.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠ΄ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΚΑΤ΄ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Σε συνδυασμό με πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων η απόσυρση των Ελληνικών Τραπεζών από τα Βαλκάνια.




Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η αποεπένδυση των ελληνικών τραπεζών από τη Ρουμανία, με τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν βρει πωλητή για τις θυγατρικές τους στο άλλοτε «Ελ Ντοράντο» των Βαλκανίων.

Το 2013, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμφώνησαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGcom) ότι εφόσον χρειαστούν κρατικά κεφάλαια σε μελλοντική ανακεφαλαιοποίηση θα κλείσουν τις θέσεις της εκτός Ελλάδας προκειμένου να περιορίσουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαια. Μεταξύ των αγορών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν περιλαμβάνεται και η Ρουμανία, η οποία τα έτη 2006-2008 αποτελούσε «γη της επαγγελίας» για τους Έλληνες τραπεζίτες, με ρυθμούς ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους στη βαλκανική χώρα έως και 20% ετησίως.

Τον περασμένο Ιούλιο, πρώτη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση της Banca Romaneasca στην ουγγρικών συμφερόντων OTP Bank Romania. Ακολούθησε η Eurobank τον Νοέμβριο με την ανακοίνωση της πώλησης της των μεριδίων στις Bancpost, ERB Retail Services και ERB Leasing, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου-Απριλίου, εκπληρώνοντας έτσι πλήρως τη δέσμευσή της έναντι της DGcom.

Δεδομένου ότι η Eurobank ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως από ιδιωτικά κεφάλαια το 2015, δεν δέχθηκε την ίδια πίεση από τους δανειστές να αποχωρήσει από τα Βαλκάνια. Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σταύρος Ιωάννου, σε πρόσφατη εκδήλωση στην Κύπρο για τη διεθνή παρουσία της τράπεζας, στρατηγική της Eurobank να παραμείνει στις χώρες όπου περιλαμβάνεται στο «Top 5» της εγχώριας τραπεζικής αγοράς. Για να το πετύχει αυτό στη Ρουμανία, όπως και την Πολωνία, η Eurobank θα έπρεπε να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την ενίσχυση του μεριδίου της στην αγορά, γεγονός που δεν συνάδει με την πολιτική εξυγίανσης και εξορθολογισμού των δαπανών της που εφαρμόζει η τράπεζα.

Τον Δεκέμβριο, η Τράπεζα Πειραιώς που ανακοίνωσε την πώληση της Piraeus Bank Romania (PBR) στο αμερικανικό equity fund JC Flowers. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, εντός του α’ εξαμήνου. Η Alpha Bank, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τράπεζες, σκοπεύει να διατηρήσει την παρουσία της στη Ρουμανία μέσω της συμμετοχής της στην Alpha Bank Romania.


Πωλούν «κόκκινα» πακέτα

Στο πλαίσιο της συρρίκνωσης και εξυγίανσης των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό, οι τράπεζες προχώρησαν μαζικά σε συμφωνίες πώλησης «κόκκινων» χαρτοφυλακίων το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Πειραιώς ανακοίνωσε την Πέμπτη την πώληση πακέτου κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ στο fund Kruk. Με βάση τους στόχους του προγράμματος «Ατζέντα 2020», η τράπεζα σκοπεύει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στα 20,3 δισ. ευρώ από 32 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017. Τα 3,7 δισ. ευρώ, από τα 11,7 δισ. ευρώ της μείωσης, θα προέλθει από επιλεκτικές πωλήσεις πακέτων.

Η Eurobank πούλησε καταναλωτικά NPLs ύψους 165 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank προχώρησε πρόσφατα από κοινού με την Alpha Bank Romania την πώληση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ονομαστικής αξίας 360 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το γ’ τρίμηνο του 2017 είχε πωλήσει χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών NPLs ύψους 50 εκατ. ευρώ στον νορβηγικό όμιλο B2Holding.



πηγη: insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates