.

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΕΠΙ: ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ 7 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ !!!

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 30.000.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΑΕΠΙ
Για επτά κακουργήματα άσκησε ποινικές διώξεις ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά την ολοκλήρωση πολύμηνης έρευνας για την υπόθεση της ΑΕΠΙ.




Συγκεκριμένα οι ποινικές διώξεις αφορούν τις πράξεις: συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο, απάτη από κοινού, απιστία από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος), ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και φοροδιαφυγή.

Η υπόθεση της ΑΕΠΙ αφορά την «τρύπα» περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ που, σύμφωνα με τους ελέγχους, διαπιστώθηκε στα οικονομικά της εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Ως εμπλεκόμενοι φέρονται τα μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου, καθώς και εκπρόσωποι στο Δ.Σ., οι οποίοι είχαν εκτελεστικά καθήκοντα.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί διαχειριστικό έλεγχο και στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπήκε η περίοδος από το 2003 ως το 2017.


Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας έρευνας που διενεργήθηκε πραγματοποιήθηκε φορολογικός έλεγχος για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ ενώ έγιναν έφοδοι στα γραφεία της εταιρείας.

Στη δικογραφία περίλαμβάνονται πορίσματα ελέγχων ορκωτών λογιστών που κάνουν λόγο για σκανδαλώδη διαχείριση. Η ΑΕΠΙ, μάλιστα, φέρεται το 2016 να επιχείρησε να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο.

Η υπόθεση, μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων, ανατέθηκε σε ανακριτή ο οποίος θα καλέσει σε απολογίες τους εμπλεκόμενους.

Με βάση πόρισμα ελέγχου διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων. τα εξής:

Παχυλες αμοιβές και λειτουργικά έξοδα υψηλότερα από τα έσοδα

*Τα λειτουργικά έξοδα ήταν υψηλότερα από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών για την περίοδο 2011 – 2014 συνολικού ύψους 11.3 εκ.

*Τα σημαντικότερα έξοδα για την ίδια περίοδο αφορούσαν αμοιβές μελών ΔΣ και συγγενών αυτών ύψους 7,4 εκ. ευρώ, αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από συνδεδεμένη εταιρεία ύψους 7,2 εκ. ευρώ, προμήθειες είσπραξης τιμολόγιου ύψους 6,7 εκατομμύρια και αμοιβές νομικών συμβούλων και δικαστικά έξοδα ύψους 4,5 εκ.

Στο επίμαχο πόρισμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι μόνο ο μισθός του διευθύνοντος συμβούλου το 2011 ανερχόταν στα 635.565 ευρώ (52.000 ευρώ το μήνα) ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ έφτανε τα 466.266 το χρόνο! Οι αμοιβές μισθοδοσίας μελών ΔΣ για το 2011 ανέρχονται 1.900.000 ευρώ ενώ οι συνολικές αμοιβές μισθοδοσίας για τον ίδιο χρόνο στα 4.828.353 ευρώ. Επίσης, μέλη του ΔΣ έπαιρναν χρήματα εκτός μισθοδοσίας από το 2011-2014 ποσά που κυμαίνονταν από 6.000 έως 38.000 ευρώ. Σε αυτά τα ποσά προσθέστε και την ιδιωτική ασφάλιση των μελών του ΔΣ

Με δεδομένο ότι η εταιρεία εκπροσωπεί περισσότερους από 14.540 Έλληνες και ξένους πνευματικούς δημιουργούς καθώς και 2.200.000 και πλέον ξένους δημιουργούς μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης, το πόρισμα διαπιστώνει ότι:

*Για την περίοδο 2011-2014 η εταιρεία έχει παρακρατήσει 10% προμήθεια επί των διανεμηθέντων δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οργανισμούς στα πάσης φύσεως εκτελεστικά δικαιώματα συνολικού ύψους 1,6 εκ. με σκοπό τη μετέπειτα χρήση των κονδυλίων σε πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Το σημαντικότερο μέρος του εν λόγω ποσού 1,2 εκ. αφορούσε εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμού του αρχείου μουσικής της εταιρείας οι οποίες πραγματοποιούνται από υπάλληλους της εταιρείας.

*Τα αδιανέμητα δικαιώματα, δηλαδή, ποσά που έχει εισπράξει η εταιρεία αλλά δεν έχουν αποδοθεί, σε μέλη δικαιούχους, ύψους 42 εκ. (την 31-12-2014) περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής τα οποία δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και δεν στάθηκε δυνατό να αναλυθούν από την εταιρεία λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.

Δάνεια σε μέλη του Δ.Σ.
Ένα άλλο θέμα που αναδεικνύει το πόρισμα είναι αυτό που αφορά στα δάνεια που χορηγεί η εταιρεία σε μέλη του ΔΣ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία χορήγησε δάνειο τον Ιανουάριο του 2014 στον γ. διευθυντή μέτοχο και μέλος ΔΣ μέχρι του ποσού των 125 χιλ ευρώ με επιτόκιο 2%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 23α του Κ.Ν. 2190/1920 δάνεια προς μέλη του ΔΣ απαγορεύονται.

Η ΑΕΠΙ φέρεται να χορηγεί επίσης δάνεια στο προσωπικό, αλλά και συνεργάτες βάσει εγκρίσεων που προέρχονται από το ΔΣ της εταιρείας. Δίνει προκαταβολές σε δικαιούχους που συμψηφίζονται με τις μελλοντικές αποδοχές τους. Από την εργασία που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προκαταβολές σε μέλη που παραμένουν ακίνητες και δεν έχουν συμψηφιστεί με αντίστοιχες αμοιβές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Υπάρχουν δημιουργοί δηλαδή που έχουν πάρει προκαταβολές μέρος των οποίων όμως δεν παρακρατείται μετά από τις αμοιβές τους.

Στο πόρισμα, εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου ζητήθηκαν έγγραφα που η εταιρεία δεν τα έδωσε. Η ΑΕΠΙ επίσης δεν έδωσε το πλήθος των τιμολογίων που ζητήθηκαν για τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Κατά την περίοδο 2005-2007 η εταιρεία έκανε επενδύσεις ύψους 9 εκ. ευρώ.



ΠΗΓΗ: directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates