.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΜΟΝΟ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ !!!

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ...ΕΝΩ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 15 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΦΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΩΝ 31.000.000 ΕΥΡΩ
Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 15 μήνες από την ημέρα που η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρόστιμο 31.451.211 ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της μπίρας, η υπόθεση όμως δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει !!!



Αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που της παρέχει ο νόμος η εταιρία προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο, ζητώντας ακύρωση της απόφασης ή μείωση του προστίμου έως και 65%. Η δίκη πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, όπου υπέρ της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρενέβησαν η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης. Απόφαση δεν εκδόθηκε και ώσπου να γίνει αυτό η εταιρία δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει περισσότερο από το 20% του προστίμου.

Ερωτήματα έχει προκαλέσει και η καθυστέρηση της Επιτροπής να ολοκληρώσει την αυτεπάγγελτη έρευνά της, που διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία, διερευνώντας και τη σχετική καταγγελία που είχε υποβάλει η Μύθος Ζυθοποιία στις 29/12/2006.
Πρόκειται για την πλέον μακροχρόνια έρευνα που διεξήγαγε ποτέ η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πρωτόγνωρη χαρακτηρίστηκε από κύκλους της αγοράς και η καθυστέρηση των 15 μηνών της καθαρογραφής και κατ’ επέκταση της δημοσίευσης της απόφασης στο ΦΕΚ. Ο φάκελος εξετάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, η κρίση της ολομέλειας του οργάνου ήταν ομόφωνη αλλά ο… δρόμος προς το Εθνικό Τυπογραφείο «άνοιξε» μόλις τον Δεκέμβριο του 2015. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που υποστηρίζουν ότι, αν το πρόστιμο είχε επιβληθεί πολύ πιο γρήγορα, το Δημόσιο θα ήταν ωφελημένο κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Eρευνα

Η έρευνα αφορούσε το διάστημα από το 1998 ως το 2013 κι έγιναν 59 επιτόπιοι έλεγχοι σε χονδρεμπορικές επιχειρήσεις (κάβες), σούπερ μάρκετ, εστιατόρια-μπαρ καθώς και σε τρεις ζυθοποιίες. Ο φάκελος της υπόθεσης, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά έγγραφα, ανέρχεται σε περίπου 8.000 σελίδες, με την επιτροπή να επιβάλλει τελικά το πρόστιμο των 31.451.211 ευρώ, εκτιμώντας ότι η μεγάλη πολυεθνική προέβαινε σε καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά μπίρας με σκοπό να αποκλείσει από την αγορά άλλες εταιρίες οι οποίες διεκδικούσαν μερίδιο της πίτας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε μία και μόνο εταιρία από την Επιτροπή. Σημειώνεται ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διακινεί στην Ελλάδα μεταξύ άλλων τα σήματα Amstel και το διεθνές σήμα της Heineken.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates