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης».

Ο άνθρωπος που ισοπέδωσε το κύρος του θεσμού που υφάρπαξε από τον Γ. Προβόπουλο, συμπεριφερόμενος ως πολιτικός αντίπαλος της κυβέρνησης τώρα θυμήθηκε να λειτουργήσει θεσμικά. Εκεί που «όπου γάμος και χαρά», αυτός πρώτος και καλύτερος να επιτίθεται στην οικονομική πολιτική της χώρας-που χαράσσει η κυβέρνησή της – με χαρακτηρισμούς, και …ιδέες για πιστοληπτικές γραμμές δεν θα μιλήσει: θα γράψει.

Ενώ μετέτρεψε την τράπεζα σε μηχανισμό υπεράσπισης του ιδίου και της συζύγου του– για παλιές εκκρεμότητες τους-, τώρα απλώς θα στείλει την έκθεσή του στη Βουλή και τίποτε άλλο..

Γιατί άραγε δεν το έκανε τόσα χρόνια; Εκτός αν έχει στο μυαλό του το αδιανόητο: να χρησιμοποιήσει και την έκθεση για να κάνει πολιτική υπέρ της πολιτικής… πλατφόρμας του και του… Μητσοτάκη- που τον άδειασε όταν είδε ότι το ίδιο κάνουν όλοι στην Ευρώπη.

Αν μετατρέψει την έκθεση σε αντικυβερνητικό κήρυγμα θα κάνει δώρο στην κυβέρνηση. Θα είναι σα να υποβάλλει την παραίτησή του. Άλλωστε στη Φρανκφούρτη δεν πρέπει να είναι και πολύ ευτυχείς για τον εκπρόσωπό τους στην Αθήνα, με τις εμμονές και τις δικαστικές περιπέτειες που τραυματίζουν την κεντρική τράπεζα…

Εδώ που τα λέμε, αν ο Αλέξης Τσίπρας είχε καθαρή εικόνα για τις κοινοτικές λειτουργίες ο Γιάννης Στουρνάρας θα είχε τελειώσει από την Τράπεζα της Ελλάδας το ίδιο βράδυ της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είχε παρά να στείλει στον Ντράγκι την αποδελτίωση των παρεμβάσεων που έκανε προεκλογικά εναντίον του -παραβιάζοντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας της τράπεζας. Κεντρικός τραπεζίτης και πολιτικός αντίπαλος μιας εκλεγμένης κυβέρνησης δεν νοείται στην Ευρωζώνη.

Άλλωστε στη Φρανκφούρτη ήξεραν πόσο παράξενο είναι υπουργός Οικονομικών να απομακρύνει έναν επιτυχημένο διοικητή για να πάρει τη θέση του. Αλλά ο Τσίπρας αμέλησε και ακόμη χειρότερα επέτρεψε στη Ζωή να ανακατευτεί στο θέμα Στουρνάρα και τον έσωσε…

Ακολούθησε η αντιθεσμική πολεμική Στουρνάρα στην κυβέρνηση, η όσμωσή του με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οικογενειακή και προσωπική εμπλοκή του σε εισαγγελικές έρευνες. Μέχρι στον Πρωθυπουργό πήγε για να υπερασπιστεί τη σύζυγο ως «το πιο έντιμο άνθρωπο στον πλανήτη»και ως τη Βουλή για να αναλύσει τους ισολογισμούς της εταιρίας της.

Αυτά δεν τον ωφέλησαν. Όλοι θυμήθηκαν το παρελθόν του. Τη στενή σχέση του με τον Γιάννο Παπαντωνίου και το καθεστώς Σημίτη την περίοδο που εξαπλώνονταν η διαφθορά και εξελίσσονταν το σχεδιασμένο έγκλημα του Χρηματιστηρίου, με το τέλος του οποίου ο ίδιος βρέθηκε να διοικεί… χρηματιστηριακή εταιρία.

Η διαβόητη πιστοληπτική γραμμή ήταν το Βατερλό του. Ειδικά μετά τη κονιορτοποίηση αυτής της θεωρίας από τον Μιχάλη Σάλλα -που όσο νάναι πιο έμπειρος είναι και καλύτερος γνώστης της ελληνικής οικονομίας από τον διορισμένο στη μια θέσης με την άλλη Στουρνάρα.

Όταν την απέρριψε η Ευρώπη και η ΝΔ έμεινε εκτεθειμένος. Ωστόσο συνέχισε την εναντίωση στην χαρασσόμενη πορεία της χώρας από εκείνους που είναι αρμόδιοι να τη χαράξουν. Έμεινε σε κατάσταση αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ουσιαστικά υπονομεύοντας την ίδια την τράπεζα που δεν έχει λόγο ανταγωνιστικό με καμία κυβέρνηση.

Με το τέλος του Μνημόνιο και τη διευθέτηση του χρέους σιωπά. Και προαναγγέλλει την έκθεσή του σαν… απειλή. Κάπως έτσι ο φιλόδοξος Γιάννης Στουρνάρας οδηγείται σε άδοξο τέλος, από την ίδια τη φιλοδοξία του. Εξ άλλου τριάντα χρόνια είναι πολλά για να μένει στο αφρό κάποιος με τις δικές του δραστηριότητες…




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates