.

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΤΟ COLPO GROSSO ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




Οι προειδοποιήσεις της Ντανιέλ Νουί προς τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα στους πλειστηριασμούς ακινήτων και να περιορίσουν την αύξηση των προβλέψεων μέσω διαγραφών στα χαρτοφυλάκια τους φαίνεται ότι πιάνουν τόπο. Μόνο που ο κίνδυνος σημαντικής απομείωσης των αξιών του στοκ ακινήτων οδηγεί τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών σε άλλες πιο περίπλοκες διαδικασίες και τα βάζει στον…πειρασμό να αντιμετωπίσουν ακόμη και το ενδεχόμενο εισόδου στην βραχυχρόνια ενοικίαση τους.

Το «εφεύρημα» συνίσταται στο εξής: Καθώς οι τράπεζες υποχρεούνται από τον SSM σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων -μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται να υπερβούν τους 10.000- και προ του κινδύνου της πίεσης των τιμών τους σε μια εποχή που καταγράφονται τα πρώτα θετικά σημάδια αναγέννησης της κτηματαγοράς η λύση που βρέθηκε μπορεί να χαρακτηριστεί ως Σολομώντεια:

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν να παίξουν και τους δύο ρόλους και του πωλητή και του αγοραστή. Από την μια θα πωλούν μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καλά ακίνητα και από την άλλη θα σπεύδουν να τα αγοράσουν σε τιμές που δεν θα ζημιώνουν τα χαρτοφυλάκια τους. Με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και των προοπτικών ανάκαμψης της , εκτιμούν ότι σε ένα-δύο χρόνια τα ακίνητα αυτά θα έχουν πολλαπλάσια αξία, θα τα πωλήσουν επομένως εγγράφοντας και αξιόλογο κέρδος.


Για τις τράπεζες η συγκυρία φαντάζει ιδιαίτερα ευνοϊκή: Οι υποψήφιοι αγοραστές ενδιαφέρονται για ακριβά ακίνητα στην Αθήνα και τους προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς, εκεί δηλαδή που συγκεντρώνεται και η πλειοψηφία των ακινήτων προς πρόκειται να εκπλειστηριαστούν κατά τους επόμενους μήνες. Το «πρόγραμμα» για το 2018 δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά γίνεται λόγος για πλειστηριασμούς που μπορούν να υπερβούν τις 10.000 ακίνητα , αλλά τόσα -ίσως και λίγο περισσότερα- θα βγουν στο σφυρί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Στα επιτελεία των τραπεζών γίνονται σχέδια για την απόκτηση όσο των δυνατόν περισσότερων προβεβλημένων ακινήτων μέσω των διαδικασιών των πλειστηριασμών. Έτσι εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να πιεστούν οι τιμές στην κτηματαγορά αφού οι τράπεζες θα μπορέσουν να ελέγξουν την προσφορά , σε συνάρτηση με την ζήτηση. Κάποιοι τραπεζίτες έχουν μελετήσει σοβαρά την περίπτωση της Λισαβόνας όπου τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφηκε μια πραγματική έκρηξη στην αγορά των ακινήτων με τις τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη ακόμα και κατά 100% λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης. Σημειώνεται ότι στην Λισαβόνα κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση αναζητούν τώρα τρόπους ελέγχου των τιμών των ενοικίων, που για τις χαμηλά εισοδηματικά τάξεις είναι απλησίαστα .

Με το «στοίχημα» αυτό να ενισχύεται από το τουριστικό μπουμ των τελευταίων ετών για την Αθήνα, στην οποία συγκεντρώνεται το 60% των ακινήτων που πρόκειται να εκπλειστηριαστούν, οι τράπεζες δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Λέγεται μάλιστα -χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί- πως το επιτελείο μιας τράπεζας μελετά τρόπους μεγέθυνσης των κερδών από τα ακίνητα που θα αποκτηθούν μέσω των πλειστηριασμών: Θα «στήσουν» ειδικό γραφείο βραχυχρονίων μισθώσεων στις διαδικτυακές πλατφόρμες νοικιάζοντας τα ακίνητα αυτά σε τουρίστες, εξασφαλίζοντας έτσι και στο ενδιάμεσο μέχρι την πώληση διάστημα επιπλέον κέρδη. Εξάλλου η ιδέα δεν είναι νέα, εφαρμόζεται από αρκετές κτηματομεσιτικές εταιρίες που λειτουργούν και ως εταιρίες διαχείρισης ακινήτων.


ΠΗΓΗ: fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates