ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2013 ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Ο ΟΔΔΗΧ έχει θέσει εκτός λειτουργίας τον σχετικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του, προκειμένου έτσι να κρύψει την πυραμίδα των ομολόγων του ελληνικού χρέους που, όχι μόνο κυκλοφορούν, αλλά πωλούνται και επαναγοράζονται κάθε χρόνο, για να συντηρείται και να μη σκάσει η φούσκα του χρέους που δημιούργησαν όλες ανεξαιρέτως οι μνημονιακές κυβερνήσεις, εγγυώμενες με τίτλους ΕΔ τη ρευστότητα και τη λειτουργία των χρεοκοπημένων ελληνικών τραπεζών. Όμως, 692,8 Δις τέτοια ομόλογα κυκλοφορούν στα χέρια των αγορών και των δανειστών, όπως αποκαλύπτει το Ελεγκτικό Συνέδριο, στις σελ. 14, 15 και 16 της Έκθεσης επί του Προϋπολογισμού 2015 !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
Με επιτυχία η έξοδος στις αγορές:
Ζήτηση 7 Δις, επιτόκιο 4,375%, άγνωστος όμως ο αριθμός και τα ποσά των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία !!!
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές όπως όλα δείχνουν στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνεται η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.
Με τη ζήτηση να προσεγγίζει τα 7 δισ. ευρώ, η Ελληνική Δημοκρατία έκανε το πρώτο βήμα αποκατάστασης των σχέσεών της με τους επενδυτές, εκδίδοντας ομόλογο 5ετούς διάρκειας.
Συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ, με κουπόνι 4,375% και απόδοση 4,63%, γεγονός που συνιστά αδιαμφισβήτητη επιτυχία, δεδομένου ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία οι ειδικοί έκαναν λόγο για απόδοση 4,875%. Θυμίζουμε πως το τελευταίο πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 είχε απόδοση 4,95% και επιτόκιο 4,75%.
Έτσι, η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει τα εξής:
1. να εκδώσει νέο ομόλογο και να συγκεντρώσει ικανοποιητικό ποσό πέρα από τις προβλέψεις (η ζήτηση για το ομόλογο ξεπέρασε τα 7 δις. ευρώ),
2. να μετακυλήσει τις αποπληρωμές από το 2019 στο 2022 και
3. να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του παλιού ομολόγου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από κυβερνητικούς κύκλους:
Το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.
Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται ανακοίνωση από τον αρμόδιο φορέα που επιμελήθηκε της έκδοσης του ομολόγου τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
ΠΗΓΗ
http://www.documentonews.gr/article/me-epityxia-h-exodos-stis-agores-zhthsh-7-dis-epitokio-4375
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου