.

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ !!!

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 6 ΣΤΙΣ 10 ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης επιβαρύνει τους συνεπείς και τον διαχειριστή.




Μεγάλες αλλαγές έρχονται για τα απλήρωτα κοινόχρηστα, πρόβλημα που μαστίζει περισσότερες από τις μισές πολυκατοικίες της Αθήνας και των υπόλοιπων αστικών κέντρων. Οι διαφορές για τα κοινόχρηστα που μένουν απλήρωτα θα επιλύονται από τον προσεχή Οκτώβριο με υποχρεωτική διαμεσολάβηση. Η νέα διαδικασία αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο οικονομικά τον διαχειριστή και τους συνεπείς ενοίκους μιας πολυκατοικίας, ευνοώντας τους συστηματικούς μπαταχτσήδες, καθώς η προσπάθεια είσπραξης των κοινοχρήστων θα περιλαμβάνει πλέον και τα έξοδα «διαμεσολάβησης», όπως η αμοιβή του διαμεσολαβητή και του δικηγόρου.

Ειδικότερα, εάν δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία των δύο μερών, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ορίζεται στα 100 ευρώ για τις υπηρεσίες μίας ώρας, με την ελάχιστη αμοιβή που δύναται να λάβει να φτάνει τα 250 ευρώ, ανεξάρτητα από τις αμοιβές των δικηγόρων κάθε πλευράς. Στην περίπτωση, τώρα, που ο ένας εκ των δύο εμπλεκομένων (ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης που χρωστά) δεν προσέρχεται στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, παρότι κλήθηκε νομότυπα σε αυτήν, ο διαμεσολαβητής συντάσσει σχετικό πρακτικό και το άλλο μέρος δικαιούται να προσφύγει δικαστικά, επισυνάπτοντας στην αγωγή ή σε άλλο ένδικο βοήθημα αντίγραφο του σχετικού πρακτικού.


Στην τελευταία περίπτωση, με την απόφαση του δικαστηρίου που επιλαμβάνεται της διαφοράς επιβάλλεται στο διάδικο μέρος το οποίο δεν προσήλθε στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, αν και κλήθηκε νομότυπα, χρηματική ποινή ποσού 1.000 έως 5.000 ευρώ, όπως και επιπλέον χρηματική ποινή ποσοστού 0,2% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση ήττας του και ποσοστού 0,1% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση εν μέρει ήττας.

Με τον θεσμό της διαμεσολάβησης, που μεταρρυθμίζεται με σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των απλήρωτων κοινοχρήστων. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια τα κοινόχρηστα έχουν γίνει «βραχνάς» για τους διαχειριστές των πολυκατοικιών, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί ένοικοι άρχισαν να καθυστερούν και στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν τα κοινόχρηστα που τους αναλογούσαν.

Χωρίς θέρμανση


Αυτό έχει ως συνέπεια πολλές πολυκατοικίες να μένουν χωρίς θέρμανση, απολύμανση, καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων, ακόμη και χωρίς ρεύμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τον φετινό χειμώνα έξι στις 10 πολυκατοικίες στις περισσότερες περιοχές της πρωτεύουσας δεν έχουν προμηθευτεί μέχρι στιγμής σταγόνα πετρελαίου εξαιτίας των απλήρωτων κοινοχρήστων.

Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται πλέον ως υποχρεωτικό στάδιο προσφυγής στη Δικαιοσύνη η απόπειρα διαμεσολάβησης στις διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων από τη σχέση οροφοκτησίας, οι διαφορές από τη λειτουργία απλής και σύνθετης κάθετης ιδιοκτησίας, οι διαφορές αφενός ανάμεσα στους διαχειριστές ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους και κάθετης ιδιοκτησίας και αφετέρου στους ιδιοκτήτες ορόφων, διαμερισμάτων και κάθετων ιδιοκτησιών, ακόμη και για καθυστέρηση κοινοχρήστων.

Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η νέα διαδικασία θα ευνοήσει τους συστηματικούς «μπαταχτσήδες» των κοινοχρήστων, αφού οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, στην προσπάθειά τους να τα εισπράξουν θα επιβαρύνονται πλέον και με τα έξοδα «διαμεσολάβησης» (αμοιβή διαμεσολαβητή, δικηγόρου κ.λπ.) για ένα απολύτως ατελέσφορο στάδιο προδικασίας για το θέμα αυτό.

Η ΠΟΜΙΔΑ είχε ζητήσει να εξαιρεθούν οπωσδήποτε από τις διαφορές συνιδιοκτητών οι διαφορές από τη μη πληρωμή κοινοχρήστων μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, οι οποίες για λόγους ταχύτερης και πιο οικονομικής εκδίκασης έχουν ήδη ορθά υπαχθεί με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων, διότι η υπαγωγή τους στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση θα συντελέσει αποκλειστικά στην επιβράβευση όσων συστηματικά καθυστερούν στην καταβολή τους, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των πολυκατοικιών.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates