.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ-ΜΑΪΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ !!!

ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ
Αλλάζει η διακρατική συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη Βουλγαρία πριν από 23 χρόνια.



Αλλάζει η διακρατική συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη Βουλγαρία το 1994, βάσει της οποίας έγινε φοροαποφυγή που κόστισε δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει το πράσινο φως στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στον διοικητή της Γιώργο Πιτσιλή να πραγματοποιήσει επαφές με τη βουλγαρική πλευρά θέτοντας το ζήτημα της διπλής φορολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία. Το αντάλλαγμα που θα δώσει η ελληνική πλευρά; Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, η «καλή μας η κουβέντα» για να εισέλθει η γειτονική χώρα στον ΟΟΣΑ.

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές επιχειρήσεις, ειδικά από τη βόρεια Ελλάδα, έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη γειτονική χώρα, αλλά διατηρούν τη δραστηριότητά τους σε ελληνικό έδαφος. Δηλαδή και η όποια παραγωγική μονάδα διαθέτουν παραμένει στην Ελλάδα και το διοικητικό συμβούλιο συγκροτείται εδώ και οι γενικές συνελεύσεις το ίδιο, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση μετόχων και μελών του διοικητικού συμβουλίου σε κάποια πόλη της γειτονικής χώρας όπου έχει «μετεγκατασταθεί» η έδρα της επιχείρησης. Σημειωτέον ότι η φορολογία επί των κερδών στη Βουλγαρία διαμορφώνεται μόλις σε 10%, όταν στην Ελλάδα και στα χρόνια των μνημονίων άγγιξε το 29%, χωρίς να υπολογίζεται η προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά.

Τα στοιχεία της πρεσβείας

Σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία ότι σημασία για την επιβολή φορολογίας έχει πού βρίσκεται η παραγωγική δραστηριότητα και όχι πού (δηλαδή σε ποια χώρα) κόβεται το τιμολόγιο.

Πληροφορίες από την ελληνική πρεσβεία στη Βουλγαρία αναφέρουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα ανέρχονται στις 17.000, εκ των οποίων μόνο οι 1.000 έχουν επενδύσει εκεί. Για τις υπόλοιπες, δηλαδή τις 16.000, θεωρείται ότι η έδρα τους είναι εικονική μόνο για να φοροαποφεύγουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων με έδρα στη Βουλγαρία ήταν περίπου 11.000, από τις οποίες σχεδόν οι 9.000 δεν εμφανίζουν απασχολουμένους.

Επίσης, 6.000 από τις 11.000 εταιρείες εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα. Το 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δεν εμφανίζουν απασχολουμένους, ενώ δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας. Οι νεότερες εκτιμήσεις της ελληνικής πρεσβείας που παραθέτει σήμερα το Documento αποδεικνύουν ότι η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί και δικαίως απασχολεί τις ελληνικές αρχές.

Μάλιστα, πηγές στην πρεσβεία μας στη Σόφια τόνιζαν στο Documento ότι για τη δουλειά αυτή (για το άνοιγμα εταιρείας ή τη μεταφορά έδρας) υπάρχουν πάμπολλα καταστήματα που υπόσχονται έναρξη δραστηριότητας σε μία μέρα με προφανή φορολογικά οφέλη, εις βάρος βεβαίως των… κορόιδων που παραμένουν στην Ελλάδα και παλεύουν καθημερινά στον επιχειρηματικό στίβο με τα θηρία, είτε αυτά λέγονται capital controls, είτε γραφειοκρατία, είτε υψηλή φορολογία, είτε έλλειψη ανταγωνισμού.

Προσφέρουν «λύσεις Βουλγαρίας»

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι πολλοί από αυτούς που εξειδικεύονται στο άνοιγμα των επιχειρήσεων έχουν σχέση με το αντικείμενο, το Documento διαπίστωσε το αντίθετο. Ο Μ. Κοντούλης, ο οποίος υπόσχεται «λύσεις Βουλγαρίας», όπως αποκαλείται ο ιστότοπός του, είναι μηχανικός στο επάγγελμα και πλέον δηλώνει «σύμβουλος επιχειρήσεων». Μάλιστα εξήρε την οικονομική πολιτική της γείτονος λέγοντας πως αν στις 15 κάθε μήνα δεν υποβάλεις δήλωση ΦΠΑ δέχεσαι πρόστιμο, αγνοώντας ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Ελλάδα και βεβαίως σε κάθε ευνομούμενο κράτος.

Σε κάθε περίπτωση η αρχή έχει γίνει και οι ελληνικές αρχές φαίνεται να έχουν πάρει ζεστά το θέμα. Σε τούτο άλλωστε αποσκοπούσε η συνάντηση του κ. Πιτσιλή με τη Βουλγάρα ομόλογό του Γκάλια Ντιμίτροβα στις 17 Οκτωβρίου στη Σόφια, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθούν εκ νέου μέχρι το τέλος του χρόνου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες είναι καθαρά εικονικές σε ποσοστό 80%. Είναι εταιρείες-σφραγίδες, εταιρείες που έχουν μόνο ΑΦΜ. Ούτε καν έχουν μεταφέρει μέρος της δραστηριότητάς τους αλλού και έχουν κρατήσει ένα μέρος εδώ. Είναι εταιρείες χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα.

Την πρακτική αυτή διαφημίζουν και διαδίδουν πολλά δικηγορικά και φοροτεχνικά γραφεία ώστε να αποκομίσουν έσοδα από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών στους υποψήφιους πελάτες τους. Η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι «μια ελληνική επιχείρηση που έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό αλλά, είτε με σχέση μητρικής-θυγατρικής είτε με σχέση κεντρικού-υποκαταστήματος, έχει κρατήσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα φορολογείται γι’ αυτήν τη δραστηριότητα στην Ελλάδα».


πηγη: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates