.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

CHRISTIAN BITTAR: ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΩΝ 102.000.000€ ΤΗΣ DEUTSCHE BANK, ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ !!!

ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ EURIBOR
Ο Christian Bittar ήταν κάποτε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους traders της Deutsche Bank AG. Το 2008 εισέπραξε σχεδόν 90 εκατ. στερλίνες (126 εκατ. δολάρια ή 102,35 εκατ. ευρώ) μόνο σε μπόνους !!!




Ο Christian Bittar ήταν κάποτε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους traders της Deutsche Bank AG, μία μαθηματική ιδιοφυΐα που το 2008 εισέπραξε σχεδόν 90 εκατ. στερλίνες (126 εκατ. δολάρια ή 102,35 εκατ. ευρώ) μόνο σε μπόνους. Τώρα βρίσκεται κλεισμένος σε μια βρετανική φυλακή. Ο 46χρονος πρώην αστέρας της τραπεζικής δήλωσε ένοχος για χειραγώγηση του επιτοκίου Euribor. Σήμερα είναι προφυλακισμένος, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσής του το καλοκαίρι.

Όταν πρωτοξέσπασε το σκάνδαλο, μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, πριν από δέκα χρόνια, το στόχαστρο στράφηκε αρχικά στις τράπεζες, οι οποίες πλήρωσαν γύρω στα 9 δισ. δολάρια για τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου LIBOR και του ευρωπαϊκού αντιστοίχου του. Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς στράφηκαν στους traders που βρίσκονταν πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά, μεταξύ των οποίων ήταν και ηχηρά ονόματα, όπως ο Bittar και ο πρώην trader της UBS Group AG, Tom Hayes, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που καταδικάστηκε.

Η Deutsche Bank, από την πλευρά της, κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων το 2015 επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει τις προσπάθειες χειραγώγησης των επιτοκίων και ο Bittar ήταν πανταχού παρών στη δικογραφία είτε ως «Manager B» είτε ως «Τρίτος Trader».



Όμως, ο Bittar ήταν ήδη διάσημος στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου πολύ πριν γίνει γνωστό ότι ήταν μπλεγμένος στα σκάνδαλα. Το όνομά του έγινε θρύλος όταν έβγαλε μια περιουσία για την Deutsche Bank κατά τη διάρκεια της αναταραχής του 2008, στοιχηματίζοντας σε βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Η μία επενδυτική στρατηγική του ήταν να ποντάρει ότι το κόστος δανεισμού σε ευρώ για τρεις και έξι μήνες θα αυξανόταν γρηγορότερα από τα επιτόκια ενός μηνός. Το στοίχημα αυτό το κέρδισε όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers εκείνον τον Σεπτέμβριο και οι τράπεζες αρνούνταν να δανείσουν η μία την άλλη πέραν της μικρότερης δυνατής περιόδου. Εκείνη τη χρονιά και μόνο, ο Bittar πήρε ως μπόνους 90 εκατ. στερλίνες.

Όμως, δεν ήταν πάντα πλούσιος. Έχοντας μεγαλώσει στη Σενεγάλη, ο Bittar επέδειξε από πολύ νωρίς μια μεγάλη κλίση για τα μαθηματικά και σπούδασε σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Γαλλίας. Μετά το πανεπιστήμιο, μπήκε στη Societe Generale στο Παρίσι ως αναλυτής και, σταδιακά, εξελίχθηκε σε χρηματιστή, πριν η Deutsche Bank τον προσλάβει για τα γραφεία της στο Λονδίνο. Λίγα χρόνια μετά, μετακόμισε στη Σιγκαπούρη, όπου συνέχισε να εργάζεται για την Deutsche Bank.

Ο κ. Μονάδα Βάσης

Ο «κύριος Μονάδα Βάσης», όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του στην τράπεζα, επειδή «έπαιζε» με απειροελάχιστες μεταβολές των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, ήταν γνωστό ότι από τη μία έκανε αυστηρή δίαιτα και από την άλλη κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες φαγητού. Μία εβδομάδα μπορεί να έτρωγε μόνο αυγά και την άλλη junk food και Coca Cola. Έμενε δε πάντα σε ένα σχετικά μικρό σπίτι στο Λονδίνο – μικρό με βάση τις προδιαγραφές που ισχύουν για τους τραπεζίτες – με τη σύζυγο και τα παιδιά τους. Το αυτοκίνητό του δεν ήταν επιδεικτικό και οι συνάδελφοί του έλεγαν ότι δεν τον ενδιέφερε ούτε να είναι κομψά ντυμένος. Κάθε πρωί πήγαινε στη δουλειά στις 6:30, με προσήλωση και ζέση.

Παρά τα τεράστια μπόνους που έπαιρνε, αρκετές φορές πίεζε το αφεντικό του να του δώσει αύξηση, απειλώντας τον ότι θα υπέβαλε παραίτηση και ότι θα πήγαινε να δουλέψει για κάποιο hedge fund αν το αίτημά του δεν έβρισκε ανταπόκριση.

Όμως το τέλος ήρθε πολύ γρήγορα… Τον Δεκέμβριο του 2011, απολύθηκε από την Deutsche Bank, που ήθελε να κόψει κάθε σχέση μαζί του, και εργάστηκε για λίγο στο hedge fund BlueCrest Capital Management LLP.

Στον συμβιβασμό που έκανε το 2015 με την Deutsche Bank, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι, από το 2003 μέχρι το 2010, ο Bittar ήταν ο trader που έβγαζε τα περισσότερα κέρδη από συναλλαγές σε παράγωγα την περίοδο. Τον δρόμο, όμως, για την φυλακή δεν τον γλίτωσε…



πηγη: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates